Tempat Paling Gelap Bulan Adalah Bayang Kekal, Tetapi Kini Kita Boleh Mengintainya

Ia adalah satu tanggapan yang salah bulan mempunyai sisi “gelap”. Seperti ayam rotisserie, putaran Bulan memastikan berjemur yang bagus dan sekata di sekitar khatulistiwa.

Tetapi terdapat poket yang tidak pernah menerima sebarang sinar: kawah dan poket dalam di latitud tinggi, di kawasan kutub Bulan, dengan dinding tinggi yang melindungi lantai kawah daripada sinaran suria yang keras.

Dalam lubang Bulan yang misteri ini, yang mengekalkan suhu beku sekitar -163 darjah Celsius (-260 darjah Fahrenheit), saintis percaya mungkin terdapat pelbagai perkara menarik.

Nah, terutamanya satu: air ais, dalam tompok sehingga beberapa meter tebal.

Kami mungkin tidak akan mengetahui dengan pasti sehingga sekurang-kurangnya 2024, tahun yang dirancang oleh NASA hantar angkasawan ke rakan lunar li’l kami untuk menyemaknya… tetapi dalam masa yang sama, saintis telah menemui cara untuk menerangi kawasan berbayang tersebut untuk mengintip.

Imej HORUS mendedahkan bahagian dalam kawah berbayang kekal. (VT Bickel, B. Moseley, E. Hauber, M. Shirley, J.-P. Williams, dan DA Kring)

Hasilnya boleh membantu menentukan mana antara 13 kawasan pendaratan calon yang paling berkemungkinan menghasilkan sains terbaik, serta memahami tempat sejuk dan gelap kekal yang mewakili salah satu sempadan Bulan yang paling misteri.

Pertama, berita buruk: menurut ahli glasiologi Valentin Bickel dari ETH Zurich di Switzerland, yang mengetuai penyelidikan, nampaknya kita perlu menggali ais.

“Tiada bukti ais permukaan tulen dalam kawasan berbayang, membayangkan bahawa sebarang ais mesti dicampur dengan tanah bulan atau terletak di bawah permukaan,” Bickel berkata.

Nampaknya melihat ke kawasan yang dibayangi secara kekal di Bulan adalah sesuatu yang mustahil; walau bagaimanapun, walaupun cahaya matahari langsung mungkin tidak sampai ke lantai kawah, lubang-lubang tersebut tidaklah tidak bercahaya sepenuhnya.

Beberapa cahaya – tidak banyak, tetapi beberapa – melantun dari pergunungan dan dinding kawah berhampiran ke kawasan berbayang, dan diambil oleh Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) kini sedang riang mengelilingi Bulan.

Data itu, malangnya, terlalu bising untuk mengetahui butiran tentang apa yang ada di dalam kawah.

Masukkan pembelajaran mesin algoritma yang dipanggil Perisian U-net Penyingkiran noise Hiper-berkesan (HORUS). Ia boleh membersihkan bunyi dalam data LRO dan mendedahkan perkara yang bersembunyi dalam bayang-bayang di Bulan.

Pasukan itu mengerahkan HORUS untuk imej 44 kawasan berbayang kekal dengan diameter lebih daripada 40 meter (130 kaki) di zon penerokaan Artemis. Imej-imej ini dapat menyelesaikan ciri skala meter – maklumat yang akan membantu dalam merancang penerokaan bulan, kata para penyelidik.

“Laluan yang boleh dilihat ke kawasan berbayang kekal kini boleh direka bentuk, mengurangkan risiko kepada angkasawan Artemis dan penjelajah robotik,” jelas ahli geologi David Kring Institut Lunar dan Planetary dan NASA.

Ini amat berharga kerana pakaian angkasa Artemis hanya akan menyediakan masa yang terhad dalam kesejukan kawah berbayang; reka bentuk semasa membenarkan hanya dua jam. Keupayaan untuk memetakan ciri yang perlu dilawati dan yang perlu dielakkan dengan cekap akan memaksimumkan waktu tersebut.

Misi robotik juga akan mendapat manfaat daripada data.

Akhir tahun ini, NASA akan menghantar pendarat robotik ke kutub selatan bulan, tidak jauh dari salah satu kawasan pendaratan calon Artemis. Penemuan analisis pasukan data LRO akan mempunyai implikasi untuk misi itu juga.

“Kami mengesan kawah selebar kira-kira 50 meter dan ciri permukaan lain di kawasan berbayang yang mungkin mengubah lokasi di mana corong Mesin Intuitif mendarat akhir tahun ini,” Bickel berkata.

Jika anda akan mendarat di Bulan, sebaiknya ketahui terlebih dahulu perkara yang anda hadapi.

Penyelidikan pasukan telah diterbitkan dalam Surat Penyelidikan Geofizik.

We would like to thank the author of this article for this awesome web content

Tempat Paling Gelap Bulan Adalah Bayang Kekal, Tetapi Kini Kita Boleh Mengintainya


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/