Ujian Kritikal Megarocket NASA Bersambung Selepas Sambaran Petir dan Gangguan Teknikal [Updated]

SLS pada pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy, Florida.

SLS pada pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy, Florida.
Foto: NASA/Joel Kowsky

Latihan pakaian basah Sistem Pelancaran Angkasa NASA telah dimulakan semula selepas hujung minggu yang penuh dengan peristiwa di Pusat Angkasa Kennedy di Florida. Di samping menangani pelbagai serangan kilat, pengurus misi terpaksa berdepan dengan kipas pengudaraan yang tidak berfungsi dan masalah dengan sistem nitrogen gas.

Kemas kini: 5:30 petang EDT: NASA membatalkan latihan pakaian basah pada jam 5:00 petang EDT hari ini kerana isu injap. “Sejurus sebelum menghantar cecair hidrogen (LH2) ke dalam kenderaan, pasukan itu tidak dapat membuka injap bolong yang diperlukan pada paras 160 pelancar mudah alih,” jelas Sistem Tanah Eksplorasi NASA dalam tweet. Isu “adalah pada panel penggerak dan pembersihan pada pelancar mudah alih yang membekalkan tekanan kepada injap bolong peringkat teras,” menurut pasukan darat.

Oksigen cecair (LOX) yang dimuatkan pada awal hari itu kini perlu dilepaskan. Pasukan itu kini sedang membincangkan seberapa cepat roket itu boleh dipusingkan untuk percubaan berikutnya, dan agensi angkasa lepas merancang untuk mengadakan sidang akhbar esok untuk membincangkan situasi itu.

Jawatan asal menyusul.

Keputusan untuk menyambung semula latihan pakaian basah datang pada subuh hari ini, dengan NASA Ground Systems berkata pengarah pelancaran tidak lama lagi akan memberikan “pergi” untuk tangki dan cuaca itu tidak sepatutnya menjadi masalah. Roket setinggi 322 kaki (98 meter) itu kini berdiri di Launch Pad 39B di Pusat Angkasa Kennedy di Florida, ketika pasukan NASA melaksanakan latihan pelancaran penuh yang akan berhenti 10 saat sebelum penyalaan empat RS-25 enjin.

Live video liputan latihan pakaian basah boleh didapati di saluran YouTube Pusat Angkasa Kennedy, tetapi ulasan diberikan ringan kebimbangan keselamatan.

SLS ialah komponen penting dalam misi Artemis ke Bulan yang akan datang, tetapi program ini telah mengalami kelebihan belanjawan dan kelewatan penjadualan. Latihan pakaian basah adalah sebagai persediaan untuk pelancaran sulung roket itu, misi Artemis 1, di mana kapsul Orion yang tidak berkru akan mengembara ke Bulan dan kembali. Misi kru ke Bulan dijangka tidak lebih awal daripada 2025.

Pakaian basah itu sepatutnya berakhir semalam, tetapi pengawal terpaksa berhenti seketika kerana dua kipas tidak berfungsi, yang mengalihkan roket setinggi 370 kaki (113 meter) pelancar mudah alih. Peminat “diperlukan untuk memberikan tekanan positif kepada kawasan tertutup dalam pelancar mudah alih dan mengelakkan gas berbahaya,” dan “tanpa keupayaan ini, juruteknik tidak dapat meneruskan dengan selamat dengan memuatkan propelan dari jauh ke peringkat teras roket dan pendorongan kriogenik sementara. peringkat,” menurut NASA kemas kini.

Scrub itu datang sejurus sebelum tengah hari pada 3 April, menghalang pasukan daripada memuatkan hidrogen cecair kriogenik dan oksigen cecair ke dalam teras roket dan peringkat atas. NASA menghentikan jam pada T-tolak 6 jam dan 40 minit untuk memberi pasukan daratnya masa yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah anomali itu.

Peminat yang tidak berfungsi tidak berkaitan dengannya empat sambaran petir yang melanda pad pelancaran lewat petang Sabtu, mengakibatkan sedikit kelewatan. Menara kilat di pad telah dipukul tiga kali semasa ribut elektrik, manakala yang keempat mengenai sistem pendawaian katenari yang menyalurkan elektrik dari roket semasa ia terdedah. NASA memeriksa roket dan semua sistem, menentukan bahawa ia adalah selamat untuk meneruskan dengan pakaian basah.

Jam undur disambung semula pada 10:52 pagi EDT hari ini. NASA sekarang penyasaran a T-0 pada 6:02 petang EDT. Sistem Tanah Penerokaan NASA berkata pasukan itu menyelesaikan isu itu dengan peminat serta isu terdahulu dengan sistem yang membekalkan nitrogen gas. Pengangkutan dua peringkat roket, yang berlaku secara berurutan, sepatutnya mengambil masa kira-kira 4.5 jam untuk diselesaikan. Semasa ini berlaku, pasukan akan melakukan pemeriksaan untuk memastikan propelan dimuatkan seperti yang dijangkakan dan roket itu tidak menimbulkan sebarang kebocoran.

Pengawal tanah juga merancang untuk berlatih kitar semula pelancaran, di mana jam sengaja dihentikan dan dimulakan semula. Setelah ujian selesai, kereta kebal akan disalirkan bahan dorong dan roket akan dibawa pulang ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan untuk pengubahsuaian dan daftar keluar terakhir.

Dengan mengandaikan kejayaan menyiapkan latihan pakaian basah, NASA akan menyemak keputusan, dan, bergantung pada bagaimana keadaan berlaku, mengumumkan tarikh pelancaran rasmi untuk misi Artemis 1. Jangkaan semasa ialah megarocket akan dilancarkan pada awal Jun, tetapi memandangkan pakaian basah itu tidak berjalan seperti yang dirancang, ini mungkin akan diteruskan.We would like to give thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Ujian Kritikal Megarocket NASA Bersambung Selepas Sambaran Petir dan Gangguan Teknikal [Updated]


You can find our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/