Tumbuhan terbesar di Bumi berusia 4,500 tahun: Padang rumput laut sepanjang 180 km didapati sebagai satu tumbuhan klon yang besar

Rumpai reben, Posidonia australis, padang rumput di Shark Bay, Australia Barat. Kredit: Rachel Austin, Universiti Australia Barat

Penyelidik Australia telah menemui apa yang dipercayai sebagai tumbuhan terbesar di Bumi-dan mereka menganggarkan ia berumur sekurang-kurangnya 4,500 tahun.

Rumput laut purba dan sangat berdaya tahan sepanjang 180km itu terletak oleh penyelidik dari The University of Western Australia dan Flinders University.

Penemuan tumbuhan tunggal atau “klon” rumput laut Posidonia australis di perairan cetek yang dibasahi matahari di Kawasan Warisan Dunia Shark Bay di WA diperincikan dalam kajian baru yang diterbitkan dalam Prosiding Persatuan Diraja B.

Pengarang kanan, ahli biologi evolusi Dr. Elizabeth Sinclair, dari Sekolah Sains Biologi UWA dan Institut Lautan UWA, berkata projek itu bermula apabila penyelidik ingin memahami bagaimana kepelbagaian genetik padang rumput laut di Shark Bay, dan tumbuhan yang perlu dikumpulkan untuk rumput laut pemulihan.

“Kami sering ditanya berapa banyak tumbuhan berbeza yang tumbuh padang rumput laut dan kali ini kami menggunakan alat genetik untuk menjawabnya,” kata Dr. Sinclair.

Penyelidik pelajar UWA Jane Edgeloe, pengarang utama kajian itu, berkata pasukan itu mengambil sampel pucuk rumput laut dari seluruh persekitaran berubah-ubah Shark Bay dan menjana “cap jari” menggunakan 18,000 penanda genetik.

“Jawapan itu mengejutkan kami—hanya ada satu.” Kata Cikgu Edgeloe. “Itu sahaja, hanya satu loji telah berkembang lebih 180km di Shark Bay, menjadikannya loji terbesar yang diketahui di Bumi.

“200 km sedia ada2 padang rumput rumpai reben nampaknya telah berkembang daripada satu anak benih yang menjajah.”

Pengarang bersama ahli ekologi Universiti Flinders Dr. Martin Breed adalah sebahagian daripada kumpulan penyelidikan. Beliau berkata kajian itu membentangkan teka-teki ekologi yang sebenar.

“Tumbuhan tunggal ini sebenarnya mungkin steril; ia tidak mempunyai hubungan seks. Bagaimana ia bertahan dan berkembang untuk sekian lama benar-benar membingungkan. Tumbuhan yang tidak melakukan hubungan seks cenderung juga telah mengurangkan kepelbagaian genetik, yang biasanya mereka perlukan semasa berurusan. dengan perubahan persekitaran,” kata Dr. Breed, dari Kolej Sains dan Kejuruteraan di Universiti Flinders.

“Rumput laut kami juga telah menyaksikan perubahan persekitaran yang saksama. Malah pada hari ini, ia mengalami julat suhu purata yang besar; dari 17 hingga 30 °C. Kemasinan daripada air laut biasa menjadi dua kali ganda. Dan daripada keadaan gelap kepada keadaan cahaya tinggi yang melampau. Ini Keadaan lazimnya akan memberi tekanan kepada tumbuhan. Namun, ia nampaknya berterusan.

“Bagaimanakah ia melakukannya? Nah, kami menganggap gennya sangat sesuai dengan persekitaran tempatan, tetapi berubah-ubah, dan ia juga mempunyai perbezaan genetik yang halus merentas julatnya yang membantunya menangani keadaan tempatan,” kata Dr. Breed .

Dr. Sinclair berkata apa yang menjadikan tumbuhan rumput laut ini unik daripada klon rumput laut besar lain, selain daripada saiznya yang besar, ialah ia mempunyai dua kali lebih banyak kromosom berbanding saudara lautannya, bermakna ia adalah poliploid.

“Penduaan keseluruhan genom melalui polyploidy-menggandakan bilangan kromosom-berlaku apabila tumbuhan ‘induk’ diploid berhibrid. Anak benih baharu mengandungi 100 peratus genom daripada setiap induk, dan bukannya berkongsi 50 peratus biasa,” kata Dr. Sinclair.

“Tumbuhan poliploid sering tinggal di tempat yang mempunyai keadaan persekitaran yang melampau, selalunya steril, tetapi boleh terus berkembang jika dibiarkan tanpa gangguan, dan rumput laut gergasi ini telah melakukan perkara itu.

“Walaupun tanpa berjaya berbunga dan pengeluaran benihia nampaknya benar-benar berdaya tahan, mengalami pelbagai suhu dan kemasinan serta keadaan cahaya tinggi yang melampau, yang bersama-sama biasanya akan memberi tekanan tinggi untuk kebanyakan tumbuhan.”

Para penyelidik kini telah menyediakan satu siri eksperimen di Shark Bay untuk memahami bagaimana tumbuhan ini bertahan dan berkembang maju dalam keadaan berubah-ubah tersebut.


Rumput laut menggandakan peluangnya dalam strategi pembiakan terakhir


Maklumat lanjut:
Jane M. Edgeloe et al, Klonal poliploid yang meluas adalah strategi yang berjaya untuk rumput laut berkembang menjadi persekitaran yang baru tenggelam, Prosiding Royal Society B: Sains Biologi (2022). DOI: 10.1098/rspb.2022.0538

Disediakan oleh
Universiti Flinders


Petikan: Tumbuhan terbesar di Bumi berumur 4,500 tahun: Padang rumput laut sepanjang 180 km didapati sebagai satu tumbuhan klon yang besar (2022, 1 Jun) diambil 1 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would like to say thanks to the author of this article for this outstanding material

Tumbuhan terbesar di Bumi berusia 4,500 tahun: Padang rumput laut sepanjang 180 km didapati sebagai satu tumbuhan klon yang besar


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/