‘Tidak Dijangka’: NASA Mars Rover Menemui Sekeping Sistem Pendaratannya Tersangkut pada Batu

Cerita ini adalah sebahagian daripada Selamat datang ke Marikhsiri kami meneroka planet merah.

Ingat lagu Sesame Street One of These Things (Is Not Like the Others)? Penjelajah Perseverance NASA melihat sesuatu yang tidak seperti yang lain di Marikh. Pada 13 Jun, Percy merakam sebuah foto batu yang mempunyai objek yang kelihatan pelik tersangkut padanya.

Objek itu ialah sekeping kerajang dengan titik-titik kelihatan di seluruhnya. “Pasukan saya telah melihat sesuatu yang tidak dijangka: Ia adalah sekeping selimut haba yang mereka fikir mungkin berasal dari peringkat keturunan saya, pek jet berkuasa roket yang membuat saya kecewa pada hari pendaratan pada tahun 2021,” pasukan rover tweet pada hari Rabu.

Jurucakap NASA JPL Andrew Good memberitahu CNET bahagian itu pastinya daripada selimut haba. “Kurang pasti adalah bahagian dari kapal angkasa itu berasal – pasukan berpendapat peringkat penurunan adalah kemungkinan yang baik – atau bagaimana sebenarnya ia sampai di sini (peringkat penurunan terhempas dua kilometer jauhnya; sama ada ia mendarat di sini selepas nahas itu atau diterbangkan oleh angin bukan sesuatu yang kita tahu),” kata Good dalam e-mel.

Melihat lebih dekat pada kepingan kerajang menunjukkan titik-titik biasa di seluruh permukaannya.

NASA/JPL-Caltech/ASU

Rover itu berjaya menangkap kematian peringkat keturunan selepas mendarat di Marikh pada Februari 2021. Peralatan penurunan telah direka untuk menghantar rover ke permukaan dan kemudian menjauh untuk melindungi kenderaan dan tapak pendaratannya. Nahas itu menimbulkan kepulan asap yang kelihatan di kejauhan.

Selimut itu membantu mengawal suhu semasa proses kemasukan, penurunan dan pendaratan yang dramatik, yang juga dikenali sebagai “tujuh minit keganasan.”

Pengendali media sosial Percy menonjolkan orang yang membuat selimut terma, sambil berkata, “Anggaplah mereka sebagai pembuat pakaian kapal angkasa. Mereka bekerja dengan mesin jahit dan alatan lain untuk mencantumkan bahan unik ini.” Imej menunjukkan sampel bahan selimut, termasuk yang mempunyai titik yang sepadan dengan kepingan yang dilihat di Marikh.

Percy sedang menyemak an kawasan delta sungai purba di dalam Kawah Jezero. Pasukan rover berharap untuk mencari bukti kehidupan mikrob purba di Marikh, jadi tempat dengan sejarah air adalah tempat utama untuk menyiasat dan mengumpul sampel batu yang diharapkan akan dikembalikan ke Bumi untuk kajian.

Delta telah terbukti sangat indah, seperti persembahan landskap yang menakjubkan ini. Penemuan kerajang menambah lapisan tipu daya kepada penerokaan rover. Bagaimana ia sampai di sana adalah misteri yang mungkin ditinggalkan untuk diselesaikan oleh ahli arkeologi angkasa lepas apabila mereka melawat Marikh suatu hari nanti.We would love to say thanks to the author of this post for this incredible material

‘Tidak Dijangka’: NASA Mars Rover Menemui Sekeping Sistem Pendaratannya Tersangkut pada Batu


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/