Tusk Berusia 13,000 Tahun Mendedahkan Kehidupan ‘Fred,’ Mastodon Yang Mati dalam Pertempuran

Rangka yang dipasang pada mastodon Buesching.

Rangka yang dipasang pada mastodon Buesching.
Foto: Eric Bronson, Fotografi Michigan

Penyelidik telah memperincikan kehidupan dan kematian mengerikan mastodon jantan yang mati 13,200 tahun lalu dengan meneliti komposisi kimia salah satu gadingnya. Gading itu mendedahkan mastodon itu membesar di kawasan Great Lakes dan, kemudian dalam kehidupan, membuat perjalanan tahunan ke tempat mengawan di timur laut Indiana-sehingga ia mati di sana pada usia 34 tahun, selepas ditikam di muka oleh mastodon lain.

Mastodon (Mammut americanum) ialah proboscidean yang berkeliaran merentasi Amerika Utara sebelum kepupusan mereka sekitar 11,000 tahun dahulu. Corak penghijrahan haiwan itu sebelum ini disiasat menggunakan isotop yang terkunci dalam enamel gigi mereka, tetapi penyiasatan baru-baru ini terhadap gading kanan seorang individu menunjukkan secara terperinci bagaimana pergerakan mastodon lelaki akan berubah apabila haiwan itu matang. Penyelidikan pasukan adalah diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan.

“Sudah tentu untuk mastodon, tidak pernah ada kajian untuk melihat perubahan dalam penggunaan landskap dalam seumur hidup individu selama bertahun-tahun, dan pastinya tiada satu pun yang menunjukkan bahawa terdapat migrasi tahunan yang didorong mengikut musim,” Joshua Miller, seorang ahli paleoekologi di Universiti Cincinnati dan pengarang utama kajian itu, memberitahu Gizmodo dalam panggilan telefon.

Haiwan yang dikaji oleh pasukan itu dipanggil Buesching mastodon, selepas keluarga yang memiliki tanah di mana ia ditemui (dan yang kemudiannya menyumbangkan spesimen itu kepada Muzium Negeri Indiana). ia adalah digelar Fredselepas ahli keluarga Buesching.

Walaupun Fred (mastodon) meninggal dunia lebih 13,000 tahun yang lalu, butiran perjalanannya masih boleh diangkat dari isotop dalam gadingnya yang berukuran 9.5 kaki.

Isotop unsur seperti oksigen dan strontium mempunyai kelimpahan semula jadi yang berbeza mengikut masa dan lokasi. Oleh kerana unsur-unsur tersebut berakhir di dalam tanah dan saluran air, benda hidup (mastodon, manusia, Neanderthal-namanya) memakannya, menawarkan penyelidik cara menjejaki pergerakan makhluk purba. Kerana taring mastodon adalah gigi yang memanjang, teknik saintifik yang sama boleh digunakan untuknya.

Seorang penyelidik mengendalikan gading mastodon di makmal.

Fisher memegang gading kanan Fred.
Foto: Daniel Fisher

Berdasarkan isotop dalam gading, istilah itu menentukan bahawa mastodon jantan mula berkeliaran di kawasan Great Lakes apabila ia berpisah daripada kumpulannya pada usia 12 tahun. (Beberapa kawanan gajah hari ini adalah matriarki; kumpulan mastodon mungkin berfungsi dengan cara yang sama.)

“Terdapat pertumbuhan kawasan rumah apabila haiwan itu melalui masa remaja,” kata Miller. “Sebagaimana [an adult] jantan, ia melakukan sesuatu yang sangat, sangat berbeza daripada ketika anak jantan berada dalam jarak yang lebih dekat dengan kumpulan ibunya.” Fred meninggal dunia hampir 100 batu dari wilayah asalnya, menunjukkan julat besar orang dewasa seberat 8 tan itu.

Sebelum kajian ini, penyelidik mengetahui “pada dasarnya bupkis” tentang bagaimana haiwan pupus individu berinteraksi dengan persekitaran mereka secara bermusim, kata Miller, dan untuk mastodon, kehidupan berputar di sekitar perubahan bermusim.

Seperti gajah, mastodon betina mempunyai tempoh kehamilan yang panjang kira-kira 22 bulan. Betina akan melahirkan bayi mastodon yang besar pada musim bunga, untuk memastikan anak-anak mereka dapat mengambil sebanyak mungkin nutrien sebelum musim sejuk berikutnya.

Lelaki juga akan cuba mencari pasangan pada musim bunga—maka bagaimana mastodon yang dipelajari baru-baru ini berakhir di kawasan yang kini dikenali sebagai timur laut Indiana. Menurut Daniel Fisher, ahli paleontologi di Universiti Michigan, walaupun pergaduhan antara mastodon lelaki tidak membawa maut (seperti halnya dengan Fred), apabila mastodon lelaki bertarung, gading mereka pada dasarnya akan berpusing di soket mereka, membantutkan pertumbuhan. sel yang baru lahir di pangkal gading.

“Setiap kali musim bunga tiba, kami mendapat lengkok kecacatan ini yang mewakili kerosakan gading [in male specimens],” kata Fisher. Pasukan itu boleh membaca gading secara kronologi, dan mereka dapat menyesuaikan musim bunga dengan kerosakan yang ditanggung oleh pertempuran dengan pesaing.

Tulang rahang mastodon dari El Salvador.

Isotop purba dalam gigi mendedahkan pergerakan masa lalu haiwan.
Foto: Daniel LeClaire (Imej Getty)

Pasukan itu mendapati bahawa Fred pergi ke tempat yang sama di Indiana setiap tahun dalam tiga tahun terakhir kehidupannya selama 34 tahun. Mereka juga mengesahkan bahawa Fred tidak pernah menjelajah ke rantau itu sebelum dewasa—bukti lanjut bahawa ini mungkin tempat mengawan. Perjalanan terakhir Fred berakhir dengan pergaduhan maut dengan lelaki lain, berdasarkan luka tusukan di bahagian kepalanya.

“Saya mempunyai sekurang-kurangnya setengah lusin individu yang mempunyai jenis lubang yang sama di tempat yang sama, kadang-kadang di sebelah kiri, kadang-kadang di sebelah kanan-dalam satu kes yang mengerikan, di kedua-dua belah pihak,” kata Fisher, menunjukkan sejauh mana yang mana pertempuran adalah sebahagian daripada kehidupan mastodon.

Penemuan ini “sangat sesuai” dengan apa yang orang lain telah berteori tentang bagaimana mastodon berkeliaran, kata Miller.

Kini, para penyelidik merancang untuk mengkaji isotop dalam gading lain, untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik tentang cara mastodon berhijrah secara lebih umum dan sama ada spesimen dari Indiana mempunyai jumlah batu yang tipikal atau superlatif pada kakinya yang gempal. Kerja masa depan mungkin menunjukkan sama ada Fred adalah peraturan atau pengecualian untuk cara hidup mastodon lelaki.

Lagi: Kajian DNA Monumental Mendedahkan Rahsia Mastodon Amerika Utara

We want to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Tusk Berusia 13,000 Tahun Mendedahkan Kehidupan ‘Fred,’ Mastodon Yang Mati dalam Pertempuran


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/