VIDEO: Bola api yang bergerak perlahan menerangi langit malam di seluruh Scotland

Beratus-ratus orang di seluruh Scotland, Ireland Utara dan bahagian utara England melihat bola api luar biasa menerangi langit malam Rabu. Aine O’Brien, pelajar kedoktoran di Universiti Glasgow dan ahli Perikatan Bola Api UK, yang menjejaki penampakan meteor. Bola api itu kelihatan di langit selama 10 hingga 20 saat — tempoh masa yang luar biasa panjang untuk meteor — tetapi cara objek itu berpecah di langit malam mencadangkan ia adalah batu angkasa.”Ia mempunyai sifat kedua-duanya. Kami telah meminta orang ramai memproses rakaman itu dan memikirkan trajektorinya,” kata O’Brien. “Pada masa ini, kami hanya boleh meneka. Sama ada ia adalah satu peristiwa yang menakjubkan.” Kebanyakan bola api hanya kelihatan selama beberapa saat, katanya. Meteorit yang melanda jalan masuk di tengah England tahun lepas jatuh ke langit selama tujuh saat. Bola api itu dikesan kira-kira jam 10 malam waktu tempatan Rabu. Waktu yang agak awal, ditambah dengan langit malam yang cerah, bermakna ramai orang melihat bola api itu walaupun di kawasan yang dibina seperti Glasgow, kata O’Brien. Ramai daripada mereka yang cukup bernasib baik untuk melihat bola api berkongsi video telefon bimbit dan kamera pintu di media sosial. Video di bawah: Kamera Keselamatan Merakam Rentak Bola Api Merentasi Scotland SkyRichard Kacerek, pengasas Rangkaian Pemerhatian Meteor UK, berkata penilaian awal kumpulan itu adalah bahawa ia adalah ruang angkasa. serpihan. “Melihat daripada video yang dirakam oleh orang ramai, ia nampaknya bergerak jauh lebih perlahan daripada meteor,” katanya.Cis Verbeeck, presiden Pertubuhan Meteor Antarabangsa, berkata kumpulan itu telah menerima lebih daripada 800 laporan di laman webnya dan kemudian menggunakan maklumat tersebut untuk menyusun trajektori bola api yang mungkin. Laluan bola api itu mencadangkan ia melepasi Selat Utara, yang memisahkan Scotland dan Ireland Utara, dan menamatkan perjalanannya di suatu tempat di atas Islay, sebuah pulau di luar pantai barat Scotland.

Beratus-ratus orang di seluruh Scotland, Ireland Utara dan bahagian utara England ternampak bola api luar biasa menerangi langit malam Rabu.

Video di atas: ‘Bola api’ menerangi langit di atas Scotland

Tidak jelas sama ada ia meteor atau serpihan angkasa lepas, kata Aine O’Brien, pelajar kedoktoran di Universiti Glasgow dan ahli Perikatan Bola Api UK, yang menjejaki penampakan meteor. Bola api itu kelihatan di langit selama 10 hingga 20 saat — tempoh masa yang luar biasa panjang untuk meteor — tetapi cara objek itu berpecah di langit malam mencadangkan ia adalah batu angkasa.

“Ia mempunyai ciri-ciri kedua-duanya. Kami mempunyai orang yang memproses rakaman dan memikirkan trajektorinya,” kata O’Brien. “Pada masa ini, kami hanya boleh meneka. Sama ada ia adalah satu peristiwa yang menakjubkan.”

Kebanyakan bola api hanya kelihatan selama beberapa saat, katanya. Meteorit yang melanda jalan masuk di tengah England tahun lepas jatuh ke langit selama tujuh saat.

Bola api itu dikesan kira-kira jam 10 malam waktu tempatan Rabu. Waktu yang agak awal, ditambah dengan langit malam yang cerah, bermakna ramai orang melihat bola api itu walaupun di kawasan yang dibina seperti Glasgow, kata O’Brien. Ramai daripada mereka yang bernasib baik dapat melihat bola api berkongsi video telefon bimbit dan kamera pintu di media sosial.

Video di bawah: Kamera Keselamatan Merakam Rentak Bola Api Merentasi Sky Scotland

Richard Kacerek, pengasas Rangkaian Pemerhatian Meteor UK, berkata penilaian awal kumpulan itu ialah ia adalah serpihan angkasa. “Melihat daripada video yang dirakam oleh orang ramai, ia nampaknya bergerak jauh lebih perlahan daripada meteor,” katanya.

Cis Verbeeck, presiden Pertubuhan Meteor Antarabangsaberkata kumpulan itu telah menerima lebih 800 laporan di laman webnya dan kemudian menggunakan maklumat itu untuk menyusun kemungkinan trajektori bola api itu.

Laluan bola api itu mencadangkan ia melepasi Selat Utara, yang memisahkan Scotland dan Ireland Utara, dan menamatkan perjalanannya di suatu tempat di atas Islay, sebuah pulau di luar pantai barat Scotland.

We wish to say thanks to the writer of this article for this incredible content

VIDEO: Bola api yang bergerak perlahan menerangi langit malam di seluruh Scotland


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/