Ujian untuk Menggerakkan ISS dengan Kapal Angkasa Cygnus Tidak Berjalan Seperti yang Dirancang

Kapal angkasa Cygnus menghampiri ISS pada 21 Februari 2022.

Kapal angkasa Cygnus menghampiri ISS pada 21 Februari 2022.
Foto: NASA

NASA sedang menilai keupayaan kapal angkasa Cygnus yang berlabuh untuk berfungsi sebagai penggalak bagi Stesen Angkasa Antarabangsa, tetapi ujian konsep baru-baru ini telah dihentikan dengan cepat, atas sebab yang masih belum jelas.

Penembakan enjin kapal angkasa Cygnus NG CRS-17 Northrop Grumman bermula pada 11:20 pagi ET pada hari Isnin, 20 Jun, dan ia sepatutnya bertahan selama 5 minit dan 1 saat, tetapi NASA membatalkan semuanya selepas hanya 5 saat. , menurut sebuah agensi kenyataan akhbar. Pegawai dengan misi Cygnus berkata “punca pengguguran itu difahami dan dalam semakan,” tambah NASA, tetapi tanpa memberikan butiran lanjut. Dalam e-mel kepada Gizmodo, jurucakap NASA berkata agensi itu kehendak menyediakan lebih kemas kini mengenainya blog stesen angkasa lepas lewat minggu ini.

Tujuan ujian adalah untuk menilai keupayaan kapal angkasa Cygnus yang berlabuh untuk berfungsi sebagai penggalak ISS berfungsi. Stesen angkasa itu dilengkapi dengan sistem pendorongnya sendiri, tetapi ia selalunya tidak mencukupi untuk membuat pelarasan kedudukan utama. ISS, dalam orbit kira-kira 260 batu (418 km) di atas permukaan, kadangkala perlu bergerak, sama ada atas sebab operasi atau apabila terpaksa mengelak satelit lain atau serpihan angkasa yang berpotensi berbahaya.

Konfigurasi ISS seperti yang muncul pada 3 Jun, menunjukkan lokasi Cygnus-17 dan Progress 81.

Konfigurasi ISS seperti yang muncul pada 3 Jun, menunjukkan lokasi Cygnus-17 dan Progress 81.
Imej: NASA

Begitulah yang berlaku beberapa hari lalu. Pada 16 Jun, sebuah kapal angkasa Progress 81 Rusia yang berlabuh melancarkan pendorongnya selama 4 minit dan 34 saat, dalam prosedur yang memberikan jarak tambahan dari landasan serpihan angkasa lepas yang diramalkan, iaitu serpihan dari bekas satelit Rusia Cosmos 1408, yang Rusia sengaja memusnahkan awal tahun ini dalam ujian senjata anti-satelit yang kurang ajar. Krew nampaknya “tidak pernah berada dalam bahaya,” tetapi tanpa pelarasan orbit, “diramalkan bahawa serpihan itu boleh berlalu dalam jarak kira-kira setengah batu dari stesen,” menurut NASA kenyataan akhbar.

Dengan begitu banyak satelit kini mengorbit Bumi, dan dengan begitu banyak sampah dan serpihan yang tidak berguna di sana, gerakan ini kini menjadi perkara biasa. Masalahnya, Rusia telah mengancam untuk meninggalkan ISS (berpotensi seawal 2025), dan memandangkan kenderaan Progress biasanya digunakan sebagai penggalak ISS, yang menimbulkan sedikit masalah untuk NASA. Oleh itu ujian dengan Cygnus.

Ujian gagal dengan Cygnus tidak bermakna kapal angkasa tidak mampu melaksanakan tugas itu, tetapi lebih baik untuk mengetahui apa yang salah. Walau bagaimanapun, NASA merancang untuk melakukan semula pada hari Sabtu, 25 Jun, di mana agensi itu sekali lagi akan menyalakan enjin Cygnus. Jika ujian itu berjaya, ia akan mewakili kali pertama kapal angkasa komersial digunakan untuk meningkatkan ISS (sekurang-kurangnya untuk pengetahuan saya). Sebagai tambahan, Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX Elon Musk telah membayangkan bahawa Naga syarikatnya juga harus mampu melaksanakan tugas-tugas penguat jika diminta.

Ujian semula berjadual ini masih tidak rasmi, kerana NASA perlu membincangkan rancangan baharu itu dengan rakan kongsi ISSnya, menurut siaran akhbar. Dengan mengandaikan semuanya berjalan lancar, kenderaan Cygnus yang boleh dibelanjakan akan berlepas dari stesen dengan muatan sampah pada 28 Jun dan terbakar di atmosfera Bumi.

Berkaitan: ISS Terbalik Di Luar Kawalan Selepas Modul Rusia Tersilap, Butiran Baharu Didedahkan.We want to say thanks to the writer of this article for this remarkable material

Ujian untuk Menggerakkan ISS dengan Kapal Angkasa Cygnus Tidak Berjalan Seperti yang Dirancang


Discover our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/