Warna Haiwan yang Luar Biasa Bermaksud Pelbagai Perkara, Tetapi Kami Baru Menemui Corak

Mempesonakan kerana ia sering muncul, fesyen dalam alam haiwan boleh berulang-ulang. Terdapat begitu banyak templat warna yang menjerit ‘lihat saya’ di tengah-tengah kelabu dan hijau dedaunan dan kotoran.

Oleh itu, tidak hairanlah bahawa haiwan sering menggunakan warna yang sama untuk tujuan yang sangat berbeza.

Lembayung cemerlang seorang kardinal utara lelaki (Cardinalis cardinalis) berfungsi sebagai isyarat kepada bakal pasangan untuk mendekatkan diri; dalam katak dart beracun strawberi (Oophaga pumilio), letupan merah itu adalah amaran keras untuk menjauhkan diri, atau anda akan menelan seteguk kuat, mematikan toksin.

Ahli biologi evolusi Zachary Emberts, kini dari Oklahoma State University, dan rakan sekerja John Wiens dari University of Arizona, tertanya-tanya apa yang menjadikan warna yang sama berkembang untuk memenuhi tujuan yang berbeza dalam haiwan yang berbeza.

Mereka menjalankan kajian terhadap 1,824 spesies vertebrata darat (haiwan akuatik boleh menjadi yang lain cerek ikan), mengkategorikan pewarnaan mereka sebagai sama ada datang ke sini atau hilang, dan mereka mendapati benang biasa yang menghubungkan setiap kumpulan.

Haiwan yang datang ke sini, seperti burung dan biawak, adalah keturunan nenek moyang yang diurnal, atau aktif pada siang hari. Haiwan yang tersesat, seperti ular dan amfibia, adalah keturunan dari nenek moyang malam.

“Sifat yang kita lihat hari ini dalam spesies boleh menjadi hasil daripada sejarah evolusi mereka,” Emberts berkata. “Kami sedang mencari corak evolusi, jadi kami melakukan dua analisis berasingan, satu yang menggunakan aktiviti siang-malam semasa mereka dan satu yang menggunakan aktiviti siang-malam nenek moyang mereka.”

Tiada korelasi, mereka mendapati, wujud antara aktiviti siang dan malam dan pewarnaan haiwan hari ini; sebaliknya, pautan itu adalah nenek moyang semata-mata. Tetapi ia adalah satu yang nampaknya konsisten merentasi semua vertebrata darat, yang evolusinya berlaku sekitar 350 juta tahun.

“Tidak kira bagaimana spesies menghasilkan warna,” Wiens berkata. “Cara burung membuat merah adalah berbeza daripada cara cicak membuat merah, tetapi corak umum aktiviti siang-malam ini masih berfungsi.”

Menurut analisis penyelidik, kebanyakan nenek moyang haiwan yang mereka kaji bermula agak jelas dan menjemukan, mengubah warna terang mereka dari masa ke masa, dan kebanyakannya hidup dalam persekitaran di mana warna terang mereka menonjol. Penjelasan yang paling munasabah ialah haiwan yang lebih berwarna cerah lebih mampu bertahan, dan mewariskan bahan genetik mereka kepada generasi yang meneruskan trend itu.

Warna yang dianalisis termasuk merah, oren, kuning, ungu, dan biru, dan penyelidik mendapati bahawa, untuk semua warna kecuali biru, pewarnaan dibahagikan secara sama rata antara isyarat seks dan amaran. Pada masa ini tidak jelas apa sebabnya.

“Sangat menarik untuk melihat bahawa untuk beberapa warna seperti merah, oren dan kuning, mereka digunakan dengan kekerapan yang sama sebagai kedua-dua cara untuk mengelakkan pemangsa dan sebagai cara untuk menarik pasangan,” kata Emberts.

“Di sisi lain, pewarnaan biru lebih kerap dikaitkan dengan mengawan berbanding dengan mengelakkan pemangsa.”

Warna haiwan diurnal masuk akal: haiwan yang mencolok, pada waktu siang, akan dilihat oleh haiwan lain, termasuk bakal pasangan. Itu mungkin menjadikan mereka sasaran yang lebih besar untuk pemangsa juga, tetapi nampaknya dapat mencari pasangan dan membiak adalah lebih penting daripada tidak dimakan. Betina spesies ini sering menjemukan jika dibandingkan, dan oleh itu lebih mampu bersembunyi daripada pemangsa dan bertahan untuk membesarkan anak.

Tetapi haiwan malam merayap dan mengintai dalam gelap. Ular malam jantan tidak banyak menggunakan warna terang untuk isyarat seksual jika betina tidak dapat melihatnya.

“Warna amaran telah berkembang walaupun dalam spesies tanpa mata,” Wiens berkata. “Adalah dipersoalkan sama ada kebanyakan ular atau amfibia boleh melihat warna, jadi warna terang mereka biasanya digunakan untuk memberi isyarat kepada pemangsa dan bukannya kepada ahli spesies yang sama.”

Sebaliknya, para penyelidik mencadangkan, pewarnaan mungkin telah berkembang sebagai cara untuk memberitahu pemangsa diurnal yang mungkin berlaku pada haiwan yang sedang tidur untuk mengelak. Tetapi penyelidikan masa depan mungkin mendedahkan lebih banyak butiran. Pasukan ini berharap untuk menyelidiki lebih mendalam tentang evolusi warna-warna terang untuk melihat sama ada fungsi mereka telah berubah dari semasa ke semasa.

Sementara itu, walaupun, penyelidikan menunjukkan bahawa menyelidiki sejarah evolusi sifat haiwan mungkin mendedahkan corak yang tidak lagi semasa hari ini.

Penyelidikan pasukan telah diterbitkan dalam Evolusi.

We want to give thanks to the author of this article for this awesome material

Warna Haiwan yang Luar Biasa Bermaksud Pelbagai Perkara, Tetapi Kami Baru Menemui Corak


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/