3 pukulan di luar permainan Milwaukee Bucks. Dua jam kemudian, 17 yang lain ditembak beberapa blok jauhnya | CNNCNN

Tujuh belas orang ditembak malam Jumaat di pusat bandar Milwaukee hanya dua jam selepas tiga ditembak beberapa blok jauhnya, berhampiran arena tempat Milwaukee Bucks bermain di Playoff NBA.

Sepuluh orang telah ditahan dalam penembakan di pusat bandar, dan 10 senjata api telah ditemui, menurut polis Milwaukee.

17 orang yang ditembak berusia dalam lingkungan 15 hingga 47 tahun, kata polis Kapten Warren Allen.

Kesemua mangsa dalam kedua-dua tembakan dijangka terselamat, katanya.

Ketua Penolong Polis Nicole Waldner berkata, tembakan itu sedang disiasat tetapi buat masa ini ia tidak dipercayai ada kaitan.

Perintah berkurung akan dikuatkuasakan di sebahagian Milwaukee sepanjang hujung minggu bermula pada 11 malam Sabtu dan Ahad. Kehadiran penguatkuasa undang-undang tambahan akan berada di kawasan itu.

Dalam video yang dirakam oleh seseorang di tempat kejadian penembakan di pusat bandar, beberapa tembakan dan orang menjerit boleh didengari.

“Kami sedang menunggu Lyft, berjalan melalui persimpangan itu seperti tiga minit sebelumnya dan tahu ada sesuatu yang tidak kena jadi kami mengarahkannya untuk menjemput kami di jalan raya,” orang yang merakam video itu memberitahu CNN.

“Orang ramai berada di tengah-tengah jalan dengan bunyi bising dan menjengkelkan,” tambahnya. “Orang ramai berteriak sesama sendiri ke sana ke mari.”

Dalam tembakan berhampiran arena itu, dua lelaki, 26 dan 29, dan seorang gadis berusia 16 tahun cedera, menurut Allen.

“Terdapat seorang lelaki berusia 19 tahun telah ditahan berhubung kejadian ini,” kata Allen. “Caj sedang menunggu semakan oleh Pejabat Peguam Daerah Milwaukee County.”

Kejadian itu berlaku sekitar 9:12 malam berhampiran persimpangan Martin Luther King Jr. Drive dan Highland Avenue, kira-kira satu blok dari gelanggang rumah Bucks di Fiserv Forum.

Polis tidak mendedahkan nama orang yang terlibat mahupun motif yang mungkin.

Datuk Bandar Cavalier Johnson mengumumkan perintah berkurung, berkuat kuasa untuk semua individu di bawah umur 21 tahun – dengan beberapa pengecualian – di daerah hiburan di bandar itu. Mereka yang melanggar perintah berkurung akan ditangkap dan didenda $691, menurut polis.

“Ringkasnya, jika anda berniat untuk berlegar-legar, jika anda berniat untuk berlakon, memotong, jika anda berniat melakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang, maka mesej saya mudah: jangan datang ke sini,” kata Johnson pada hari Sabtu. “Jangan turun ke sini, jangan kacau orang lain.

“Kepada mereka yang cedera malam tadi, saya berharap untuk pemulihan segera dan cepat,” tambahnya. “Anda datang untuk berseronok, berseronok di bandar kami, dan orang ramai sepatutnya dapat melakukan itu di pusat bandar atau di mana-mana tempat lain di Milwaukee.”

Di antara dua tembakan itu, satu lagi tembakan berlaku pada 10:30 malam di mana seorang cedera, kata Waldner semasa taklimat media pada hari Sabtu. Tembakan itu dipercayai tidak berkaitan dengan tembakan lain, katanya.

Tembakan di pusat bandar di mana 17 orang ditembak berlaku pada 11:09 malam Lima daripada yang cedera bersenjata dan ditahan, kata Waldner.

Waldner berkata sekurang-kurangnya dua orang berbalas tembakan “walaupun kehadiran polis yang luar biasa di pusat bandar.”

“Pegawai Daerah Satu melaporkan mendengar peluru melepasi kepala mereka ketika mereka berada di sana,” kata Waldner.

Secara keseluruhan, 10 orang telah ditahan dalam tembakan ketiga dan 10 senjata api ditemui.

“Saya fikir ia lebih jauh daripada menghormati penguatkuasaan undang-undang, saya fikir ia menjurus kepada penghormatan terhadap kehidupan manusia,” kata Waldner. “Maksud saya, walaupun polis ada atau tidak, apakah yang membuatkan orang ramai berfikir bahawa mereka boleh berbalas tembak di jalan awam di daerah hiburan kita?”

Bucks tewas kepada Boston Celtics pada malam Jumaat – 108-95 – memaksa perlawanan ketujuh pada hari Ahad untuk menentukan siapa yang akan menentang Miami Heat dalam perlawanan akhir Persidangan Timur.

Pasukan itu membatalkan pesta menonton yang dijadualkan pada malam Ahad.

“Tembakan yang berlaku di pusat bandar Milwaukee malam tadi adalah mengerikan dan kami mengutuk keganasan yang dahsyat ini,” kata Bucks dalam satu kenyataan pada hari Sabtu.

“Kami berterima kasih kepada penguatkuasa undang-undang tempatan atas usaha gigih mereka untuk cuba membendung situasi berbahaya dan tidak menentu. Walaupun kejadian ini berlaku di luar harta Daerah Deer, ia jelas bergema dengan peminat yang keluar dari arena dan meninggalkan plaza. Keselamatan, kesihatan dan kebajikan sentiasa menjadi keutamaan kami untuk tetamu dan pekerja kami dan kami menghargai kerja keras pasukan keselamatan kami untuk memastikan peminat kami selamat.”

Tiada lagi perlawanan Bucks di tempat sendiri yang dijadualkan melainkan mereka menang dan mara ke Pusingan Akhir NBA.

We would love to give thanks to the author of this article for this outstanding web content

3 pukulan di luar permainan Milwaukee Bucks. Dua jam kemudian, 17 yang lain ditembak beberapa blok jauhnya | CNN


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/