Tumbuhan terbesar di dunia ditemui di Australia

Rumput laut yang luas, tumbuhan berbunga marin yang dikenali sebagai Posidonia australis, terbentang lebih daripada 112 batu (180 kilometer) di Shark Bay, kawasan hutan belantara yang dilindungi sebagai tapak Warisan Dunia, kata Elizabeth Sinclair, seorang penyelidik kanan di Sekolah Biologi. Institut Sains dan Lautan di Universiti Australia Barat.

Itu lebih kurang jarak antara San Diego dan Los Angeles.

Tumbuhan itu sangat besar kerana ia mengklon sendiri, menghasilkan cabang yang serupa secara genetik. Proses ini merupakan satu cara pembiakan yang jarang berlaku dalam alam haiwan walaupun ia berlaku dalam keadaan persekitaran tertentu dan lebih kerap berlaku di kalangan sesetengah tumbuhan, kulat dan bakteria.

“Kami sering ditanya berapa banyak tumbuhan berbeza yang tumbuh di padang rumput laut. Di sini kami menggunakan alat genetik untuk menjawabnya, ” kata Sinclair, pengarang sebuah kajian tentang rumput laut yang diterbitkan lewat Selasa dalam jurnal Proceedings of the Royal Society B.

“Jawapannya pasti mengejutkan kami — hanya SATU! Itu sahaja, hanya satu loji telah berkembang lebih 180 km di Shark Bay, menjadikannya loji terbesar yang diketahui di Bumi,” katanya menerusi e-mel.

Sinclair dan rakan-rakannya mengambil sampel dari 10 lokasi merentasi julat padang rumput laut di Shark Bay pada 2012 dan 2019. Pasukan penyelidik juga mengukur keadaan persekitaran termasuk kedalaman, suhu air dan kemasinan.

“Kami telah mengkaji rumput laut air sejuk di selatan Australia untuk seketika, untuk memahami berapa banyak kepelbagaian genetik di dalamnya dan bagaimana hubungan padang rumput itu,” kata Sinclair.

Para saintis dapat menyusun DNA daripada sampel rumput laut, yang mendedahkan bahawa ia adalah tumbuhan tunggal.

“Tumbuhan itu telah dapat terus berkembang melalui pertumbuhan vegetatif — memanjangkan rizomnya (batang akar) ke luar — seperti rumput kerbau di taman belakang anda, memanjangkan pelari ke luar. Satu-satunya perbezaan ialah rizom rumput laut berada di bawah pasir. dasar laut supaya anda tidak melihatnya, hanya pucuk dalam ruang air,” katanya.

Tumbuhan telah ditanam di tanah lunar untuk kali pertama

“Apa yang lebih menarik ialah ia mempunyai dua kali ganda bilangan kromosom berbanding populasi lain yang kami kaji. Ia mempunyai 40, bukan 20 biasa,” tambahnya.

Rumput laut mendiami pesisir pantai dan muara laut di seluruh dunia.

Kajian itu mencadangkan bahawa pembiakan melalui pengklonan membantu padang rumput laut menyesuaikan diri dengan keadaan habitat yang lebih ekstrem daripada tempat rumput laut biasanya ditemui — air yang lebih masin, tahap cahaya yang tinggi dan turun naik suhu yang luas.

Rusa memakan organisma terbesar dunia, membunuh peluangnya untuk pertumbuhan
Padang rumput laut meliputi hampir 200 kilometer persegi (77 batu persegi atau 49,000 ekar), kata Sinclair — lebih besar daripada Brooklyn. Itu adalah kawasan yang lebih besar daripada Pando menggegarkan pokok Aspen di Utah, yang sering digambarkan sebagai tumbuhan terbesar di dunia. Klon itu merebak lebih 106 ekar, terdiri daripada lebih 40,000 pokok individu, menurut Perkhidmatan Hutan USDA.
Pada kira-kira 4,500 tahun, rumput laut Shark Bay adalah purba, tetapi usianya tidak memecahkan rekod, kata para penyelidik. A Tumbuhan Posidonia oceanica ditemui di barat Mediterranean yang menjangkau sehingga 9.3 batu (15 kilometer) mungkin lebih besar daripada 100,000 tahun.

“Klon rumput laut individu mungkin berterusan hampir selama-lamanya jika dibiarkan tanpa gangguan, kerana ia bergantung pada pengembangan rizom vegetatif, mendatar, dan bukannya pembiakan seksual, ” kata Sinclair.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible content

Tumbuhan terbesar di dunia ditemui di Australia


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/