Temui berlian misteri dari angkasa lepas

Batu itu, dipanggil lonsdaleite, mempunyai kekerasan dan kekuatan yang melebihi berlian biasa. Mineral yang jarang ditemui tiba di sini melalui meteorit, kajian baru telah mencadangkan.

Pendedahan itu mula terungkap apabila ahli geologi Andy Tomkins, seorang profesor di Universiti Monash di Australia, berada di lapangan mengkategorikan meteorit. Dia terjumpa sejenis berlian “bengkok” yang aneh dalam batu angkasa di Afrika Barat Laut, kata pengarang bersama kajian Alan Salek, seorang pelajar kedoktoran dan penyelidik di Universiti RMIT di Australia.

Tomkins berteori meteorit yang memegang lonsdaleite berasal dari mantel planet kerdil yang wujud kira-kira 4.5 bilion tahun, kata Salek.

“Planet kerdil itu kemudiannya ditimpa bencana asteroid, melepaskan tekanan dan membawa kepada pembentukan berlian yang sangat pelik ini,” tambahnya.

Dengan kaedah dan kemungkinan yang canggih untuk masa depan, penemuan itu menarik, kata Paul Asimow, seorang profesor geologi dan geokimia di Institut Teknologi California. Asimow tidak terlibat dalam kajian itu.

“Ia benar-benar mengambil kesempatan daripada beberapa perkembangan terkini dalam mikroskop untuk melakukan apa yang mereka lakukan serta mereka melakukannya, ” kata Asimow.

Pasukan itu dapat menganalisis meteorit dengan bantuan mikroskop elektron dan teknik synchrotron lanjutan, yang membina peta komponen objek angkasa, termasuk lonsdaleite, berlian dan grafit, menurut kajian itu.

Berlian dan lonsdaleite boleh terbentuk dalam tiga cara. Ia boleh melalui tekanan dan suhu tinggi dalam jangka masa yang panjang, iaitu bagaimana berlian terbentuk di permukaan Bumi; kejutan perlanggaran hypervelocity meteor; atau pembebasan wap daripada grafit pecah yang akan melekat pada serpihan berlian kecil dan membina di atasnya, kata Asimow.

Kaedah yang mencipta mineral boleh mempengaruhi saiznya, tambahnya. Penyelidik mencadangkan dalam kajian ini bahawa kaedah ketiga membentuk sampel yang lebih besar yang mereka temui.

“Semula jadi telah memberikan kita proses untuk mencuba dan meniru dalam industri, ” kata Tomkins dalam siaran berita. “Kami berpendapat bahawa lonsdaleite boleh digunakan untuk membuat bahagian mesin yang kecil dan sangat keras jika kami boleh membangunkan proses perindustrian yang menggalakkan penggantian bahagian grafit pra-bentuk oleh lonsdaleite.”

Apa sebenarnya?

Jauh sebelum penemuan ini, saintis telah membahaskan kewujudan lonsdaleite, kata Asimow.

“Nampaknya satu dakwaan aneh bahawa kami mempunyai nama untuk sesuatu, dan kami semua bersetuju apa itu,” tambahnya, “namun terdapat dakwaan dalam masyarakat bahawa ia bukan mineral sebenar, ia bukan kristal sebenar, bahawa anda boleh mempunyai skala makroskopik.”

Para saintis mula-mula mengenal pasti kepingan mineral itu pada tahun 1967, tetapi ia adalah minit — kira-kira 1 hingga 2 nanometer, iaitu 1,000 kali lebih kecil daripada apa yang ditemui dalam penemuan terbaru, kata Salek.

Cuaca di exoplanet ini termasuk awan logam dan hujan yang diperbuat daripada permata berharga

Menemui sampel yang lebih besar telah menunjukkan bahawa lonsdaleite bukan sekadar anomali daripada berlian lain, kata Asimow.

Berlian biasa, seperti yang anda lihat dalam perhiasan halus, diperbuat daripada karbon dan mempunyai struktur atom padu, kata Salek. Sebagai bahan yang paling sukar diketahui sehingga kini, ia juga digunakan dalam pembuatan.

Lonsdaleite juga diperbuat daripada karbon, tetapi ia mempunyai struktur heksagon yang luar biasa sebaliknya, tambahnya.

Penyelidik telah menghasilkan model untuk struktur lonsdaleite sebelum ini, dan mereka berteori struktur heksagon boleh menjadikannya sehingga 58% lebih keras daripada berlian biasa, kata Salek. Kekerasan ini boleh menjadikan berlian ruang nadir sebagai sumber yang berharga untuk aplikasi perindustrian jika saintis dapat mencari cara untuk menggunakan kaedah pengeluaran baharu untuk mencipta mineral yang cukup besar.

Apakah ertinya bagi kita?

Sekarang para saintis mengetahui tentang mineral ini, penemuan itu menimbulkan persoalan sama ada mereka boleh menirunya.

Bulan yang telah lama hilang menerangkan asal usul cincin tanda Zuhal

Alat seperti mata gergaji, mata gerudi dan tapak perlombongan perlu tahan lasak dan tahan haus, jadi bekalan lonsdaleite yang sedia boleh menjadikan mereka berprestasi lebih baik, kata Salek. Dan kini dengan teori saintifik yang boleh dipercayai tentang bagaimana deposit yang lebih besar ini terbentuk, rangka tindakan kasar wujud untuk membuat lonsdaleite dalam makmal.

Daripada penemuan ini, kita juga boleh mengetahui lebih lanjut tentang interaksi alam semesta, kata Phil Sutton, pensyarah kanan dalam astrofizik di Universiti Lincoln di United Kingdom. Sutton tidak terlibat dalam penyelidikan itu.

Dalam mendedahkan kisah dari mana kita berasal dan bagaimana kita berkembang, tambahnya, adalah penting untuk mengetahui bahawa bahan telah ditukar antara persekitaran — malah merentasi sistem suria.

Para saintis menamakan lonsdaleite selepas ahli kristal Dame Kathleen Lonsdale, yang pada tahun 1945 menjadi salah seorang wanita pertama yang dipilih sebagai felo kepada Royal Society of London.

We want to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Temui berlian misteri dari angkasa lepas


You can find our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/