Teori baru menyimpulkan bahawa asal usul kehidupan di planet seperti Bumi berkemungkinan

Kredit: Domain Awam Pixabay/CC0

Adakah kewujudan hidupan di Bumi memberitahu kita apa-apa tentang kebarangkalian abiogenesis—asal usul kehidupan daripada bahan bukan organik—timbul di tempat lain? Itulah soalan yang telah mengelirukan saintis, dan orang lain cenderung untuk merenungkannya, untuk beberapa waktu.

Hujah yang diterima secara meluas daripada ahli astrofizik kelahiran Australia Brandon Carter berpendapat bahawa kesan pemilihan kewujudan kita sendiri meletakkan kekangan pada pemerhatian kita. Memandangkan kita terpaksa menemui diri kita di planet tempat abiogenesis berlaku, maka tiada apa yang boleh disimpulkan tentang kebarangkalian hidup di tempat lain berdasarkan pengetahuan ini sahaja.

Paling baik, dia berpendapat, pengetahuan tentang kehidupan di Bumi adalah nilai neutral. Satu lagi cara untuk melihatnya ialah Bumi tidak boleh dianggap sebagai planet seperti Bumi yang tipikal kerana ia tidak dipilih secara rawak daripada set semua seperti Bumi. planet.

Walau bagaimanapun, kertas baharu oleh Daniel Whitmire, ahli astrofizik bersara yang kini mengajar matematik di U of A, berhujah bahawa Carter menggunakan logik yang salah. Walaupun teori Carter telah diterima secara meluas, Whitmire berhujah bahawa ia mengalami apa yang dikenali sebagai “masalah bukti lama” dalam teori pengesahan Bayesian, yang digunakan untuk mengemas kini teori atau hipotesis berdasarkan bukti baharu.

Selepas memberikan beberapa contoh bagaimana formula ini digunakan untuk mengira kebarangkalian dan apakah peranan bukti lama, Whitmire beralih kepada apa yang dipanggilnya sebagai konsep analogi.

Seperti yang dijelaskannya, “Seseorang boleh berhujah, seperti Carter, bahawa saya wujud tanpa mengira sama ada konsep saya sukar atau mudah, dan oleh itu tiada apa yang boleh disimpulkan sama ada konsep saya sukar atau mudah daripada kewujudan saya sahaja.”

Dalam analogi ini, “keras” bermaksud kontraseptif digunakan. “Mudah” bermaksud tiada kontraseptif digunakan. Dalam setiap kes, Whitmire memberikan nilai kepada cadangan ini.

Whitmire meneruskan, “Walau bagaimanapun, kewujudan saya adalah bukti lama dan mesti diperlakukan sedemikian. Apabila ini dilakukan, kesimpulannya adalah lebih besar kemungkinan konsep saya adalah mudah. ​​Dalam kes abiogenesis yang menarik, ia adalah perkara yang sama. kewujudan kehidupan di Bumi adalah bukti lama dan sama seperti dalam analogi konsep kebarangkalian bahawa abiogenesis adalah mudah adalah lebih berkemungkinan.”

Dalam erti kata lain, bukti kehidupan di Bumi tidak mempunyai nilai neutral dalam membuat kes bagi kehidupan di planet yang serupa. Oleh itu, kehidupan kita menunjukkan bahawa kehidupan lebih berkemungkinan muncul di planet lain seperti Bumi—mungkin juga pada planet jenis “super-Earth” baru-baru ini, LP 890-9b, ditemui 100 tahun cahaya jauh.

Mereka yang mempunyai cita rasa matematik boleh membaca kertas Whitmire, “Abiogensis: The Carter Argument Reconsidered,” dalam Jurnal Astrobiologi Antarabangsa.


Implikasi kesunyian kosmik


Maklumat lanjut:
Daniel P. Whitmire, Abiogenesis: hujah Carter dipertimbangkan semula, Jurnal Astrobiologi Antarabangsa (2022). DOI: 10.1017/S1473550422000350

Disediakan oleh
Universiti Arkansas


Petikan: Teori baharu menyimpulkan bahawa asal usul kehidupan di planet seperti Bumi berkemungkinan (2022, 26 September) diperoleh pada 27 September 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this incredible content

Teori baru menyimpulkan bahawa asal usul kehidupan di planet seperti Bumi berkemungkinan


Visit our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/