Tiga ekor anjing mati selepas didakwa termakan racun di luar bangunan pangsapuri NYC

Ralph Edwards berasa gembira pada musim panas lalu apabila dia membawa Cali, anak anjing Rottweiler berusia 3 bulan yang comel, pulang ke rumahnya di Washington Heights. Dia dengan cepat menjadi ahli keluarga yang dikasihi.

Tetapi dua minggu lalu, anjing yang suka bermain itu jatuh sakit teruk pada suatu pagi tanpa sebarang amaran.

Dia tidak makan, bertindak lesu dan malah “kelihatan sangat sedih,” Edwards, seorang penguasa bangunan berusia 42 tahun memberitahu The Post. Dia membawa Cali ke doktor haiwan, di mana dia diberi antibiotik dan menjalani beberapa ujian.

“Mereka menelefon kami kembali dan berkata dia benar-benar sakit dan kami perlu membawanya ke hospital,” ingat Edwards.

Dia membawa anjing itu ke hospital, dan dia tidak lama kemudian menjadi lebih teruk.

Ralph Edwards berasa sedih apabila dia meletakkan anak anjingnya Cali awal bulan ini. Dia mengesyaki dia mati akibat racun tikus.
Ralph Edwards

“Buah pinggang dan hati dia [had] gagal,” katanya.

Edwards terpaksa membuat keputusan yang menyayat hati untuk meletakkan anjing yang sakit itu. Walaupun doktor haiwan tidak dapat menyatakan dengan pasti apa yang menyebabkan anak anjing itu jatuh sakit dengan begitu cepat – mereka pada mulanya menyangka ia adalah bakteria leptospirosis yang boleh membawa maut, tetapi dia diuji negatif – dia percaya ia adalah racun tikus yang dimakannya di jalanan bandar.

“Satu-satunya perkara lain yang boleh melaluinya dengan begitu pantas ialah racun yang mereka beritahu saya,” kata Edwards. “Dia adalah anak anjing, kami tidak membawanya ke mana-mana atau ke luar bandar atau apa-apa seperti itu. Hanya berjalan-jalan kejiranan dan itu sahaja. Saya hanya meletakkan semua bahagian bersama-sama.”

Cali, anak anjing Rottweiler muda tiba-tiba jatuh sakit dan mati di Washington Heights. Pemiliknya mengesyaki racun tikus.
Cali, anak anjing Rottweiler muda, tiba-tiba jatuh sakit dan mati di Washington Heights. Pemiliknya mengesyaki racun tikus.
Ralph Edwards

Pelet racun tikus Cholecalciferol – yang sering tersebar di seluruh bandar untuk mengawal populasi tikus – adalah punca biasa kegagalan buah pinggang pada anjing, menurut Dr Ann Marie Zollo, pakar dalam Penjagaan Kecemasan dan Kritikal di Pusat Perubatan Haiwan Schwarzman pada 62nd St.

“Ia pada asasnya memberi anda lebihan vitamin D, yang kemudiannya boleh menyebabkan kalsium tinggi dan kegagalan buah pinggang,” kata Zollo kepada The Post.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, dua lagi anjing telah mati di kawasan Washington Heights di mana Cali tinggal dan berjalan. Edwards berkata racun tikus sekali lagi kemungkinan penyebabnya. Jiran-jiran sejak itu menyiarkan risalah di sekitar Cabrini Boulevard memberi amaran kepada pemilik haiwan peliharaan.

“Ia adalah perkara yang sangat menyedihkan yang berlaku [to Cali],” katanya. “Sekarang ini mengenai meningkatkan kesedaran dan ini adalah kawasan kejiranan di mana pemilik anjing saling menjaga antara satu sama lain.”

Pengurusan hartanah di 140 Cabrini Boulevard juga sedang berusaha untuk meningkatkan kesedaran. E-mel — yang diperoleh oleh The Post — telah dihantar kepada penduduk bangunan, memberi amaran kepada mereka untuk memerhatikan “pelet merah jambu” di atas tanah berhampiran bangunan.

Jiran-jiran di Washington Heights memberi amaran bahawa racun tikus diletakkan di seluruh kawasan sana dan membunuh anjing.
Jiran-jiran di Washington Heights diberi amaran bahawa racun tikus diletakkan di seluruh kawasan mereka dan membunuh anjing.
Ralph Edwards

“Sila berwaspada apabila membawa anjing anda di kawasan itu, sila maklumkan juga kepada pejalan anjing anda tentang isu ini,” memo itu dibaca, sambil menambah bahawa supers tidak meletakkan racun tersebut.

“Ini mungkin seseorang yang tidak terikat dengan harta benda yang melakukan ini.”

Tetapi isu anjing yang terdedah kepada racun tikus adalah sesuatu yang unik kepada bahagian atas Manhattan, kata Zollo.

“Ini adalah sesuatu yang kami lihat dengan kerap, malangnya,” kata Zollo kepada The Post. “Ia benar-benar boleh berlaku di mana-mana kawasan bandar. Kerana, seperti yang kita semua tahu, terdapat tikus dan tikus di seluruh New York City.”

Seekor anjing di Washington Heights berpotensi terdedah kepada racun tikus dan mati tidak lama kemudian, kata pemiliknya.
Seekor anjing di Washington Heights berpotensi terdedah kepada racun tikus dan mati tidak lama kemudian, kata pemiliknya.
Ralph Edwards

Dia tidak bergurau. Penampakan tikus baru-baru ini di bandar telah meningkat sebanyak 70% berbanding tempoh masa yang sama dua tahun lalu — penduduk tempatan telah melihat lebih 21,500 makhluk bergegas, meningkat daripada 18,601 pada 2021.

Tetapi Zollo berkata terdapat satu lagi sebab yang berpotensi untuk kekerapan kes yang tinggi pada masa kini.

“Kami tahu bahawa lebih ramai orang mendapat haiwan peliharaan semasa wabak itu. Jadi mungkin ada sedikit peningkatan kerana itu.”

Seorang pemilik anjing berasa patah hati selepas Rottweilernya, Cali meninggal dunia akibat disyaki racun tikus.
Seorang pemilik anjing berasa patah hati selepas Rottweilernya, Cali meninggal dunia akibat disyaki racun tikus.

Walau apa pun sebabnya, keracunan itu memusnahkan pemilik anjing.

“Ia sangat menyayat hati,” kata Edwards. “Saya tidak pernah mendapat cinta seperti itu daripada haiwan peliharaan dalam hidup saya.”

We want to say thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Tiga ekor anjing mati selepas didakwa termakan racun di luar bangunan pangsapuri NYC


You can view our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/