Tompok Matahari Gergasi Berganda Saiz Dalam 24 Jam, Dan Ia Menghala Tepat ke Bumi

Tompok matahari gergasi telah membengkak kepada dua kali ganda saiz Bumi, menggandakan diameternya dalam masa 24 jam, dan ia menghala tepat ke arah kita.

Tompok matahari, dipanggil AR3038, meningkat kepada 2.5 kali ganda BumiSaiz – menjadikan bintik matahari kira-kira 19,800 batu, atau 31,900 kilometer, diameter – dari Ahad (19 Jun) hingga malam Isnin (20 Jun), menurut Spaceweather.comtapak web yang menjejaki berita tentang nyalaan suria, ribut geomagnet dan peristiwa cuaca kosmik yang lain.

Tompok matahari ialah tompok gelap pada matahariPermukaan di mana medan magnet yang kuat, yang dicipta oleh aliran cas elektrik dari plasma Matahari, bersimpul sebelum tiba-tiba terputus. Pembebasan tenaga yang terhasil melancarkan letupan sinaran yang dipanggil suar suria dan menghasilkan jet bahan letupan bahan suria yang dipanggil lonjakan jisim koronal (CME).

berkaitan: Jenis gelombang suria baharu yang pelik menentang fizik

“Semalam, bintik matahari AR3038 adalah besar. Hari ini, ia sangat besar. Tompok matahari yang berkembang pesat telah meningkat dua kali ganda saiznya hanya dalam 24 jam,” lapor Spaceweather.com. “AR3038 mempunyai medan magnet ‘beta-gamma’ yang tidak stabil yang menyimpan tenaga untuk kelas M [medium-sized] suar suria, dan ia menghadap terus ke Bumi.”

Apabila suar suria melanda atmosfera atas Bumi, suar itu X-ray dan sinaran ultraungu terion atom, menjadikannya mustahil untuk melantunkan gelombang radio frekuensi tinggi daripadanya dan mewujudkan apa yang dipanggil pemadaman radio. Pemadaman radio berlaku di kawasan di Bumi yang diterangi oleh Matahari semasa suar sedang berlaku; pemadaman sedemikian dikelaskan dari R1 hingga R5 mengikut keterukan menaik.

Pada bulan April dan Mei, dua suar suria menyebabkan pemadaman R3 di atas Lautan Atlantik, Australia dan Asia, Live Science sebelum ini melaporkan. Apabila suar suria bergerak pada kelajuan cahaya, ia hanya mengambil masa 8 minit untuk sampai ke kita, dari jarak purata kira-kira 93 juta batu (150 juta kilometer).

Jika tompok matahari yang menghadap ke Bumi terbentuk berhampiran khatulistiwa Matahari (tempat AR3038 berada), lazimnya ia mengambil masa kurang dua minggu untuk mengembara merentasi Matahari supaya ia tidak lagi menghadap Bumi, menurut SpaceWeatherLive.

Pada masa ini, AR3038 terletak sedikit di utara khatulistiwa Matahari dan berada lebih separuh jalanjadi Bumi akan kekal dalam garis silangnya selama beberapa hari lagi.

Walaupun pertumbuhannya sangat cepat, tompok matahari gergasi itu kurang menakutkan daripada yang kelihatan. Suar yang kemungkinan besar akan dihasilkan ialah suar suria kelas M, yang “biasanya menyebabkan pemadaman radio ringkas yang menjejaskan kawasan kutub Bumi,” di samping ribut sinaran kecil, Agensi Angkasa Eropah menulis dalam catatan blog.

Suar kelas M adalah jenis suar suria yang paling biasa. Walaupun Matahari kadang-kadang mengeluarkan suar kelas X yang besar (kategori terkuat) dengan potensi untuk menyebabkan pemadaman frekuensi tinggi di sebelah Bumi yang terdedah kepada suar, suar ini diperhatikan lebih jarang daripada letusan suria yang lebih kecil.

Tompok matahari juga boleh menyemburkan bahan suria. Pada planet yang mempunyai medan magnet yang kuat, seperti Bumi, serpihan suria daripada CME diserap oleh medan magnet kita, mencetuskan ribut geomagnet yang kuat.

Semasa ribut ini, Medan magnet bumi dimampatkan sedikit oleh gelombang zarah yang sangat bertenaga, yang mengalir ke garisan medan magnet berhampiran kutub dan menggerakkan molekul di atmosfera, membebaskan tenaga dalam bentuk cahaya untuk mencipta warna-warni aurora di langit malam.

Pergerakan zarah bercas elektrik ini boleh mengganggu medan magnet planet kita dengan cukup kuat untuk dihantar satelit jatuh ke BumiLive Science sebelum ini melaporkan, dan saintis telah memberi amaran bahawa ribut geomagnet yang melampau boleh melumpuhkan internet.

Serpihan yang meletus dari CME biasanya mengambil masa sekitar 15 hingga 18 jam untuk sampai ke Bumi, menurut Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) Pusat Ramalan Cuaca Angkasa.

Ahli astronomi telah mengetahui sejak 1775 bahawa aktiviti suria naik dan turun mengikut kitaran kira-kira 11 tahun, tetapi baru-baru ini, Matahari telah lebih aktif daripada yang dijangkakan, dengan hampir dua kali ganda penampilan bintik matahari yang diramalkan oleh NOAA. Aktiviti Matahari diunjurkan meningkat secara berterusan untuk beberapa tahun akan datang, mencapai maksimum keseluruhan pada 2025 sebelum berkurangan semula.

Para saintis berpendapat yang terbesar ribut suria pernah disaksikan semasa sejarah kontemporari ialah Peristiwa Carrington 1859, yang mengeluarkan tenaga yang hampir sama dengan 10 bilion 1 megaton bom atom. Selepas menghempas ke Bumi, aliran zarah suria yang berkuasa menggoreng sistem telegraf di seluruh dunia dan menyebabkan aurora lebih terang daripada cahaya penuh. Bulan untuk muncul sejauh selatan Caribbean.

Jika kejadian serupa berlaku hari ini, saintis memberi amarania akan menyebabkan kerosakan bertrilion dolar dan mencetuskan pemadaman yang meluas, sama seperti ribut suria 1989 yang mengeluarkan satu bilion tan gas dan menyebabkan pemadaman di seluruh wilayah Quebec di Kanada, NASA melaporkan.

Kandungan Berkaitan:

15 imej bintang yang tidak dapat dilupakan

12 objek paling aneh di alam semesta

9 idea tentang lubang hitam yang akan meniup fikiran anda

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh Sains Hidup. Baca artikel asal di sini.

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Tompok Matahari Gergasi Berganda Saiz Dalam 24 Jam, Dan Ia Menghala Tepat ke Bumi


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/