Video Jarang Menunjukkan Sotong Tawanan Menukar Warna untuk Bersembunyi Dalam Penglihatan

Pasukan saintis di Jepun rakaman video sotong menyamar dengan persekitaran mereka, sama seperti sotong dan sotong buat. manakala sotong di alam liar diketahui bertukar warnapara saintis membuat eksperimen untuk mengesahkan perkara ini penyamaran keupayaan dalam makmal.

Seperti cephalopod lain, sotong mempunyai beribu-ribu kromatofor—sel yang berubah warna—di bawah kulitnya. Kromatofor boleh membengkak dan mengecut kelihatan lebih gelap atau lebih terang, membolehkan haiwan itu berkomunikasi antara satu sama lain dan sebati dengan persekitaran mereka.

Spesies sotong bujur yang dikaji oleh pasukan itu, Sepioteuthis lessoniana, tidak pernah diperhatikan melakukan penyamaran alam sekitar jenis ini. Pasukan dari Universiti Siswazah Institut Sains dan Teknologi Okinawa menahan sotong bujur dalam kurungan dan menyaksikan haiwan itu bertukar warna untuk dipadankan. tangki mereka. The penyelidikan adalah diterbitkan minggu lepas dalam Laporan Saintifik.

“Sotong biasanya berlegar di lautan terbuka tetapi kami ingin mengetahui apa yang berlaku apabila mereka bergerak sedikit lebih dekat dengan terumbu karang atau jika mereka dikejar oleh pemangsa ke dasar lautan,” kata Ryuta Nakajima, ahli biologi di Universiti of Minnesota Duluth dan pengarang utama kertas kerja, di Institut Okinawa lepaskan. “Jika substrat penting untuk sotong untuk mengelakkan pemangsaan maka itu menunjukkan bahawa peningkatan atau penurunan populasi sotong adalah lebih terikat kepada kesihatan terumbu karang daripada yang kita sangka.”

Terdapat beberapa sebab saintis sebelum ini tidak mengetahui sejauh mana sotong perubahan warna dengan persekitaran mereka. Sotong boleh menjadi sukar untuk diternak dalam kurungan, dan, tidak seperti sotong dan sotong, sotong cenderung hidup di lautan terbuka, maksudnya tidak banyak substrat untuk diadun.

Spesies sotong bujur yang sedang dikaji oleh pasukan itu tidak pernah menunjukkan bukti perubahan warna dengan persekitarannya. Menurut Michael Vecchione, ahli zoologi invertebrata di Institusi Smithsonian dan NOAA, “spesies yang berkaitan di Atlantik, Sepioteuthis sepioidea [the Caribbean reef squid]telah banyak diperhatikan, dan terdapat banyak penerangan tentang tingkah laku dan corak warnanya dan sebagainya, tetapi ia hampir keseluruhannya berdasarkan pemerhatian di lapangan.”

Sotong bujur.

“Setahu saya, ia adalah yang pertama seumpama ini [of camouflage] itu telah dilakukan dalam keadaan makmal terkawal,” kata Vecchione dalam panggilan telefon.

Di habitat semula jadi mereka di luar pantai Okinawa, sotong bujur berwarna terang, memantulkan cahaya matahari yang menapis melalui permukaan laut. Tetapi disimpan di dalam tangki, sotong itu dapat meniru permukaan tempatan.

Ketika pengkaji sedang membersihkan sotong tangki, mereka menyedari warna haiwan berubah bergantung pada sama ada mereka berlegar di atas bahagian tangki yang dilitupi alga atau bahagian bersih.

Para penyelidik kemudian mencipta satu eksperimen supaya mereka dapat mendokumentasikan perubahan warna itu, dengan sengaja menjadikan satu sisi tangki dilitupi alga dan sebelah lagi bersih. Pada alga sebelah, cephalopod bertukar menjadi hijau tua, tetapi apabila mereka berenang ke bahagian yang bersihia menjadi hampir lut sinar.

“Kesan ini benar-benar mengagumkan. Saya masih terkejut bahawa tiada siapa yang menyedari keupayaan ini sebelum kita, “kata Zdeněk Lajbner, ahli biologi di Institut Okinawa dan pengarang bersama kertas kerja, di sebuah institut lepaskan. “Ia menunjukkan betapa sedikit yang kita tahu tentang haiwan yang hebat ini.”

Selalunya dibayangi oleh mereka bijak pandai dan sepupu yang sabar, beberapa sotong akhirnya membocorkan rahsia mereka, sekurang-kurangnya dalam kurungan. Bagaimana tingkah laku ini mungkin berbeza di alam liar ialah satu lagi soalan untuk diterokai.

7 Cara Evolusi Benar-benar Memaku Penyamaran Haiwan

We would love to give thanks to the writer of this short article for this incredible content

Video Jarang Menunjukkan Sotong Tawanan Menukar Warna untuk Bersembunyi Dalam Penglihatan


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/