Bagaimana anda boleh menipu dalam catur? Kecerdasan buatan dan kod Morse | CNNCNN

Ia adalah cerita yang telah menggegarkan catur dan tidak menunjukkan tanda-tanda reda.

Skandal penipuan yang telah menyelubungi sukan itu, melibatkan juara dunia lima kali Magnus Carlsen, adalah semua yang diperkatakan.

Pada hari Isnin, Carlsen dituduh secara terang-terangan sesama grandmaster dan saingan Hans Niemann kerana menipu buat kali pertama dalam kenyataan panjang lebar di Twitter.

Tuduhan itu dibuat beberapa minggu selepas pemain Norway itu menarik diri daripada Piala Sinquefield di St. Louis, Missouri, pada 19 September berikutan kekalahan mengejutnya kepada pemain Amerika itu.

“Apabila Niemann dijemput saat akhir ke Piala Sinquefield 2022, saya sangat mempertimbangkan untuk menarik diri sebelum acara itu. Saya akhirnya memilih untuk bermain,” tulis Carlsen.

“Saya percaya bahawa Niemann telah menipu lebih banyak – dan baru-baru ini – daripada yang dia akui secara terbuka. Kemajuan beliau di atas lembaga pengarah adalah luar biasa, dan sepanjang perlawanan kami dalam Piala Sinquefield, saya mempunyai tanggapan bahawa dia tidak tegang malah menumpukan sepenuhnya pada permainan dalam posisi kritikal, sambil mengatasi saya sebagai hitam dalam cara yang saya fikir hanya segelintir pemain boleh lakukan.

“Permainan ini menyumbang kepada mengubah perspektif saya.”

Niemann, bagi pihaknya, mengaku menipu pada usia 12 dan 16 tahun dan mengatakan bahawa dia telah dilarang daripada bertanding di Chess.com, tetapi dalam temu bual dengan Kelab Catur St. Louis bahawa dia tidak pernah menipu secara berlebihan- permainan papan.

Tetapi untuk permainan yang kelihatan begitu mudah dalam strukturnya – satu papan catur, dua pemain, 32 buah kesemuanya dan, secara teorinya, banyak kreativiti – soalan yang ditanya oleh ramai orang ialah: “Bagaimanakah seseorang boleh menipu dalam catur ?”

Walaupun ia merupakan sukan kuno, catur telah diseret ke zaman moden sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Komputer dan internet telah menjadikan persaingan lebih mudah diakses dan pemain berhubung di seluruh dunia, dan kecerdasan buatan kini memberikan pemain alat untuk merancang pergerakan mereka sebelum perlawanan bermula.

Semuanya benar-benar bermula pada tahun 1996 apabila grandmaster Garry Kasparov, yang diiktiraf secara meluas sebagai salah seorang pemain terbaik pernah, berhadapan dengan superkomputer IBM yang dipanggil ‘Deep Blue’ dalam satu siri perlawanan.

Walaupun Kasparov memenangi perlawanan pertama, ‘Deep Blue’ memenangi dua perlawanan, menjadi program komputer pertama yang mengalahkan juara dunia dalam permainan klasik di bawah peraturan kejohanan.

Setahun kemudian, kedua-duanya berhadapan dalam perlawanan semula dengan ‘Deep Blue’ mengalahkan Kasparov, dengan berbuat demikian, menjadi program komputer pertama yang mengalahkan juara dunia dalam perlawanan penuh.

Walaupun persembahan Kasparov menentang ‘Deep Blue’ telah dinilai semula dari semasa ke semasa, kepentingan keputusan itu tidak boleh dipertikaikan. Ia adalah detik totemik dalam perkembangan keupayaan teknologi untuk bermain perlawanan catur yang “sempurna” dan menandakan peningkatan kesan kecerdasan buatan pada catur.

Kasparov melihat papan catur sebelum langkah seterusnya pada bahagian awal permainan kelima menentang komputer 'Deep Blue' IBM.

Sejak itu, dengan penambahbaikan pada perkakasan dan perisian komputer, enjin catur telah membantu membentuk sukan ini menjadi permainan abad ke-21.

Seperti yang ditakrifkan oleh Catur.comenjin catur ialah program yang “menganalisis kedudukan catur dan mengembalikan apa yang dikira sebagai pilihan langkah terbaik.”

Enjin catur telah menjadi jauh lebih kuat daripada manusia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan kebanyakannya melebihi 3,000 penarafan Elo – sistem penarafan Elo mengukur kekuatan pemain catur berbanding lawan mereka. Untuk konteks, Carlsen memegang rekod untuk penarafan Elo tertinggi pernah dicapai oleh pemain manusia apabila dia mencapai 2,882 pada 2014.

Stockfish ialah salah satu enjin catur tercanggih dengan penarafan lebih daripada 3,500, yang bermaksud ia mempunyai kebarangkalian 98% untuk menewaskan Carlsen dalam perlawanan – dan peluang 2% untuk menarik juara dunia lima kali, pada asasnya menjadikan Carlsen kemenangan mustahil.

Walaupun enjin catur telah membantu pemain mengasah kemahiran mereka – berlatih menentang gerakan yang sempurna untuk menyediakan diri mereka bagi setiap kemungkinan – mereka juga telah membenarkan beberapa pemain menipu dengan lebih mudah.

Akibatnya, tapak catur dalam talian, seperti Chess.com, telah membangunkan teknologi anti-penipuan untuk mengesan apabila pemain menggunakan perisian komputer luar semasa permainan dalam usaha untuk mengekang permainan keji.

Walaupun teknologi anti-penipuan telah bertambah baik, Emil Sutovsky – ketua pengarah badan induk catur FIDE – berkata catur perlu membangunkan “kontrak sosial” dengan pemain dalam talian untuk menghentikan penipuan.

“Sekarang, apa yang berlaku pada masa lalu ialah budaya menipu dalam talian telah dilihat sebagai satu jenayah berbanding jika anda cuba menipu lembaga,” Sutovsky – yang mengatakan penipuan dalam catur dalam talian adalah “besar-besaran. masalah” – memberitahu Sukan CNN. “Ia seperti anda bermain permainan komputer, permainan dalam talian, catur dalam talian, jadi ia tidak dipandang serius.

“Dan ramai pemain mengesyaki bahawa pemain lain menipu dan kemudian mereka secara semula jadi lebih terdorong untuk mencuba sendiri. Itu sesuatu yang tidak berlaku dalam catur papan. Kini, budaya atau warisan ini sebenarnya mesti berubah dan orang ramai harus sedar bahawa sama ada menipu dalam talian atau menipu secara berlebihan, ia adalah menipu.

“Terutama sekarang apabila keadaan berubah kerana terdapat hadiah serius yang dipertaruhkan, menganjurkan lawatan seperti Magnus [Carlsen who] menjalankan lawatannya sendiri, jadi keseluruhan persepsi ini secara semula jadi mesti digantikan dengan memahami bahawa penipuan dalam talian adalah dosa yang sangat serius dan hukumannya juga harus sangat serius untuk itu.”

Walaupun FIDE sedang berjuang untuk memerangi penipuan dalam talian, terdapat tahap kemurnian untuk catur berlebihan dengan penipuan terbukti menjadi lebih sukar.

Andy Howie, pengadil dan ahli Suruhanjaya Fair Play anti-penipuan FIDE, menggariskan beberapa langkah yang diambil untuk mencegah penipuan berlebihan seperti pengesan logam, pengimbas isyarat, pengimbas bukan linear dan pengimejan haba.

Tetapi langkah keselamatan tidak menghalang orang ramai daripada cuba menipu dan sejarah permainan penuh dengan skandal.

Carlsen memikirkan langkah semasa perlawanan pusingan 8 menentang pasukan Slovakia di Olimpik Catur ke-44.

Tuduhan penipuan dan permainan kesat bertiup ke sana ke mari semasa Perlawanan Akhir Kejohanan Catur Dunia 1978, yang digambarkan oleh seorang grandmaster yang berada di sana sebagai “perlawanan kejohanan dunia yang paling membingungkan dan kotor dalam sejarah catur.”

Pada satu ketika, juara muda Soviet Anatoly Karpov mendakwa orang buangan Rusia Viktor Korchnoi cuba membutakannya dengan cermin mata hitamnya, lapor El País.

Kemudian, pelayan memberi Karpov yogurt blueberry dan Korchnoi mencadangkan ia boleh digunakan untuk komunikasi berkod daripada penganalisis lawannya.

Karpov akhirnya memenangi perlawanan itu, yang dicipta semula dalam filem Rusia 2021 yang dipanggil “The World Champion.”

Baru-baru ini, FIDE melucutkan gelaran grandmaster dari Georgia Gaioz Nigalidze dan melarangnya daripada bermain catur kompetitif selama tiga tahun pada 2015 kerana berulang kali melawat bilik air di tengah-tengah permainan untuk memeriksa telefonnya bagi mencari langkah terbaik untuk dilakukan.

Juga pada 2015, seorang pengadil menangkap amatur Itali Arcangelo Riccicardi menggunakan kod Morse dan kamera untuk menipu dalam pertandingan.

Ricciardi dilaporkan menyembunyikan kamera video di dalam loket di lehernya, wayar yang dipasang pada badannya dan kotak kecil di bawah ketiaknya.

“Saya terus pandang dia. Dia sentiasa duduk, tidak pernah bangun,” ketua pengadil Jean Coqueraut memberitahu La Stampa. “Sangat pelik, kami bercakap tentang jam dan jam bermain. Di atas segalanya, dia sentiasa melipat tangannya dengan ibu jari di bawah ketiak. Dia tidak pernah mengeluarkannya.

“Dan dia mengedipkan mata dengan cara yang tidak wajar, seolah-olah ia tertumpu pada papan, tetapi hilang dalam beberapa pemikiran lain. Kemudian saya sedar: dia sedang mentafsir isyarat dalam kod Morse. Garis titik garis titik. Itulah sahaja.”

Riccicardi menafikan menipu.

Tidak pasti sama ada Niemann sebenarnya menipu terhadap Carlsen atau tidak – orang Amerika itu menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu.

Walau apa pun, secara teorinya, jika seseorang memasukkan pergerakan Carlsen ke dalam enjin catur seperti Stockfish, sebagai contoh, mereka akan dapat sama ada menewaskan atau menarik Carlsen dengan kebarangkalian hampir 100%.

Tiada bukti konklusif sama ada, namun juara dunia lima kali itu nampaknya yakin bahawa terdapat kecurangan yang terlibat di Piala Sinquefield.

Adalah lebih sukar untuk menipu apabila anda duduk tepat di hadapan lawan anda, dengan mereka merenung mata anda dan dengan pegawai di atas bahu anda, tetapi itu tidak menghalang pemain mencuba sepanjang sejarah.

Howie berkata pemain terkemuka yang bergantung pada kerjaya catur mereka kurang berkemungkinan menipu dengan lebih banyak kalah dalam talian.

Carlsen bersaing semasa perlawanan Pusingan 10 menentang pasukan Moldova di Olimpik Catur ke-44, di Mahabalipuram pada 8 Ogos.

“Anda mempunyai seseorang seperti Hikaru Nakamura atau Magnus Carlsen atau Levon Aronian atau Ian Nepomniatchtchi. Jika mereka ditangkap menipu, ia akan memusnahkan mereka, untuk kerjaya,” katanya kepada CNN Sport. “Ini adalah kerjaya mereka. Mereka tidak mampu berbuat demikian kerana ia akan merugikan mereka.

“Mereka akan kehilangan semua kredibiliti, semua penajaan. Mereka terlalu banyak kehilangan. Sekarang, itu tidak bermakna kita menganggapnya seolah-olah mereka tidak akan menipu, jauh dari itu. Apabila kami berurusan dengan kejohanan mereka, kami sebenarnya sangat, sangat ketat, hanya untuk memastikan bahawa tiada… Saya tidak pernah menjangkakan untuk menemui mana-mana penipuan ini.

“Saya akan sangat terkejut jika saya mendapati salah seorang daripada lelaki ini menipu. Tetapi apabila anda turun ke peringkat yang lebih rendah, pada masa itulah anda lebih cenderung untuk mencari orang menipu, pemain anda yang lebih lemah. Orang yang melihatnya sebagai, ia tidak penting bagi mereka, mereka diharamkan selama beberapa tahun. ‘Jadi apa? Saya akan datang dan bermain dalam masa beberapa tahun lagi. Saya tidak terlalu sibuk mengenainya.’ Ia tidak memberi kesan kepada mereka seperti yang berlaku kepada pemain teratas. Itu bukan rezeki mereka.”

Dan apabila kontroversi Carlsen-Niemann terus mendominasi sukan ini, siapa tahu kebenaran apa yang akan dibawa oleh peristiwa itu.

We want to say thanks to the author of this write-up for this incredible content

Bagaimana anda boleh menipu dalam catur? Kecerdasan buatan dan kod Morse | CNN


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/