40,000 Tiket Palsu di Final Liga Juara-Juara? Ia Benar-benar 2,589.

Salah satu tuntutan utama yang didesak oleh pegawai Perancis untuk menjelaskan adegan orang ramai huru-hara yang dicipta menghancurkan peminat yang berbahaya di luar perlawanan akhir Liga Juara-Juara hujung minggu lalu berhampiran Paris terdapat berpuluh-puluh ribu orang tiba di perlawanan itu dengan membawa tiket palsu.

Menteri Dalam Negeri Perancis, Gérald Darmanin, telah mendakwa sebanyak 70 peratus tiket yang dikemukakan di Stade de France di St.-Denis adalah palsu. Beliau memberitahu sidang akhbar Isnin bahawa “punca punca” daripada kekacauan itu secara kasar 30,000 hingga 40,000 peminat Inggeris membawa tiket palsu — atau tiada tiket — yang menyekat pintu masuk.

Tetapi menurut nombor rasmi yang disemak oleh The New York Times, bilangan tepat tiket palsu yang dipintas oleh pelayan yang mengawal pintu masuk adalah jauh lebih rendah: 2,589, tepatnya.

Angka itu hampir tiga kali ganda daripada jumlah pemalsuan yang biasa pada perlawanan akhir Liga Juara-Juara, permainan yang secara meluas dianggap sebagai bola sepak Eropah yang setara dengan Super Bowl, tetapi jauh lebih rendah daripada angka yang digunakan oleh Darmanin, yang pada hari Rabu tidak memberikan butiran mengenai sumber anggarannya.

Darmanin dan menteri sukan Perancis, Amélie Oudéa-Castéra, yang telah membuat dakwaan serupa mengenai tiket palsu, telah menghadapi kritikan yang semakin meningkat mengenai pengendalian permainan. Presiden Perancis, Emmanuel Macron, pada hari Rabu menggesa “ketelusan penuh” dalam penyiasatan adegan hari perlawanan dan puncanya. Pada penampilan di hadapan jawatankuasa senat Perancis pada hari Rabu, Darmanin mengakui, “Jelas sekali perkara boleh diatur dengan lebih baik.”

“Adalah jelas,” tambahnya, “bahawa perayaan sukan ini telah musnah.”

Dalam apa yang menjadi penampilan yang mencabar di hadapan jawatankuasa, Darmanin dan Oudéa-Castéra mengalami tekanan berterusan atas kegagalan organisasi. Sebagai tindak balas, mereka sebahagian besarnya mengulangi bahasa yang telah menimbulkan kemarahan Liverpool, peminatnya dan anggota kerajaan British.

Pada satu ketika, Oudéa-Castéra memberitahu penggubal undang-undang bahawa penyokong Liverpool membawa “risiko yang sangat spesifik” pada pandangan pihak berkuasa Perancis, tanpa menghuraikan maksudnya.

Sementara itu, Darmanin menegaskan nombor tiket palsu adalah skala yang tidak pernah berlaku sebelum ini, mendakwa pada satu ketika terdapat begitu banyak sehingga pengawal keselamatan stadium menganggap alat mereka untuk mengesahkannya rosak.

Perbicaraan berlangsung lebih daripada satu jam, berakhir dengan sedikit kejelasan dan penggandaan oleh pegawai mengenai tuntutan mereka sebelum ini, sekali lagi tanpa bukti untuk menyokong kesimpulan mereka.

Itu mendorong seorang penggubal undang-undang untuk bertanya: “Sejak Sabtu, kami telah menyalahkan penyokong Liverpool dan kelab, menyerang pekerja dan penduduk tempatan atas kekacauan itu. Apa yang membolehkan anda membuat pengisytiharan ini tanpa siasatan menyeluruh?”

Tidak semua peserta mempunyai pengalaman yang sama di final. Walaupun kebanyakan peminat Real Madrid tiba dengan tiket elektronik, Liverpool meminta tiket kertas untuk peruntukan rasminya sebanyak 23,000 tiket. Tiket tersebut disertakan dengan dua ciri keselamatan utama: satu yang perlu disahkan dengan pen kimia dan satu lagi yang merupakan ukiran laser trofi Liga Juara-Juara.

Mereka yang memegang tiket tanpa dua ciri keselamatan akan dinafikan akses oleh pelayan di pusat pemeriksaan awal yang jauh dari pembaca kod bar stadium. Tetapi sistem itu runtuh di bawah kebanjiran peminat: Untuk melegakan keterukan orang yang semakin meningkat, pegawai meninggalkan pemeriksaan pertama itu dan membenarkan orang ramai bergerak lebih dekat ke stadium.

Bencana itu telah membawa kepada paduan suara kritikan terhadap keselamatan pada perlawanan itu, di mana Real Madrid mengalahkan Liverpool, 1-0, untuk menuntut rekod kejuaraan Eropah ke-14. Polis Liverpool yang hadir dalam peranan sokongan melabelkan keadaan di luar pintu gerbang “mengejutkan.” Kelab itu, peminatnya dan kumpulan penyokong Eropah semuanya menggesa penyiasatan walaupun permainan sedang berlangsung. Dan sejak beberapa hari kemudian, pegawai kerajaan Britain telah menuntut jawapan daripada rakan sejawatan mereka dari Perancis dan badan induk bola sepak Eropah, UEFA, untuk layanan terhadap beribu-ribu penyokong Liverpool.

Penyokong berdepan pelbagai isu, termasuk remuk berbahaya, selepas dihambat ke ruang sempit, dan perlawanan akhir ditangguhkan lebih 30 minit kerana polis rusuhan Perancis menggunakan gas pemedih mata dan semburan lada ke atas peminat selepas kelihatan hilang kawalan terhadap keadaan. Pada masa yang sama, ratusan pemuda tempatan cuba memasuki stadium, sama ada melalui pintu pagar atau memanjat pagar keselamatan. Pegawai menganggarkan seramai 4,000 orang tanpa tiket mungkin telah berjaya.

Sebahagian daripada penjelasan mengapa penyokong Liverpool mendapati diri mereka terperangkap dalam ruang sekecil itu kini bertukar kepada masalah pengangkutan pada hari perlawanan, termasuk mogok pekerja yang menjejaskan salah satu rangkaian kereta api utama ke stadium.

UEFA dan pegawai tempatan telah membandingkan data perjalanan dari perlawanan Sabtu dengan angka dari perlawanan akhir Piala Perancis yang diadakan di Stade de France pada 7 Mei. Mereka mendapati bahawa salah satu stesen yang paling dekat dengan Stade de France mempunyai empat kali lebih ramai peminat yang melaluinya. hari Sabtu daripada menggunakan stesen itu semasa perlawanan akhir Piala Perancis. Itu, mereka percaya, menyumbang kepada kesesakan penyokong yang berbahaya.

Mungkin beberapa bulan sebelum gambaran lengkap tentang apa yang berlaku di stadium muncul. Pada hari Selasa, UEFA, yang terkejut dengan adegan huru-hara pada perlawanan akhir Kejohanan Eropah tahun lalu di London serta final Liga Europa baru-baru ini di Seville, Sepanyol, melantik bekas menteri pendidikan Portugal, Tiago Brandão Rodrigues, untuk mengetuai siasatan bebas mengenai kegagalan itu. sekitar final Liga Juara-Juara.

Dakwaan yang dibuat oleh wakil kerajaan Perancis, bagaimanapun, terus menimbulkan kemarahan Liverpool dan pemilikannya. Pengerusi kelab, Tom Werner, berkata demikian dalam surat kaustik kepada Oudéa-Castéra, menteri sukan Perancis.

Dia menulis, katanya, “kerana tidak percaya bahawa seorang menteri kerajaan Perancis, yang mempunyai tanggungjawab dan pengaruh yang besar, boleh membuat satu siri kenyataan yang tidak terbukti mengenai perkara yang begitu penting sebelum proses penyiasatan yang betul, formal dan bebas telah dibuat. malah berlaku.”

Dia mengecam “data longgar dan dakwaan tidak disahkan” yang dibentangkan kepada pemberita pada hari Isnin sebelum penyiasatan dilakukan.

“Hakikat bahawa kedudukan awam anda bertentangan dengan objektif ini adalah kebimbangan itu sendiri,” tambahnya. “Bahawa anda berbuat demikian tanpa sebarang bantuan kepada kami atau penyokong kami adalah lebih hebat. Semua suara harus dikira dalam proses ini, dan mereka harus dikira sama rata dan saksama.”

Selain menyerang Oudéa-Castéra atas dakwaannya, Werner juga menuntut permohonan maaf secara terbuka. Menjelang lewat hari Selasa, nada Oudéa-Castéra — walaupun bukan dakwaannya tentang tiket palsu — telah berubah.

“Isu tiket palsu tidak mengubah ini: Liverpool adalah salah satu kelab terhebat pernah,” tulisnya di Twitter. “Dan pada hari Sabtu terdapat penyokong dengan tiket sah yang menghabiskan malam yang mengerikan atau tidak dapat menonton perlawanan. Kami minta maaf untuk itu.”

Liverpool terus dibanjiri dengan bukti video yang dirakam pada telefon bimbit oleh penyokongnya. Imej-imej itu, kebanyakannya juga telah dimuat naik ke media sosial, kadangkala menyeramkan, menunjukkan kanak-kanak dan peminat yang lebih tua berhadapan dengan kesan gas pemedih mata yang dilepaskan — kadangkala sembarangan – oleh polis rusuhan.

Peminat Real Madrid menghadapi masalah yang sama di bahagian stadium mereka. Sejak perlawanan akhir, beberapa penyokong telah tampil menyatakan mereka diserang atau dirompak ketika keluar masuk stadium.

Amando Sánchez, 51, yang mengembara ke Paris dalam kumpulan 14, kebanyakannya ahli keluarga, berkata bapanya yang berusia 87 tahun dan seorang abangnya terlepas permainan akibat kekecohan di pintu masuk. Seorang lagi saudara lelaki, Sánchez berkata, melawan usaha untuk mencuri tiketnya ketika dia bersedia untuk membentangkannya di pintu putar stadium.

“Benar-benar tiada siapa yang bertanggungjawab,” kata Sánchez dalam satu wawancara Rabu.We wish to thank the author of this write-up for this awesome web content

40,000 Tiket Palsu di Final Liga Juara-Juara? Ia Benar-benar 2,589.


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/