Badan Amal Favre untuk Kanak-kanak Memerlukan Memberi $60K kepada Gim Lain

Sebelum ini Brett Favre didakwa menyedut $5 juta di Mississippi tabung kebajikan untuk membina kemudahan bola tampar baharu di Southern Miss—almamaternya dan tempat anak perempuannya bermain sukan itu—bukan untungnya untuk “kanak-kanak yang kurang bernasib baik” membantu membiayai kemudahan bola tampar baharu di sekolah menengahnya yang berprestasi tinggi, The Daily Beast telah belajar.

Badan amalnya juga mengeluarkan lebih daripada $130,000 kepada kelab olahraga Universiti Southern Mississippi antara 2018 dan 2020, rekod menunjukkan, ketika dia bekerja untuk membina kemudahan bola tampar di sana—nampaknya dengan dana kebajikan negara.

Berusia 52 tahun bersara quarterback terlibat dalam orang awam terbesar di negeri asalnya skandal rasuah, yang mana $77 juta yang disasarkan untuk penduduk paling memerlukan di Mississippi sebaliknya didakwa disalurkan untuk membelanjakan projek dan perbelanjaan peribadi untuk rakan dan keluarga pegawai dengan Jabatan Perkhidmatan Manusia (DHS) dan dikatakan bukan untung yang menerima dana itu. Antara penerima skim itu ialah Favre, tiga bekas ahli gusti profesional, dan kediaman bintang bola sepak kolej sekali sahaja dan ladang kuda.

Bekas Green Bay Packer belum didakwa dengan jenayah. Tetapi dia dan beberapa pihak lain menghadapi saman sivil daripada DHS, yang cuba mendapatkan balik berjuta-juta yang dibazirkan milik program Bantuan Sementara untuk Keluarga Memerlukan (TANF).

Menurut aduan itu, Favre juga memujuk Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi bukan untung, penerima subsidi DHS yang menerima berpuluh-puluh juta wang persekutuan, untuk melabur $2.1 juta dalam firma bioteknologi Prevacus dan sekutu korporat, yang mana Favre merupakan penyokong utama. Pusat ini juga membayar Favre $1.1 juta untuk ucapan motivasi yang tidak pernah dia berikan. (Favre membayar balik negeri untuk yuran, walaupun dilaporkan masih berhutang $228,000 sebagai faedah.)

Peguam Favre, Bud Holmes, berkata legenda NFL itu tidak tahu dia menerima dana daripada program kebajikan persekutuan. Dia baru-baru ini memberitahu Orang dalam bahawa pelanggannya “telah dihormati sejak hari pertama” dan “telah melakukan begitu banyak kerja amal—dan itu sahaja di sini.”

ini skandal terbaru yang melibatkan Favre, bagaimanapun, telah menimbulkan tindak balas orang ramai yang membawa kepada Sirius XM meletakkan persembahannya tepat pada masanya dan ESPN Milwaukee menghentikan penampilan radio mingguannya, panas di Twitter termasuk daripada bekas rakan sepasukan dan dia penulis biografidan Change.org petisyen daripada “peminat Green Bay Packers seumur hidup” untuk mendapatkannya daripada Dewan Kemasyhuran Bola Sepak Pro.

Kemarahan yang timbul mungkin tidak mengejutkan sesetengah penduduk Hattiesburg yang membantu membina satu lagi projek semangat Favre: kemudahan bola tampar bernilai $1.4 juta untuk Sekolah Tinggi Oak Grove pada tahun 2015.

Pada bulan Januari tahun itu, akhbar komuniti the Lamar Times melaporkan Brett dan Deanna Favre menyokong gim kerana anak perempuan mereka Breleigh adalah pemain bola tampar tahun kedua dan gemar di sana. “Mereka menghubungi Mike Rozier, seorang pembina tempatan, dan ia benar-benar berkembang dari sana,” kata pengawas daerah sekolah itu kepada outlet itu, sambil menambah, “Pada masa ini sembilan pasukan menggunakan gim OGHS. Terdapat keperluan besar untuk kemudahan ini.”

Kajian semula rekod cukai bukan untung mendedahkan bahawa yayasan Favre, Favre4Hope, menghantar $60,000 kepada kelab penggalak Oak Grove pinggir bandar, yang merupakan antara penilaian tertinggi sekolah menengah. Derma itu menonjol dalam kalangan penerima tetap kumpulannya yang termasuk Yayasan Make-A-Wish, Sukan Olimpik Khas, badan amal kanser Pink Ribbon Fund, dan Hope Haven, yang melayani kanak-kanak yang didera dan diabaikan di Mississippi.

Tetapi hampir dua tahun selepas stadium baharu Oak Grove Lady Warriors dibina, kontraktor Mike Rozier Construction memfailkan saman terhadap penggalak, yang dikenali sebagai Kelab Warrior, mendakwa kumpulan itu masih berhutang kepada mereka $328,000. Walaupun Favre tidak disenaraikan sebagai defendan, dia telah dinamakan dalam surat daripada peguam kontraktor yang dilampirkan pada aduan sivil.

Peguam itu mengalamatkan surat menuntut bayaran kepada penguasa daerah sekolah, presiden kelab penggalak, dan Favre serta syarikatnya Favre Enterprises. “Rozier menyelesaikan pembinaan Kemudahan Bola Tampar atas jaminan Kelab Penggalak Pahlawan Oak Grove dan Encik Favre bahawa Rozier akan dibayar,” kata surat November 2016 itu.

“Selain Kelab Penggalak Pahlawan dan En. Favre, Daerah Sekolah telah mendapat banyak manfaat daripada Kemudahan Bola Tampar,” kata surat bersurat itu meneruskan, sambil menambah: “Rozier telah melakukan dengan niat baik sepanjang Projek ini. Sudah tiba masanya untuk pihak yang menerima surat ini untuk membayar Rozier atau sekurang-kurangnya untuk membangunkan rancangan untuk berbuat demikian.”

Dalam afidavit yang difailkan dalam kes itu, naib presiden firma itu Michael Rozier berkata bahawa “Kelab Pahlawan mempertahankan dirinya untuk menjadi dan bertindak seperti pemilik kemudahan bola tampar. Wakil Warrior Club ialah Brett dan Deanna Favre.”

Rozier berkata bahawa pada April 2015, dia menerima salinan memorandum persefahaman yang tidak ditandatangani antara kelab penggalak dan firma pembinaan “yang memperincikan hubungan pihak berkenaan dengan pembinaan kemudahan bola tampar,” tetapi firma itu “menolak terma dan syarat MOU yang dicadangkan” dan “enggan menandatanganinya”. Firma itu “tidak pernah bersetuju untuk terikat dengan terma dan peruntukan MOU,” tambahnya.

Seorang hakim kemudiannya membuat keputusan memihak kepada kelab penggalak itu, selepas mendapati tiada kontrak bertulis atau tersirat wujud antaranya dan firma pembinaan.

Rozier Construction tidak membalas mesej meminta komen.

Tetapi seorang yang mengetahui situasi itu memberitahu The Daily Beast bahawa pergelutan undang-undang di bandar kecil itu menunjukkan buruk pada Favre. “Dia adalah seekor ular,” kata orang itu, yang meminta untuk tidak dikenali. “Ia hanya satu lagi contoh watak.”

Sumber itu berkata bahawa Favre “inginkan kemudahan dalaman dibina” dan mengumpul dana untuknya dan mengarahkan entitinya untuk menderma wang, termasuk sekurang-kurangnya $50,000 daripada yayasannya.

“Pada asasnya pada penghujungnya, kontraktor masih terhutang yuran,” tambah orang itu. “Dan Brett berkawan dengannya, dan Brett tidak akan membayarnya, cuba mengingkarinya.”

“Ia adalah keadaan yang buruk dan salah,” mereka marah.

Menurut sumber itu, anak perempuan Michael Rozier juga bermain bola tampar di Oak Grove dan berkemungkinan begitu cara firma pembinaannya terlibat dalam projek itu.

Pada masa itu, orang itu berkata, Favre akan membintangi iklan untuk Biro Ladang insurans dan minta syarikat menghantar bayarannya kepada kelab penggalak untuk kemudahan itu.

“Ia adalah 100 peratus sesuatu yang Brett mahukan,” kata sumber itu, yang menyatakan Favre juga begitu secara ringkas penyelaras ofensif untuk pasukan bola sepak Oak Grove High. “Tetapi dia juga melakukan banyak perkara untuk komuniti itu. Dia disayangi di sana. Dia seperti orang tuhan.”

“Tetapi ia seperti terdapat beberapa kekusutan dalam perisainya apabila dia berbuat demikian, cuba menegangkan kontraktor dan penggalak. Saya akan mengatakan bahawa mungkin meninggalkan rasa yang tidak baik.

Sean Little, naib presiden kelab penggalak, memberitahu The Daily Beast, “Respons rasmi The Warrior Club adalah tiada komen.” Apabila ditanya mengenai tuntutan Rozier, Little berkata, “Itu adalah masa lalu kami dan kami tidak mempunyai komen.”

Mitch Brent, bekas pengarah Kelab Warrior, berkata dia marah media menyerang Favre. “Jika anda berminat untuk mencari lebih banyak kotoran, maka saya tidak berminat untuk bercakap dengan anda,” katanya kepada wartawan Daily Beast. “Anda baru sahaja berkata dia menderma $60,000 kepada kelab penggalak, dan terus terang itu adalah puncak gunung ais perkara baik yang dia lakukan. Tetapi dia hanya mendapat publisiti untuk perkara yang buruk, dan saya rasa itu tidak adil.” Ditanya mengapa Rozier menyaman kelab penggalak itu kerana tidak membayar, Brent berkata, “Itu antara dia dan Brett, saya tidak tahu.”

Dalam temu bual 2020 dengan APFavre menyebut dia telah mengumpul dana untuk pusat bola tampar di Universiti Southern Mississippi-dan Oak Grove High.

“Kami mahu melakukan sesuatu untuk sekolah menengah dan (Nona Selatan),” kata Favre. “Kami membina satu di Oak Grove High School (di Hattiesburg, di mana Favre telah melakukan beberapa latihan bola sepak). Dan untuk Southern Miss, itu sukar — sukar untuk mendapatkan orang ramai menderma untuk bola tampar. Tetapi kami akan membuka kemudahan $8 juta yang akan menjadi sebaik mana-mana di negara ini di Mississippi Selatan.

Favre, yang memperoleh kira-kira $140 juta sebagai pemain bintang NFL selama dua dekad, menambah bahawa dia berbangga dengan usaha amalnya melalui Favre4Hope.

“Adalah memalukan jika orang yang boleh membantu tidak membantu,” kata Favre. “Kami tidak sempurna, tetapi kami cuba untuk memberi kembali.”

Saluran berita tempatan bukan untung Mississippi Hari Ini pertama kali menerbitkan mesej teks yang menutup tirai skandal kebajikan dan mendedahkan bahawa Favre dan bekas Gabenor Phil Bryant berkoordinasi dengan pengasas Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi, Nancy New untuk mendapatkan pembiayaan untuk stadium bola tampar. “Nancy Santa datang hari ini dan menurunkan sedikit wang,” Favre menghantar mesej kepada New pada Disember 2017, “terima kasih ya ampun terima kasih. Kami perlu menyediakan promosi untuk anda tidak lama lagi. Cara anda untuk berbuat baik [sic].”

Pada bulan April, New dan anaknya Zach mengaku bersalah atas tuduhan jenayah dalam skim penipuan dan telah bersetuju untuk memberi keterangan terhadap defendan bersama mereka, Mississippi Hari Ini dilaporkan. Dan minggu lepas, John Davis, bekas pengarah eksekutif Jabatan Perkhidmatan Manusia Missouri, mengaku bersalah untuk berpakat untuk menipu negeri daripada berjuta-juta dana persekutuan.

Favre sebelum ini menyatakan kebimbangan saluran pembiayaan akan menjadi umum.

“Jika anda membayar saya,” dia menghantar mesej baharu“adakah media boleh mengetahui dari mana ia datang dan berapa banyak?”We wish to say thanks to the author of this post for this amazing material

Badan Amal Favre untuk Kanak-kanak Memerlukan Memberi $60K kepada Gim Lain


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/