Tonton ujian prapelancaran terakhir roket bulan Artemis di pad pelancaran

Percubaan keempat ujian prapelancaran terakhir bermula pada hari Sabtu, dengan bahan bakar roket dijangka bermula pagi Isnin.

Ujian penting, yang dikenali sebagai latihan pakaian basah, mensimulasikan setiap peringkat pelancaran tanpa roket meninggalkan pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

Proses ini termasuk memuatkan propelan supercold, melalui pelancaran simulasi kira detik penuh, menetapkan semula jam undur dan mengeringkan tangki roket.

Keputusan raptai pakaian basah akan menentukan bila Artemis I yang tidak berkru akan melancarkan misi yang melangkaui bulan dan kembali ke Bumi. Misi ini akan memulakan program Artemis NASA, yang dijangka mengembalikan manusia ke bulan dan mendaratkan wanita pertama dan orang berwarna pertama di permukaan bulan menjelang 2025.

Tiga percubaan sebelum ini pada latihan pakaian basah pada bulan April tidak berjaya, menyimpulkan sebelum roket itu boleh dimuatkan sepenuhnya dengan propelan kerana pelbagai kebocoran. Ini telah diperbetulkan, kata NASA.

Pasukan NASA melancarkan timbunan roket Artemis I setinggi 322 kaki (98 meter), termasuk Sistem Pelancaran Angkasa Lepas dan kapal angkasa Orion, kembali ke pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida pada 6 Jun.

Latihan pakaian basah: Apa yang diharapkan

Latihan pakaian basah bermula pada pukul 5 petang ET Sabtu dengan “panggilan ke stesen” — apabila semua pasukan yang dikaitkan dengan misi tiba di konsol mereka dan melaporkan bahawa mereka bersedia untuk ujian bermula dan memulakan dua hari kira detik.

Persediaan pada hujung minggu akan menubuhkan pasukan Artemis untuk mula memuatkan propelan ke dalam teras roket dan peringkat atas.

Pada masa ini terdapat paparan langsung roket itu laman web NASAdengan ulasan terputus-putus.

Pengerusi pasukan pengurusan misi memberi “pergi” untuk memulakan pengisian, tetapi pasukan sedang menunggu pengarah pelancaran untuk memutuskan secara rasmi bila untuk bermula.

Tangki sedang ditangguhkan kerana isu yang dikenal pasti dengan bekalan sandaran nitrogen gas. Pasukan pelancar telah pun menggantikan injap yang menyebabkan masalah ini. Penahanan boleh bertahan sehingga 90 minit.

Tetingkap ujian dua jam akan bermula pada hari Isnin, dengan pasukan Artemis menyasarkan kira detik pertama pada 2:40 petang ET.

Pertama, ahli pasukan akan melalui kira detik hingga 33 saat sebelum pelancaran, kemudian hentikan kitaran. Jam akan ditetapkan semula; kemudian kira detik akan disambung semula dan berjalan sehingga kira-kira 10 saat sebelum pelancaran berlaku.

“Semasa ujian, pasukan mungkin menahan semasa kira detik yang diperlukan untuk mengesahkan keadaan sebelum menyambung semula kira detik, atau melangkaui tetingkap ujian, jika perlu dan sumber membenarkan,” menurut kemas kini di laman web NASA.

Percubaan latihan pakaian basah sebelum ini telah menyelesaikan banyak objektif untuk menyediakan roket untuk pelancaran, kata Charlie Blackwell-Thompson, pengarah pelancaran Artemis untuk Program Sistem Tanah Eksplorasi NASA, semasa sidang akhbar hari Rabu.

“Kami berharap dapat menyelesaikannya kali ini dan melalui operasi pemuatan kriogenik bersama-sama dengan kiraan terminal,” katanya. “Pasukan kami bersedia untuk pergi, dan kami tidak sabar untuk kembali kepada ujian ini.”

Pasukan misi sedang melihat kemungkinan tingkap pelancaran untuk menghantar Artemis I dalam perjalanannya ke bulan pada akhir musim panas: 23 Ogos hingga 29 Ogos, 2 September hingga 6 September dan seterusnya.

Setelah timbunan roket Artemis melengkapkan latihan pakaian basahnya, ia akan kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan pusat angkasa untuk menunggu hari pelancaran.

Terdapat sejarah panjang di sebalik ujian sukar sistem baharu sebelum pelancaran, dan pasukan Artemis menghadapi pengalaman yang serupa dengan pengalaman pasukan era Apollo dan ulang-alik, termasuk beberapa percubaan dan penangguhan ujian.

“Tiada seorang pun dalam pasukan yang lari daripada tanggungjawab yang kita ada untuk menguruskan diri sendiri dan kontraktor kita dan untuk menyampaikan, dan menghantar bermakna memenuhi objektif ujian penerbangan untuk (Artemis I), dan memenuhi objektif Artemis I program,” kata Jim Free, pentadbir bersekutu untuk Direktorat Misi Pembangunan Sistem Eksplorasi NASA, semasa sidang akhbar minggu lalu.

We would like to say thanks to the writer of this post for this awesome material

Tonton ujian prapelancaran terakhir roket bulan Artemis di pad pelancaran


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/