16 bandar dipilih untuk menganjurkan perlawanan Piala Dunia 2026

FIFA mengumumkan hari Rabu 16 bandar Amerika Utara yang akan menganjurkan perlawanan untuk Piala Dunia 2026, dengan 11 tempat dipilih di Amerika Syarikat, tiga di Mexico dan dua di Kanada.

Piala Dunia 2026 akan menjadi kejohanan pertama yang dianjurkan oleh tiga negara dan juga yang pertama yang akan berkembang kepada 48 pasukan dalam pertandingan itu.

– Piala Dunia 2026: Apa yang anda perlu tahu tentang 16 venue
– Tidak mempunyai ESPN? Dapatkan akses segera

Bandar yang dipilih secara rasmi untuk menganjurkan perlawanan Piala Dunia di AS ialah: New York/New Jersey (Stadium MetLife); Los Angeles (Stadium SoFi); Dallas (Stadium AT&T); Kawasan Teluk San Francisco (Stadium Levi); Miami (Stadium Hard Rock); Atlanta (Stadium Mercedes-Benz); Seattle (Lapangan Lumen); Houston (Stadium NRG); Philadelphia (Bidang Kewangan Lincoln); Kansas City, Missouri (Stadium Arrowhead); dan Boston (Stadium Gillette).

Tuan rumah perlawanan akhir Piala Dunia 1994, Rose Bowl, tidak dipilih, dengan satu lagi tempat kawasan Los Angeles, Stadium SoFi, dipilih sebagai ganti.

“Ia adalah proses paling kompetitif yang pernah ada untuk Piala Dunia FIFA,” presiden FIFA Gianni Infantino memberitahu Fox Sports mengenai proses pemilihan. “Kami akan bekerja dalam kelompok, memastikan bahawa pasukan dan peminat tidak perlu melakukan perjalanan terlalu banyak di kawasan yang berbeza: Barat, Tengah dan Timur.”

Bandar yang dipilih secara rasmi untuk menganjurkan perlawanan Piala Dunia di Mexico dan Kanada ialah: Guadalajara (Estadio Akron), Monterrey (Estadio BBVA Bancomer), Mexico City (Estadio Azteca), Toronto (BMO Field) dan Vancouver (BC Place).

“Ia adalah hari yang bersejarah untuk Bola Sepak AS dan seluruh komuniti bola sepak Amerika, dari setiap sudut akar umbi kami sehinggalah kepada profesional dan Pasukan Kebangsaan kami,” kata Presiden Bola Sepak AS Cindy Parlow Cone dalam satu kenyataan. “Bersama-sama dengan rakan baik kami di Kanada dan Mexico, kami tidak boleh lebih teruja untuk bekerjasama dengan FIFA untuk menganjurkan apa yang kami fikir akan menjadi Piala Dunia terhebat dalam sejarah.

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua bandar tawaran yang akan menganjurkan perlawanan. Saya tahu anda semua akan melakukan tugas yang hebat untuk berkongsi stadium bertaraf dunia anda, komuniti dan budaya yang unik serta peminat hebat apabila dunia datang ke Amerika Utara dalam masa empat tahun. “

Calon-calon berikut terlepas pilihan: Baltimore/Washington (Stadium Bank M&T); Orlando, Florida (Stadium Dunia Perkhemahan); Cincinnati (Stadium Paul Brown); Nashville, Tennessee (Stadium Nissan); Denver (Empower Field at Mile High); dan Edmonton (Stadium Komanwel).

Daripada bidaan asal “United 2026” daripada tiga negara, 60 perlawanan ditetapkan untuk dimainkan di Amerika Syarikat, manakala Mexico dan Kanada masing-masing akan mendapat 10 perlawanan. Sebaik sahaja kejohanan mencapai peringkat suku akhir, semua baki perlawanan pusingan kalah mati akan diadakan di AS

Pada asalnya bermula dengan calon dari 44 bandar dan 49 stadium di seluruh Amerika Utara, proses untuk memilih tempat bermula pada 2017. Pemohon yang berpotensi diminta untuk “memberikan maklumat tentang infrastruktur pengangkutan setiap bandar, pengalaman lepas menganjurkan acara sukan dan kebudayaan utama, penginapan yang tersedia, inisiatif perlindungan alam sekitar, tempat yang berpotensi dan banyak lagi,” yang juga termasuk tapak latihan yang mungkin, kem asas dan pertimbangan lain.

Menjelang Mac 2018, hanya beberapa bulan sebelum tawaran United 2026 secara rasmi diberi hak oleh FIFA untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2026, senarai calon Amerika Utara telah dikecilkan kepada 23. Tidak membuat senarai adalah kawasan seperti Chicago, Minneapolis dan Arizona, disebabkan oleh perkara yang disifatkan oleh pegawai bandar sebagai isu dengan tuntutan kewangan FIFA.

Bandar lain yang patut diberi perhatian yang ditinggalkan daripada senarai 23 tempat dari 2018 ialah Charlotte, North Carolina; Detroit; Las vegas; Salt Lake City dan Tampa, Florida. Vancouver, yang pada mulanya tidak bertanding selepas perselisihan faham mengenai pembiayaan, akhirnya menggantikan Montreal selepas ia terkeluar pada 2021 apabila kerajaan wilayah menarik balik sokongannya.

Delegasi FIFA, yang diketuai oleh presiden CONCACAF dan naib presiden FIFA Victor Montagliani, mengadakan lawatan ke semua bandar tuan rumah calon pada penghujung 2021.

Bidaan bersama antara Baltimore dan Washington di Stadium M&T Bank diumumkan April ini selepas FedEx Field di Landover, Maryland, tercicir dari larian dan memilih untuk bergabung dengan tawaran Baltimore. Di bawah cadangan itu, akan ada pesta peminat di Washington’s National Mall.

Dengan Rose Bowl tidak dipilih, tiada satu pun venue AS dari Piala Dunia lelaki 1994 akan digunakan untuk edisi kejohanan 2026.

Lima daripada bandar Piala Dunia 2026 — Boston, Dallas, Los Angeles, New York/New Jersey dan San Francisco Bay Area — adalah antara sembilan daripada venue 1994, manakala lima lagi — Atlanta, Kansas City, Miami, Philadelphia dan Seattle — berada dalam senarai pendek pada tahun 1994, tetapi tidak membuat potongan.

Infantino tidak akan memberitahu FIFA mengenai bandar mana yang akan menjadi tuan rumah perlawanan pembukaan kejohanan 2026, berkata: “Masih ada beberapa perbincangan untuk diteruskan dan kami pasti akan memilih bandar terbaik di sana juga untuk pembukaan dan perlawanan akhir, tetapi setiap perlawanan akan menjadi final dalam Piala Dunia ini.”

Estadio Azteca Mexico City, yang menjadi tuan rumah perlawanan akhir Piala Dunia 1970 dan 1986, akan menjadi stadium pertama yang menganjurkan tiga Piala Dunia lelaki. Mexico juga akan menjadi negara pertama sama ada menjadi tuan rumah atau tuan rumah bersama tiga Piala Dunia lelaki.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

16 bandar dipilih untuk menganjurkan perlawanan Piala Dunia 2026


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/