Trey Lance mungkin akan menuju ke simpanan yang cedera tidak lama lagi. Pada hari Isnin, quarterback itu menjalani apa yang paling diandaikan sebagai pembedahan penghujung musim untuk membaiki kerosakan yang dialami apabila dia patah buku lali menentang Seattle Seahawks pada Minggu 2.

Pada panggilan persidangan dengan wartawan minggu ini, ketua jurulatih Kyle Shanahan terdengar cukup yakin bahawa Lance akan bersedia untuk pergi ke Minggu 1 musim 2023. Seorang pakar tidak begitu pasti kecederaan itu berakhir musim, walaupun.

Pakar bedah kaki dan buku lali Dr. Kenneth Jung, seorang perunding kepada Los Angeles Rams, percaya Lance boleh sembuh sepenuhnya dalam tempoh 10 hingga 12 minggu. Dengan mengandaikan anggaran masa pemulihan yang lebih panjang, itu mungkin menjadikannya tersedia selepas Minggu 14. Walau bagaimanapun, anggaran yang lebih pendek boleh bermakna Lance sihat selepas Minggu 12.

“Mungkin terdapat banyak faktor bukan perubatan yang memainkan peranan dalam menutupnya – melindungi pelaburan mereka pada masa hadapan,” kata Jung. Eric Cawangan San Francisco Chronicle. “Tetapi biasanya, kecederaan ini adalah kira-kira 10 hingga 12 minggu.”

49ers mengumumkan bahawa pembedahan Lance untuk membaiki patah fibula dan gangguan ligamen berjaya.

“Kerosakan ligamen, kata Jung, mungkin disebabkan oleh terkehel, dengan tulang terkeluar dari sendi,” tulis Branch. “Ligamen yang terkoyak berkemungkinan dalam syndesmosis, kompleks ligamen yang terlibat dalam terseliuh buku lali tinggi.

“Jung berkata fibula Lance mungkin telah stabil dengan plat dan skru. Perkakasan itu berkemungkinan kekal semasa kerjaya Lance, kerana ia melibatkan satu lagi operasi untuk membuang, dan tulang boleh menjadi lebih lemah tanpanya.”

Berita baiknya ialah Jung tidak menjangkakan mobiliti Lance akan terhad sebaik sahaja dia pulih sepenuhnya daripada kecederaan itu. Walaupun kepulangan musim ini nampaknya tidak mustahil, nampaknya, paling teruk, Lance akan pergi sepenuhnya tahun depan dan bersedia untuk musim 2023.

Berita Berkaitan