Teleskop Webb Menunjukkan Kepada Kita Hati ‘Galaksi Hantu’ dengan Cara yang Tidak Dapat Hubble – IGN

Teleskop Angkasa James Webb (JWST) telah merakam pemandangan yang menakjubkan ke tengah-tengah Phantom Galaxy yang luas – secara rasmi dikenali sebagai M74 – yang terletak 32 juta tahun cahaya dari Bumi dalam buruj Pisces.

Karya seni kosmik terbaru dari JWST ini ialah contoh sempurna tentang cara data yang ditangkap oleh berbilang teleskop orbit yang direka bentuk untuk memerhati panjang gelombang cahaya yang berbeza boleh digabungkan untuk mencipta pemandangan objek astronomi yang lebih lengkap dan menakjubkan.

Imej JWST baharu telah ditangkap menggunakan Instrumen Inframerah Pertengahan (MIRI) teleskop, yang direka untuk memerhati cahaya yang wujud dalam bahagian inframerah spektrum elektromagnet.

Para saintis Menggabungkan Data Teleskop Hubble dan Webb untuk Mencipta Pemandangan Menakjubkan Galaksi Hantu

Biasanya, mata manusia kita tidak akan dapat melihat cahaya jenis ini. Walau bagaimanapun, ahli astronomi boleh mengambil data inframerah mentah yang dikumpul oleh teleskop dan instrumen seperti MIRI dan memberikan mereka warna yang boleh kita fahami.

Ini berguna, kerana galaksi seperti M74 tepu dengan awan besar debu dan gas antara bintang yang menghalang teleskop yang memerhatikan langit di bahagian spektrum elektromagnet yang boleh dilihat daripada melihat struktur asasnya.

Syukurlah, teleskop inframerah seperti JWST dapat melihat melepasi lapisan yang mengaburkan ini untuk memerhatikan apa yang terdapat di bawahnya, untuk memberikan pandangan yang lebih lengkap tentang alam semesta.

Dalam kes Phantom Galaxy, mata inframerah Webb yang berkuasa mendedahkan pandangan halus filamen habuk dan gas yang terletak di dalam lengan lingkaran M74 yang jelas, dan kawasan tengah yang jelas yang menjadi tuan rumah kepada gugusan badan bintang yang padat.

Pemerhatian sebelumnya yang dibuat oleh Teleskop Angkasa Hubble pula mempamerkan galaksi dalam bahagian ultraungu dan spektrum cahaya yang boleh dilihat. Data Hubble menyerlahkan populasi pusat bintang merah tua, dan lokasi jasad bintang kebiruan yang lebih muda yang membentuk lengan lingkaran.