Teras dalaman bumi mungkin telah berhenti berputar dan boleh menjadi terbalik, kajian mencadangkan | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Putaran daripada BumiTeras dalaman mungkin telah dijeda dan ia juga boleh menjadi terbalik, kajian baharu mencadangkan.

Bumi terbentuk daripada kerak, mantel dan teras dalam dan luar. Pejal teras dalam terletak kira-kira 3,200 batu di bawah kerak Bumi dan dipisahkan daripada mantel separa pepejal oleh teras luar cecair, yang membolehkan teras dalam berputar pada kelajuan yang berbeza daripada putaran Bumi itu sendiri.

Dengan jejari hampir 2,200 batu, teras bumi adalah kira-kira saiz Marikh. Ia kebanyakannya terdiri daripada besi dan nikel, dan mengandungi kira-kira satu pertiga daripada jisim Bumi.

Dalam penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Geosains Alam pada hari Isnin, Yi Yang, ahli sains penyelidikan bersekutu di Universiti Peking, dan Xiaodong Song, profesor pengerusi Universiti Peking, mengkaji gelombang seismik daripada gempa bumi yang telah melalui teras dalam Bumi di sepanjang laluan yang sama sejak 1960-an untuk membuat kesimpulan betapa pantas teras dalam berputar .

Apa yang mereka temui adalah di luar jangkaan, kata mereka. Sejak 2009, rekod seismik, yang sebelum ini berubah mengikut peredaran masa, menunjukkan sedikit perbezaan. Ini, kata mereka, mencadangkan bahawa putaran teras dalam telah berhenti seketika.

“Kami menunjukkan pemerhatian yang mengejutkan yang menunjukkan teras dalam telah hampir menghentikan putarannya dalam dekad kebelakangan ini dan mungkin mengalami kemunduran,” tulis mereka dalam kajian itu.

“Apabila anda melihat dekad antara 1980 dan 1990 anda melihat perubahan yang jelas tetapi apabila anda melihat 2010 hingga 2020 anda tidak nampak banyak perubahan,” tambah Song.

Putaran teras dalam didorong oleh medan magnet yang dihasilkan dalam teras luar dan diseimbangkan oleh kesan graviti mantel. Mengetahui bagaimana teras dalam berputar boleh menerangkan cara lapisan ini berinteraksi dan proses lain jauh di dalam Bumi.

Bagaimanapun, kelajuan putaran ini, dan sama ada ia berbeza, diperdebatkan, kata Hrvoje Tkalcic, ahli geofizik di Universiti Kebangsaan Australia, yang tidak terlibat dalam kajian itu,

“Inti dalaman tidak mencapai noktah,” katanya. Penemuan kajian itu, katanya, “bermakna teras dalam kini lebih selari dengan seluruh planet berbanding sedekad lalu apabila ia berputar sedikit lebih cepat.”

“Tiada apa-apa bencana yang berlaku,” tambahnya.

Song dan Yang berhujah bahawa, berdasarkan pengiraan mereka, ketidakseimbangan kecil dalam daya elektromagnet dan graviti boleh memperlahankan malah membalikkan putaran teras dalam. Mereka percaya ini adalah sebahagian daripada kitaran tujuh dekad, dan titik perubahan sebelum yang mereka kesan dalam data mereka sekitar 2009/2010 berlaku pada awal 1970-an.

Tkalcic, yang merupakan pengarang “Teras Dalaman Bumi: Didedahkan oleh Seismologi Pemerhatian,” berkata “analisis data adalah kukuh.” Walau bagaimanapun, penemuan kajian “harus diambil dengan berhati-hati” kerana “lebih banyak data dan kaedah inovatif diperlukan untuk menjelaskan masalah menarik ini.”

Song dan Yang bersetuju bahawa lebih banyak kajian diperlukan.

Tkalcic, yang mendedikasikan keseluruhan bab bukunya kepada putaran teras dalam, mencadangkan kitaran teras dalam adalah setiap 20 hingga 30 tahun, bukannya 70 yang dicadangkan dalam kajian terkini. Dia menjelaskan mengapa variasi sedemikian berlaku dan mengapa ia sangat sukar untuk memahami apa yang berlaku di bahagian paling dalam di planet ini.

“Objek kajian kami tertimbus beribu-ribu kilometer di bawah kaki kami,” katanya.

“Kami menggunakan kaedah inferens geofizik untuk membuat kesimpulan sifat dalaman Bumi, dan berhati-hati mesti dilaksanakan sehingga penemuan pelbagai disiplin mengesahkan hipotesis dan rangka kerja konsep kami,” jelasnya.

“Anda boleh memikirkan ahli seismologi seperti doktor perubatan yang mengkaji organ dalaman badan pesakit menggunakan peralatan yang tidak sempurna atau terhad. Jadi, walaupun terdapat kemajuan, imej Bumi dalaman kita masih kabur, dan kita masih dalam peringkat penemuan.”

We would like to thank the writer of this article for this incredible content

Teras dalaman bumi mungkin telah berhenti berputar dan boleh menjadi terbalik, kajian mencadangkan | CNN


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/