Babar dan Rizwan meninggikan suara untuk menenggelamkan bunyi itu

Bunyi bising di dalam Stadium Nasional Karachi memekakkan telinga. Babar Azam mengulirkan David Willey melalui penutup tambahan dan melompat ke langit malam yang sejuk, menumbuk udara dan berendam dalam gemuruh orang ramai yang telah habis dijual. Mohammad Rizwan memegang tangannya tinggi-tinggi, menanggalkan topi keledarnya dan memandang ke langit sebelum berjalan ke arah pasangannya yang membuka dan memeluknya.

Mereka baru sahaja melengkapkan kemenangan 10 wiket terbesar dalam sejarah T20 dan menjadi pasangan pertama yang meletakkan perkongsian 200 larian dalam kejar mengejar larian T20, memecahkan rekod mereka sendiri. Tetapi lebih daripada itu, selepas penelitian dan kritikan tanpa henti, mereka telah mengingatkan peminat mereka betapa berkesannya mereka.

Bagi Pakistan, kriket antarabangsa T20 adalah mengenai keseronokan mengejar. Sejak Rizwan dinaikkan pangkat untuk membuka pukulan pada Disember 2020, Pakistan telah memenangi 15 permainan pukulan kedua dan hanya kalah tiga; apabila memukul dahulu, mereka telah memenangi sebanyak mana permainan yang mereka telah kalah (10 setiap satu).

Pada rehat inning, sasaran 200 kelihatan seperti tugas yang sukar, walaupun di tempat di mana skor purata adalah tinggi dan tiga pengejaran daripada lima berjaya. Pelaut Pakistan adalah mahal tetapi bola itu tergelincir melalui rendah, manakala bola yang lebih perlahan kelihatan mencengkam dari jarak jauh. “Saya fikir ia adalah skor yang sangat baik,” kata Moeen Ali, kapten England.

Kaedah mereka – membina platform dengan pukulan berisiko rendah dalam permainan kuasa, kemudian menunggu masa mereka dan menunggu masa yang sesuai untuk menerkam – telah memenangi banyak perlawanan di Pakistan, tetapi juga telah kehilangan beberapa perlawanan. Ia meninggikan lantai tetapi boleh merendahkan siling: Pakistan jarang dikalahkan dengan murah tetapi pukulan bercampur rekod mereka mula-mula menunjukkan bahawa mereka sering meninggalkan kehabisan di sana. Templat batting mereka adalah outlier dalam format yang dicirikan oleh pukulan kuasa.

Tetapi pada malam Khamis, mengejar markah yang besar membantu memberikan kejelasan pemikiran. Rizwan bermula dengan cemerlang, meriam dua daripada empat bola pertama yang dihadapinya untuk empat dan menyapu David Willey untuk enam, tetapi menerima dua nyawa awal: pada 23, dia dijatuhkan oleh Alex Hales yang menunggang belakang dan pada 32, dia dipukul ketika dicaj. Adil Rashid tetapi Phil Salt terlepas peluang yang sukar.

Babar adalah permulaan yang lebih perlahan dan mengeluarkan 39 bola selama setengah abad, lebih sembilan daripada Rizwan. Mereka mengumpul dengan mantap selepas permainan kuasa tetapi dengan baki lapan over, kadar yang diperlukan telah meningkat kepada tepat dua larian setiap bola, dengan Liam Dawson berderak melalui empat overnya untuk hanya 26 larian.

“Kami tidak mendengar mereka dari luar mengecam. Akan sentiasa ada kritikan, dan jika anda tidak melakukannya dengan baik, orang ramai menunggu untuk menerkam. Peminat sentiasa menyokong kami”

Babar Azam

Tetapi perlawanan ke-13 adalah titik perubahan, kerana Babar merasakan peluang untuk menjatuhkan Moeen dan memanfaatkannya. Dia sering melakukan pukulan berhati-hati terhadap putaran dalam format ini tetapi dua kali menewaskan Moeen di atas midwicket dan masuk ke pagar dawai yang memisahkan peminat daripada padang permainan, menggandakan bilangan enam yang dia telah pukul terhadap offspin dalam kerjaya T20Inya dalam proses itu.

Selepas Babar menolak bola kelima daripada Moeen, Rizwan menyapu bola keenam untuk enam. Over mempunyai kos 21 larian, dan kadar yang diperlukan turun kepada 10.71. “Saya benar-benar merasakan saya terlalu kehilangan permainan untuk kami,” kata Moeen kemudian. “Itu adalah satu perjudian, hanya cuba hampir membeli wiket, tetapi ia jelas tidak berjaya. Ketika itulah Pakistan memenangi perlawanan itu.”

Tiba-tiba, Babar mengawalnya, menjentik Sam Curran keluar melalui kaki halus dan juga meremukkan googly Adil Rashid di atas bidan dengan racun seorang lelaki yang membuktikan kebenaran kepada mereka yang telah menyoalnya. Selepas Piala Asia yang kurus luar biasa, Babar kembali di tempat duduk kotak.

Pada 91, dia menghayunkan Willey ke midwicket dalam, hanya untuk Curran menangkis bola di atas tali selama enam. “Babar, Babar!” orang ramai melaungkan sebagai satu, sebelum meletus ketika dia menyenggol Curran ke dalam sampul single yang menjadikannya lelaki pertama yang mencecah beberapa ratus T20I untuk Pakistan, hanya 23 bola selepas menerima tepukan untuk lima puluhnya.

Pada peringkat itu, Rizwan bermain biola kedua tetapi tidak dapat menahan kegembiraannya. Dia menumbuk udara sambil berlari ke hujung penjaga untuk satu, kemudian memberinya pelukan yang terdiri daripada dua bahagian kebanggaan dan satu bahagian pelepasan. Karachi berdiri untuk meraikan babak hebat oleh anak lelaki kegemaran Lahore.

Tiga hari sebelum ini, Babar masuk ke bilik sidang akhbar di Stadium Nasional menghadapi media tempatan yang menuntut jawapan untuk prestasi buruknya dan mengkritik kaedah Pakistan, yang menyerupai ujian ketahanan berbeza dengan perlumbaan lari berganti-ganti England, setiap pemukul memainkan pukulannya kemudian melepasi. baton ke sebelah. Dia kembali dengan keyakinan bersahaja seorang lelaki yang tahu dia telah menutup mulut beberapa daripada mereka.

“Kami tidak mendengar mereka dari luar mengecam,” katanya. “Selalu ada kritikan, dan jika anda tidak melakukannya dengan baik, orang ramai menunggu untuk menerkam. Peminat sentiasa menyokong kami. Dalam sukan, setiap hari adalah berbeza dan ada pasang surutnya. Peminat berdiri di sisi anda. Jumlah sokongan yang kami perolehi adalah luar biasa, tanpa mengira persembahan.”

Ini adalah kali kelima Babar dan Rizwan mengadakan perkongsian sebanyak 150 orang atau lebih. Mereka telah membuka bersama pada 31 kali dalam T20Is dan hubungan yang mereka temukan adalah sangat kuat sehingga, kadang-kadang, mereka tidak perlu menghubungi satu sama lain untuk berlari. “Itu mencerminkan tahap kepercayaan antara kami,” kata Babar.

“Kami telah mengejar jumlah besar seperti ini pada masa lalu,” tambahnya. “Kami merancang untuk bermain mengikut situasi, dan merancang bila untuk mengecas dan bila untuk menahan. Pelaksanaan rancangan itu berjalan dengan cemerlang. Apabila anda mempunyai sasaran di hadapan anda, anda bermain mengikut itu dan menukar gear dengan sewajarnya.”

Moeen tidak mempunyai pilihan selain mengangkat tangannya dan menerima bahawa England telah dibelasah dengan baik. “Saya tahu mereka mendapat banyak kritikan mengenai kadar mogok mereka tetapi saya tidak pernah melihat isu,” katanya. “Rizwan pergi ke risalah dan Babar mengambil sedikit masa, tetapi kemudian tiada siapa yang dapat menghalangnya. Mereka pemain yang cemerlang.”

Ketika kali terakhir England melawat negara ini pada 2005, Pakistan tidak pernah bermain satu pun pemain antarabangsa T20; 17 tahun kemudian, mengkritik persediaan bentuk pendek telah menjadi masa lalu negara. Masa akan menentukan sama ada kaedah ini boleh memenangi Piala Dunia Pakistan tetapi pada malam-malam seperti ini, sukar untuk mempercayai terdapat terlalu banyak yang salah dengannya.

Matt Roller ialah penolong editor di ESPNcricinfo. @mroller98

We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Babar dan Rizwan meninggikan suara untuk menenggelamkan bunyi itu


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/