‘Tidak perlu panik’ kerana bintik matahari yang berpotensi untuk nyalaan suria meningkat dua kali ganda dalam sekelip mata, kata saintis

Kredit: Domain Awam Pixabay/CC0

Tompok matahari yang menghala ke Bumi berpotensi menyebabkan suar suria, tetapi pakar memberitahu USA TODAY ia jauh daripada kebimbangan luar biasa dan meredakan kebimbangan tentang bagaimana suar akan menjejaskan Planet Biru.

Wilayah Aktif 3038, atau AR3038, telah berkembang sejak minggu lalu, kata Rob Steenburgh, pemangku ketua Pejabat Ramalan Cuaca Angkasa Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Negara.

“Inilah yang dilakukan oleh bintik matahari,” katanya. “Dari masa ke masa, secara amnya, mereka akan berkembang. Mereka melalui peringkat, dan kemudian mereka mereput.”

Tompok matahari kelihatan lebih gelap kerana ia lebih sejuk daripada bahagian lain permukaan matahari, menurut NASA. Tompok matahari lebih sejuk kerana ia terbentuk di mana medan magnet yang kuat menghalang haba dalam matahari daripada sampai ke permukaannya.

“Saya rasa cara paling mudah untuk menyatakannya ialah bintik matahari adalah kawasan aktiviti magnetik, ” kata Steenburgh.

Nyalaan suria, yang biasanya timbul daripada tompok matahari, adalah “letupan tenaga secara tiba-tiba yang disebabkan oleh kekusutan, penyeberangan atau penyusunan semula garisan medan magnet dekat tompok matahari“kata NASA.

“Anda boleh menganggapnya seperti memutar gelang getah, ” kata Steenburgh. “Jika anda mempunyai beberapa gelang getah yang berpusing pada jari anda, ia akhirnya terlalu banyak dipintal, dan ia pecah. Perbezaan dengan medan magnet ialah ia menyambung semula. Dan apabila ia menyambung semula, dalam proses itulah suar terhasil. .”

Semakin besar dan lebih kompleks bintik matahari menjadi, semakin tinggi kemungkinannya suar suriakata Steenburgh.

Tompok matahari telah meningkat dua kali ganda dalam saiz setiap hari sejak tiga hari lalu dan adalah kira-kira 2.5 kali ganda saiz Bumi, C. Alex Young, pengarah bersekutu untuk sains di Bahagian Sains Heliofizik di Pusat Penerbangan Angkasa Goddard NASA, berkata dalam e-mel.

Young berkata tompok matahari menghasilkan suar suria kecil tetapi “tidak mempunyai kerumitan untuk suar terbesar.” Terdapat 30% kemungkinan tompok matahari akan menghasilkan suar bersaiz sederhana dan peluang 10% ia akan menghasilkan suar besar, katanya.

W. Dean Pesnell, saintis projek Balai Cerap Dinamik Suria, berkata tompok matahari adalah “bersaiz sederhana kawasan aktif” yang “tidak berkembang pesat dengan luar biasa dan masih agak kecil di kawasannya.”

“AR 3038 betul-betul jenis rantau aktif yang kami jangkakan pada ketika ini dalam kitaran suria,” katanya.

Andrés Muñoz-Jaramillo, ketua saintis di Institut Penyelidikan SouthWest di San Antonio, berkata tompok matahari tidak perlu dibimbangkan oleh orang di Bumi.

“Saya ingin tekankan tidak perlu panik,” katanya. “Ia berlaku sepanjang masa, dan kami bersedia dan melakukan segala yang kami mampu untuk meramalkan dan mengurangkan kesannya. Bagi sebahagian besar daripada kami, kami tidak perlu mengantuk kerananya.”

Suar suria mempunyai tahap yang berbeza, kata Muñoz-Jaramillo. Yang paling kecil ialah suar kelas A, diikuti oleh B, C, M dan X pada kekuatan tertinggi. Dalam setiap kelas huruf terdapat skala yang lebih halus menggunakan nombor, dan nombor yang lebih tinggi menunjukkan lebih intensiti.

Suar C terlalu lemah untuk menjejaskan Bumi dengan ketara, kata Muñoz-Jaramillo. Suar M yang lebih sengit mungkin mengganggu komunikasi radio di kutub Bumi. Nyalaan X boleh mengganggu satelit, sistem komunikasi dan grid kuasa dan, paling teruk, menyebabkan kekurangan elektrik dan gangguan bekalan elektrik.

Suar suria berintensiti rendah adalah perkara biasa; Suar X kurang begitu, kata Steenburgh. Dalam satu kitaran suria, kira-kira 11 tahun, biasanya terdapat kira-kira 2,000 suar M1, kira-kira 175 suar X1 dan kira-kira lapan suar X10, katanya. Untuk suar suria terbesar pada X20 atau lebih tinggi, terdapat kurang daripada satu suar setiap kitaran. ini kitaran suria bermula pada Disember 2019.

Tompok matahari AR3038 telah menyebabkan suar C, kata Steenburgh. Walaupun tiada suar M atau X dari kawasan ini, beliau berkata terdapat potensi untuk suar yang lebih sengit pada minggu hadapan atau lebih.


Matahari melepaskan suar suria sederhana


(c)2022 USA Today
Diedarkan oleh Tribune Content Agency, LLC.

Petikan: ‘Tidak perlu panik’ kerana bintik matahari yang berpotensi untuk nyalaan suria meningkat dua kali ganda dalam sekelip mata, kata saintis (2022, 22 Jun) yang diperoleh pada 22 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to thank the author of this short article for this awesome material

‘Tidak perlu panik’ kerana bintik matahari yang berpotensi untuk nyalaan suria meningkat dua kali ganda dalam sekelip mata, kata saintis


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/