Teleskop Webb menangkap butiran baharu Phantom Galaxy

Phantom Galaxy ialah “sasaran kegemaran ahli astronomi yang mengkaji asal usul dan struktur lingkaran galaksi,” kata NASA dan ESA.

Teleskop angkasa James Webb telah mendedahkan butiran baharu yang mempesonakan tentang kepingan kosmos yang diketahui sebelum ini 32 juta tahun cahaya, dalam gambar baharu yang dikeluarkan oleh NASA dan Agensi Angkasa Eropah (ESA).

Teknologi inframerah teleskop, yang dilancarkan pada Disember 2021, telah membolehkan pandangan yang lebih jelas tentang apa yang dipanggil Phantom Galaxy daripada yang pernah dilihat oleh ahli astronomi sebelum ini.

“Penglihatan Webb yang tajam telah mendedahkan filamen halus gas dan habuk dalam lengan lingkaran besar yang berputar keluar dari tengah imej ini,” kata NASA dan ESA pada hari Isnin.

“Kekurangan gas di rantau nuklear juga memberikan pandangan yang tidak jelas mengenai gugusan bintang nuklear di pusat galaksi,” kata agensi itu dalam satu kenyataan.

Bentuk cakerawala yang berputar, secara rasmi dipanggil M74, terletak di buruj Pisces 32 juta tahun cahaya dari Bumi.

Imej Webb menunjukkan lampiran habuk dan bintang berwarna putih, merah, merah jambu dan biru muda yang cemerlang berputar mengelilingi pusat biru terang, semuanya berlatarkan latar gelap angkasa lepas.

M74 sebelum ini telah difoto oleh teleskop Hubble, yang menangkap lengan biru dan merah jambu galaksi yang berputar, tetapi sebaliknya menunjukkan pusatnya yang bercahaya sebagai kuning lembut.

Phantom Galaxy ialah “sasaran kegemaran ahli astronomi yang mengkaji asal usul dan struktur lingkaran galaksi,” kata NASA dan ESA. Gambar yang diambil oleh Webb akan membantu mereka “mempelajari lebih lanjut tentang fasa awal pembentukan bintang di Alam Semesta tempatan,” dan merekodkan lebih banyak maklumat tentang 19 galaksi pembentuk bintang berhampiran dengan Bima Sakti kita sendiri.

Ahli astronomi juga akan menggunakan gambar untuk “menentukan kawasan pembentuk bintang di dalam galaksimengukur jisim dan umur gugusan bintang dengan tepat, dan dapatkan cerapan tentang sifat butiran kecil habuk yang hanyut dalam ruang antara bintang,” kata kenyataan itu.

Gambar baharu Webb telah menggembirakan komuniti angkasa lepas apabila teleskop mengorbit Matahari pada jarak sejuta batu (1.6 juta kilometer) dari Bumi, di kawasan angkasa yang dipanggil titik Lagrange kedua.

Teleskop, yang mempunyai a cermin utama lebih daripada 21 kaki (6.5 meter) lebar, ialah sebuah kerjasama antarabangsa antara NASA, ESA dan Agensi Angkasa Kanada. Ia dijangka beroperasi selama lebih kurang 20 tahun.


Teleskop Webb menangkap Galaksi Cartwheel berwarna-warni


© 2022 AFP

Petikan: Teleskop Webb menangkap perincian baharu Phantom Galaxy (2022, 30 Ogos) yang diperoleh pada 30 Ogos 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would like to give thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Teleskop Webb menangkap butiran baharu Phantom Galaxy


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/