Video menakjubkan menunjukkan bagaimana sotong menukar warna untuk menyamarkan diri daripada pemangsa

Anda mesti menyotong saya! Video menakjubkan menunjukkan sotong menukar WARNA untuk menyamarkan dirinya daripada pemangsa buat kali pertama – sama seperti sotong

  • Banyak cephalopod termasuk sotong dan sotong menggunakan penyamaran
  • Ini menyebabkan penyelidik mempersoalkan sama ada sotong juga mempamerkan kebolehan ini
  • Semasa membersihkan tangki mereka, pasukan memerhatikan sotong bertukar warna
  • Apabila mereka kehabisan alga, sotong kelihatan hijau gelap, tetapi apabila mereka menentang tangki bersih, mereka bertukar kepada warna yang lebih terang

Daripada bunglon hingga sotong, banyak haiwan terkenal dengan penggunaan penyamaran mereka untuk bersembunyi daripada pemangsa.

Kini, sotong telah ditangkap kamera menggunakan teknik yang sama buat kali pertama.

Penyelidik dari Universiti Siswazah Institut Sains dan Teknologi Okinawa melihat spesies sotong bujur berubah warna untuk sebati dengan latar belakangnya apabila ia merasakan pemangsa mungkin berada berdekatan.

‘Kesan ini benar-benar mengagumkan. Saya masih terkejut bahawa tiada siapa yang menyedari keupayaan ini sebelum kita,’ kata Dr Zdenek Lajbner, pengarang pertama kajian itu.

‘Ia menunjukkan betapa sedikitnya kita tahu tentang haiwan yang hebat ini.’

Penyelidik dari Universiti Siswazah Institut Sains dan Teknologi Okinawa melihat spesies sotong bujur berubah warna untuk sebati dengan latar belakangnya apabila ia merasakan pemangsa mungkin berada berdekatan

Penyamaran dalam kerajaan haiwan

Banyak haiwan telah mengembangkan kaedah penyamaran, menjadikannya sukar bagi pemangsa (atau mangsa) untuk mengesannya.

Contoh biasa ialah arnab kasut salji, yang merupakan warna putih yang cemerlang untuk digabungkan dengan persekitarannya yang bersalji. Haiwan itu mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk mengembangkan bulu berwarna berbeza pada musim panas, untuk bergabung dengan rupa bumi yang berubah-ubah.

Serangga kayu mengembangkan kaedah yang berbeza, mengubah bentuknya agar menyerupai habitatnya – ranting.

Sotong boleh menukar kedua-dua warna dan teksturnya untuk sebati dengan dasar laut dan singkapan berbatu.

Pemangsa turut terlibat dalam tindakan itu, dengan belang-belang harimau dan warna berpasir seperti singa membantu mereka untuk bergabung dengan hutan dan padang rumput, masing-masing.

Banyak cephalopod termasuk sotong dan sotong menggunakan penyamaran, yang menyebabkan para penyelidik mempersoalkan sama ada sotong juga memaparkan keupayaan ini.

‘Sotong biasanya berlegar di lautan terbuka tetapi kami ingin mengetahui apa yang berlaku apabila mereka bergerak sedikit lebih dekat dengan terumbu karang atau jika mereka dikejar oleh pemangsa ke dasar laut,’ jelas Dr Ryuta Nakajima, salah seorang ketua. penyelidik.

Sejak 2017, para penyelidik telah mengkultur spesies sotong bujur yang dikenali secara tempatan sebagai Shiro-ika di kemudahan penyelidikan mereka di Okinawa.

Semasa membersihkan tangki mereka untuk menghilangkan alga, para penyelidik secara tidak sengaja memerhatikan sotong berubah warna.

Apabila mereka berada di atas alga, sotong kelihatan hijau gelap, tetapi apabila mereka menentang tangki bersih, mereka bertukar kepada warna yang lebih terang.

Berikutan pemerhatian awal mereka, para penyelidik melakukan eksperimen terkawal untuk mengesahkan penemuan mereka.

Beberapa ekor sotong disimpan di dalam tangki manakala separuh lagi dibersihkan, dan separuh lagi dibiarkan dilitupi alga.

Kamera bawah air diletakkan di dalam tangki, manakala kamera biasa digantung di atasnya, membolehkan mereka merakam haiwan dari dua sudut.

Rakaman itu mengesahkan pemerhatian awal mereka – apabila sotong berada di bahagian yang bersih, ia berwarna terang, tetapi dengan cepat menjadi lebih gelap apabila berada di atas alga.

Semasa membersihkan tangki mereka untuk menghilangkan alga, para penyelidik secara tidak sengaja memerhatikan sotong berubah warna

Semasa membersihkan tangki mereka untuk menghilangkan alga, para penyelidik secara tidak sengaja memerhatikan sotong berubah warna

Apabila mereka berada di atas alga, sotong kelihatan hijau gelap, tetapi apabila mereka menentang tangki bersih, mereka bertukar kepada warna yang lebih terang

Apabila mereka berada di atas alga, sotong kelihatan hijau gelap, tetapi apabila mereka menentang tangki bersih, mereka bertukar kepada warna yang lebih terang

Walaupun penemuan itu menarik, kerana mereka menandakan kali pertama sotong telah dilihat menyamar, mereka juga boleh mempunyai implikasi penting untuk terumbu karang, menurut para penyelidik.

‘Jika substrat penting untuk sotong untuk mengelakkan pemangsaan maka itu menunjukkan bahawa peningkatan atau penurunan populasi sotong adalah lebih terikat kepada kesihatan terumbu karang daripada yang kita sangka,’ jelas Dr Nakajima.

Pasukan itu kini berharap untuk mengkaji sotong dengan lebih lanjut untuk memahami lebih lanjut tentang kebolehan penyamaran mereka.

Profesor Jonathan Miller, pengarang kanan kajian itu, membuat kesimpulan: ‘Kami berharap untuk terus meneroka keupayaan penyamaran spesies dan cephalopod ini secara lebih umum.’

TEKNIK PENYAMURFLAGE YANG DIGUNAKAN OLEH KEDUA-DUA TUMBUHAN DAN HAIWAN

Tumbuhan mungkin kelihatan pasif tetapi mereka menyamar seperti haiwan, kajian telah mendedahkan.

Campuran ke latar belakang membantu tumbuhan melindungi diri mereka daripada pemangsa dan mempunyai faedah yang sama seperti yang dilakukan oleh teknik ini kepada haiwan.

Mereka menggunakan pelbagai teknik licik termasuk membuat diri mereka kelihatan seperti objek yang tidak penting seperti batu.

Padanan latar belakang – ini melibatkan pengadunan dengan warna bentuk habitat tempat mereka tinggal.

Pewarnaan yang mengganggu – tanda yang mencipta rupa tepi dan sempadan palsu, menjadikannya lebih sukar untuk melihat garis besar yang benar.

menyamar – kelihatan seperti sesuatu yang lain; biasanya sesuatu yang mungkin diabaikan oleh pemangsa, seperti batu atau ranting.

Contohnya termasuk batu hidup, beberapa kaktus, pokok anggur semangat dan mistleto.

Hiasan – bahan terkumpul dari persekitaran.

Sebagai contoh, sesetengah tumbuhan pantai dan bukit pasir dilitupi oleh pasir kerana kelenjar melekitnya, menjadikan mereka kurang mencolok bentuk habitat tempat mereka tinggal.

IklanWe want to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Video menakjubkan menunjukkan bagaimana sotong menukar warna untuk menyamarkan diri daripada pemangsa


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/