‘Tidak perlu panik,’ kata pakar

  • Tompok matahari, dipanggil AR3038, telah meningkat dua kali ganda saiznya setiap hari sejak tiga hari lalu, kata seorang saintis NASA. Apabila bintik matahari tumbuh, terdapat peluang yang lebih tinggi untuk nyalaan suria.
  • Nyalaan suria boleh mengganggu komunikasi radio dan grid kuasa di Bumi. Tetapi tompok matahari ini tidak mungkin menyebabkan suar yang kuat, kata pakar kepada USA TODAY.
  • Suar itu juga mempunyai sedikit kesan ke atas kebanyakan orang di Bumi, pakar meyakinkan, sambil berkata “tidak perlu panik.”

Tompok matahari yang menghala ke Bumi berpotensi menyebabkan suar suria, tetapi pakar memberitahu USA TODAY ia jauh daripada kebimbangan luar biasa dan meredakan kebimbangan tentang bagaimana suar akan menjejaskan Planet Biru.

Wilayah Aktif 3038, atau AR3038, telah berkembang sejak minggu lalu, kata Rob Steenburgh, pemangku ketua Pejabat Ramalan Cuaca Angkasa Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Negara. Saiz bintik matahari dan kadar pertumbuhan agak normal, katanya.

“Inilah yang dilakukan oleh bintik matahari,” katanya. “Dari masa ke masa, secara amnya, mereka akan berkembang. Mereka melalui peringkat, dan kemudian mereka mereput.”

TITIK MATAHARI BERSAIZ PLANET DITUNJUK KE ARAH BUMI:Apa yang berlaku jika terdapat suar suria?

Apakah tompok matahari dan suar suria?

Tompok matahari kelihatan lebih gelap kerana ia lebih sejuk daripada bahagian lain permukaan matahari, menurut NASA. Tompok matahari adalah lebih sejuk kerana ia terbentuk di mana medan magnet yang kuat menghalang haba dalam matahari daripada sampai ke permukaannya.We would like to say thanks to the author of this post for this remarkable web content

‘Tidak perlu panik,’ kata pakar


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/