AS menjadi tuan rumah Piala Dunia Ragbi 2031 dan 2033

Amerika Syarikat telah disahkan sebagai tuan rumah kedua-dua Piala Dunia Ragbi Lelaki 2031 dan Piala Dunia Ragbi Wanita 2033 kerana Ragbi Dunia membentangkan jadual untuk 11 tahun sukan ini.

Pengumuman itu dibuat pada hari Khamis di Dublin, dengan England menjadi tuan rumah Piala Dunia Ragbi Wanita 2025, dan Australia diumumkan sebagai destinasi untuk Piala Dunia Ragbi Lelaki 2027 dan Piala Dunia Ragbi Wanita 2029.

Pengumuman Australia dan AS sebagai tuan rumah berganda bagi kedua-dua pertandingan adalah kali pertama Ragbi Dunia — badan induk sukan itu — telah menganugerahkan kedua-dua kejohanan utama kepada negara yang sama dalam tempoh dua tahun sebagai sebahagian daripada strategi strategik baharu. keputusan diumumkan November lalu.

“Hari ini, kami telah meluluskan tiga negara tuan rumah Piala Dunia Ragbi yang luar biasa — England, Australia dan Amerika Syarikat — memberikan kepastian yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan peluang yang tiada tandingan untuk mempercepatkan pertumbuhan dan impak ragbi di peringkat global. Ia bagus untuk ragbi, untuk peminat dan untuk negara tuan rumah,” kata pengerusi Ragbi Dunia Bill Beaumont.

“Hari ini adalah detik penting untuk sukan ini, dan perkembangan yang menarik untuk peminat. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua yang terlibat dalam merealisasikan impian ini sambil kami ingin menyampaikan sukan yang benar-benar global untuk semua.”

Selepas Piala Dunia lelaki 2023 di Perancis, England akan menjadi tuan rumah Piala Dunia Wanita 2025 (sebelum ini telah diadakan pada 2010), dengan kejohanan itu bersedia untuk menambah pasukan yang layak daripada 12 kepada 16.

Piala Dunia lelaki 2027 di Australia mengikuti tiga di hemisfera utara (2015 England, 2019 Jepun, 2023 Perancis) dan bidaan mereka mendahului Argentina, manakala Rusia menarik diri mereka pada Disember 2020. Ini adalah kali kedua Australia menjadi tuan rumah Piala Dunia lelaki Piala selepas 2003, dan ia akan berlangsung dari 10 September hingga 23 Oktober 2027.

Piala Dunia 2029 akan menjadi kali kedua Hemisfera Selatan menganjurkan pertandingan wanita berikutan Piala Dunia 2021 yang ditangguhkan yang berlangsung di New Zealand pada Oktober 2022.

Untuk tahun 2031 dan 2033, pengumuman AS dibuat selepas Ragbi Dunia mengesahkan pada bulan November ia telah memasuki “perbincangan eksklusif” dengan AS berhubung dengan menganjurkan kedua-dua acara ragbi global. AS pada asalnya berminat untuk menganjurkan pertandingan lelaki 2027 tetapi menumpukan perhatian mereka kepada 2031 untuk memberi masa yang cukup untuk memperkemas rancangan.

Presiden Joe Biden mengeluarkan sokongannya untuk bidaan AS pada April dan berkata jaminan kerajaan yang diperlukan untuk menganjurkan kejohanan sedemikian akan “dilaksanakan oleh pegawai yang mempunyai kecekapan dan kuasa.” Biden menambah kerajaan berharap untuk membantu “menyampaikan Piala Dunia Ragbi yang paling berjaya dalam sejarah.” Perbincangan Ragbi Dunia mengenai landasan sembilan tahun memberi mereka masa yang cukup untuk mengubah sukan itu di AS ketika ia bersedia untuk menganjurkan acara terbesar ragbi.

Sumber memberitahu ESPN bahawa kejohanan lelaki dijangka kekal dalam tingkap Oktober-November sedia ada pada 2031, dengan bidaan AS untuk kedua-dua kejohanan termasuk stadium NFL antara 25 bakal bandar raya tuan rumah: Atlanta; Austin, Texas; Baltimore; Birmingham, Alabama; Boston; Charlotte, Carolina Utara; Chicago; Dallas; Denver; Houston; Kansas City, Missouri; Los Angeles; Minneapolis; Nashville, Tennessee; New York/New Jersey; Orlando, Florida; Philadelphia; Phoenix; Pittsburgh; San Diego; Kawasan Teluk San Francisco; Seattle; Washington DC

Ketua Eksekutif Ragbi USA Ross Young berkata: “Saya bercakap untuk komuniti ragbi dan peminat di seluruh Amerika Syarikat apabila saya mengucapkan terima kasih yang tulus kepada Ragbi Dunia atas kepercayaan dan sokongan mereka terhadap visi kami untuk mengembangkan sukan yang luar biasa ini secara eksponen di seluruh negara kita.

“Ragbi Amerika Syarikat kini akan menerokai era baharu dan memastikan acara sukan yang paling berharga itu menjadi batu loncatan untuk mewujudkan semangat yang berkekalan, mampan dan semangat untuk ragbi dari pantai ke pantai. Kami berharap dapat bekerjasama dengan Ragbi Dunia pada tahun-tahun akan datang untuk memastikan bahawa persediaan kami untuk kejohanan ini dan acara itu sendiri adalah pemangkin anjakan paradigma untuk pertumbuhan sukan kami, bukan sahaja di Amerika Syarikat tetapi di seluruh dunia.”We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

AS menjadi tuan rumah Piala Dunia Ragbi 2031 dan 2033


Visit our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/