Ujian roket bulan mega Artemis I NASA ditangguhkan

Peluang seterusnya agensi itu untuk mula memacu timbunan roket Artemis I setinggi 322 kaki (98 meter), termasuk Sistem Pelancaran Angkasa Lepas NASA dan kapal angkasa Orion, adalah pada hari Isnin. Pasukan sedang bermesyuarat untuk menilai sama ada meneruskan ujian esok adalah mungkin, dan NASA akan memberikan kemas kini lain hari ini pada jam 5:30 petang

Ujian itu, yang dikenali sebagai latihan pakaian basah, bermula pada petang Jumaat jam 5 petang ET.

Latihan pakaian basah mensimulasikan setiap peringkat pelancaran tanpa roket benar-benar meninggalkan pad pelancaran. Ini termasuk menghidupkan roket SLS dan kapal angkasa Orion, memuatkan propelan supercold ke dalam kereta kebal roket, melalui pelancaran simulasi kira detik penuh, menetapkan semula jam undur dan mengeringkan tangki roket.

Operasi dihentikan pada hari Ahad sebelum memuatkan propelan ke peringkat teras roket “disebabkan kehilangan keupayaan untuk menekan pelancar mudah alih,” menurut kemas kini yang dikongsi oleh agensi itu.

Peminat bekalan perdana dan berlebihan untuk pelancar mudah alih tidak berfungsi dengan betul.

“Peminat diperlukan untuk memberikan tekanan positif kepada kawasan tertutup dalam pelancar mudah alih dan mengelakkan gas berbahaya. Juruteknik tidak dapat meneruskan dengan selamat dengan memuatkan propelan ke peringkat teras roket dan peringkat pendorong kriogenik sementara tanpa keupayaan ini.”

Sebelum isu ini pada petang Ahad, Artemis I mengharungi ribut petir yang kuat di Pusat Angkasa Kennedy pada hari Sabtu.

Empat sambaran petir melanda menara kilat dalam perimeter Launchpad 39B. Walaupun tiga yang pertama adalah serangan intensiti rendah ke menara dua, serangan keempat adalah lebih sengit dan terkena menara satu.

Apabila serangan ini berlaku, kapal angkasa Orion dan peringkat teras roket SLS telah dikuasakan. Peringkat pendorong kriogenik sementara roket dan penggalak tidak.

Sambaran kilat keempat adalah “paling kuat yang kami lihat sejak kami memasang sistem perlindungan kilat baharu,” tweet Jeremy Parsons, timbalan pengurus program sistem tanah penerokaan di Pusat Angkasa Kennedy NASA, yang telah menyediakan kemas kini tetap sepanjang hujung minggu. “Ia mengenai wayar katenari yang melintang di antara 3 menara. Sistem berprestasi sangat baik & memastikan SLS dan Orion selamat. Kami gembira kami meningkatkan perlindungan sejak Shuttle!”

Setiap menara di atasnya dengan tiang gentian kaca dan siri overhed, atau katenari, wayar dan konduktor yang membantu mengalihkan sambaran kilat dari roket, jelas Parsons. Sistem baharu ini menyediakan lebih banyak perisai daripada yang digunakan semasa program Shuttle. Ia juga mempunyai pelbagai penderia yang boleh menentukan keadaan roket selepas serangan kilat, menghalang hari kelewatan yang disebabkan apabila pasukan perlu menilai roket.

Di sebalik mogok dan kelewatan, pasukan bersedia untuk meneruskan latihan pakaian basah Ahad sehingga mereka menghadapi masalah tangki.

Parsons berkongsi peringatan bahawa inilah titik latihan pakaian basah — menyelesaikan masalah sistem baharu sebelum hari pelancaran.

“Perkara yang menarik tentang ini sebagai ujian, dan tidak dilancarkan hari ini, ialah kami mempunyai fleksibiliti dengan tetingkap ujian untuk menangani isu kali pertama,” tweet Parsons.

Keputusan raptai pakaian basah akan menentukan bila Artemis I yang tidak berkru akan melancarkan misi yang melangkaui bulan dan kembali ke Bumi. Misi ini akan memulakan program Artemis NASA, yang dijangka mengembalikan manusia ke bulan dan mendaratkan wanita pertama dan orang berwarna pertama di permukaan bulan menjelang 2025.

Apa yang diharapkan seterusnya

Apabila raptai pakaian basah disambung semula, ia akan melibatkan memuatkan roket dengan lebih 700,000 gelen (3.2 juta liter) bahan dorong supercold — “basah” dalam latihan pakaian basah — dan kemudian pasukan akan melalui semua langkah ke arah pelancaran .

“Sesetengah pelepasan mungkin dilihat semasa tangki,” menurut agensi itu, tetapi itu sahaja untuk tindakan yang boleh dilihat di pad pelancaran.

Tindanan roket Artemis I boleh dilihat pada waktu matahari terbit pada 23 Mac di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

Ahli pasukan akan mengira detik hingga dalam satu minit dan 30 saat sebelum pelancaran dan jeda untuk memastikan mereka boleh menahan pelancaran selama tiga minit, menyambung semula dan membiarkan jam turun kepada 33 saat, dan kemudian menjeda kiraan detik.

Kemudian, mereka akan menetapkan semula jam kepada 10 minit sebelum pelancaran, melalui kira detik sekali lagi dan tamat pada 9.3 saat, sejurus sebelum pencucuhan dan pelancaran berlaku. Ini meniru apa yang dipanggil menyental pelancaran, atau membatalkan percubaan pelancaran, jika cuaca atau isu teknikal akan menghalang pelancaran yang selamat.

Pada akhir ujian, pasukan akan mengalirkan propelan roket, sama seperti semasa melakukan scrub sebenar.

Bergantung pada hasil latihan pakaian basah, misi uncrewed boleh dilancarkan pada bulan Jun atau Julai.

Semasa penerbangan, kapal angkasa Orion yang tidak berkru akan dilancarkan di atas roket SLS untuk sampai ke bulan dan melakukan perjalanan beribu-ribu batu melepasinya — lebih jauh daripada mana-mana kapal angkasa yang bertujuan membawa manusia pernah mengembara. Misi ini dijangka berlangsung selama beberapa minggu dan akan berakhir dengan Orion terpercik di Lautan Pasifik.

Artemis I akan menjadi tempat pembuktian terakhir untuk Orion sebelum kapal angkasa membawa angkasawan ke bulan, 1,000 kali lebih jauh dari Bumi daripada lokasi Stesen Angkasa Antarabangsa.

Selepas penerbangan Artemis I tanpa anak kapal, Artemis II akan menjadi anak kapal terbang di bulan, dan Artemis III akan mengembalikan angkasawan ke permukaan bulan. Garis masa untuk pelancaran misi seterusnya bergantung pada keputusan misi Artemis I.We wish to thank the author of this write-up for this outstanding web content

Ujian roket bulan mega Artemis I NASA ditangguhkan


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/