Triceratops besar sedang menyembuhkan lubang di kepalanya

Syarikat Liabiliti Terhad Zoic

Sukar untuk mengetahui ciri triceratops yang lebih menarik: dua tanduk besar yang menjorok dari dahinya atau bulu besar yang keluar dari belakang tengkoraknya. Dalam fikiran ramai ahli paleontologi, kedua-dua ciri itu nampaknya berkaitan. Parut yang ditemui pada tulang yang menyokong frill juga nampaknya menunjukkan bahawa haiwan terlibat dalam pertempuran dengan tanduk mereka, sama seperti haiwan moden seperti moose—pergaduhan yang kerap mengakibatkan kecederaan.

Tetapi sukar untuk menolak penjelasan alternatif untuk beberapa lubang yang ditemui dalam sisa fosil hiasan. Beberapa lubang mungkin disebabkan oleh pereputan dengan usia atau kerosakan selepas kematian. Kini, analisis rangka triceratops yang dikenali sebagai “Big John” menghapuskan beberapa kemungkinan dengan menunjukkan bahawa lubang yang ditebuk melalui salah satu tulang frill nampaknya telah mula sembuh sebelum haiwan itu mati.

Lubang dalam satu

Hiasan besar di bahagian belakang kepala triceratops diperbuat daripada plat besar bertulang yang bercantum dengan tulang yang melakukan perkara yang biasa kita kaitkan dengan tengkorak, seperti melindungi otak. Mereka hadir dalam spesies awal dalam keturunan ini yang tidak mempunyai tanduk yang jelas dan oleh itu dianggap pada asalnya berkembang untuk tujuan paparan.

Dalam banyak fosil, tulang yang menyokong frill kerap mengalami lesi di mana tulang telah rosak. Walaupun adalah mustahil untuk mengenal pasti punca kerosakan ini, tanduk yang ketara pada spesies kemudian telah menjadi suspek yang jelas. “Dalam imaginasi kolektif yang diperoleh daripada kesusasteraan saintifik dan popular, Triceratops sering berhadapan antara satu sama lain dalam pertempuran, ” tulis pengarang Itali kertas baru. “Oleh itu, dari separuh kedua abad kedua puluh, ceratopsid ini digambarkan sebagai haiwan yang garang.”

Kerosakan (jurang di sebelah kiri) pada salah satu tulang yang menyokong frill.
Besarkan / Kerosakan (jurang di sebelah kiri) pada salah satu tulang yang menyokong frill.

Syarikat Liabiliti Terhad Zoic

Big John kini telah mencadangkan bahawa ini lebih daripada sekadar khayalan yang popular. Seperti namanya, Big John ialah rangka triceratops yang agak besar, yang berasal dari Formasi Hell Creek di Montana. Ketika ia sedang disediakan untuk lelongan akhirnya, orang-orang yang melakukan persiapan melihat satu lubang yang agak besar melalui salah satu tulang yang menyokong bulu haiwan itu. Di sepanjang paksi terbesar, apa sahaja yang membuat lubang itu telah menembusi hampir 20 sentimeter tulang.

Walaupun tidak dapat mengenal pasti dengan tepat apa yang melakukan ini, orang yang menyediakan rangka itu mengorbankan sekeping kecilnya untuk mengetahui bila dalam kehidupan haiwan itu berlaku. Bergantung pada apa yang berlaku kepada tulang selepas kecederaan, adalah mungkin untuk menghapuskan beberapa kemungkinan sebab untuk kerosakan tulang seperti ini.

Sedikit penyembuhan

Pasukan itu memotong ketulan kecil dari tepi lubang dan menghantarnya kepada kumpulan yang pakar dalam menganalisis struktur tulang lama. Menggunakan teknik yang mengenal pasti unsur-unsur yang terdapat dalam sampel, mereka dapat menunjukkan bahawa pinggir kawasan yang rosak mempunyai komposisi kimia yang berbeza daripada tulang yang tidak rosak berhampiran. Selain itu, strukturnya sendiri berbeza, dan terdapat banyak saluran darah di kawasan itu.

Secara keseluruhan, para penyelidik menyimpulkan bahawa tulang di pinggir kerosakan adalah pertumbuhan yang agak baru dan terdiri daripada kawasan yang sedang diubah suai secara aktif. Ini jelas bermakna bahawa Big John hidup untuk beberapa lama selepas menerima kecederaan, dengan baik menolak kerosakan bedah siasat sebagai punca jenis kecederaan ini. Pertumbuhan semula tulang juga menghapuskan kemungkinan kerosakan itu adalah hasil daripada pereputan tulang pada haiwan yang lebih tua.

Walaupun menghapuskan dua penjelasan alternatif untuk kerosakan menjadikan menyalahkannya pada pergaduhan lebih berkemungkinan, masih tidak mungkin untuk mengatakan bahawa Big John telah bergemuruh dengan rakan triceratops. Tetapi para penyelidik mencatatkan bahawa kerosakan itu konsisten dengan tanduk yang melalui embel-embel dari belakang, yang boleh berlaku jika haiwan itu bergerak selari semasa pergaduhan.

Komunikasi Alam Semula Jadi2022. DOI: 10.1038/s41598-022-08033-2 (Mengenai DOI).

We would love to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Triceratops besar sedang menyembuhkan lubang di kepalanya


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/