Baker mengeluh kekurangan pemain kulit hitam kelahiran AS dalam Siri Dunia

HOUSTON (AP) – Dusty Baker membesar dengan menyaksikan bintang-bintang Hitam bersinar dalam Siri Dunia, membuka laluannya kepada kehidupan yang ditumpukan kepada besbol.

Apabila dia mendahului Houston Astros dalam Permainan 1 Siri Dunia menentang Philadelphia Phillies pada malam Jumaat, juara AL dan NL itu dijangka bermain tanpa pemain kulit hitam kelahiran AS. buat pertama kali sejak 1950, sejurus selepas Jackie Robinson memecahkan halangan warna Besbol Liga Utama.

Ia adalah fakta yang sangat mengganggu Baker yang berusia 73 tahun, salah seorang daripada dua pengurus MLB Hitam, yang telah menghabiskan seluruh hidupnya sama ada bermain atau melatih besbol.

“Apa yang menyakitkan ialah saya tidak tahu berapa banyak harapan yang diberikan kepada beberapa anak muda Afrika-Amerika,” kata Baker kepada The Associated Press pada hari Khamis. “Kerana ketika saya seusia mereka, saya mempunyai sekumpulan lelaki, (Willie) Mays, (Hank) Aaron, Frank Robinson, Tommy Davis — hero saya — Maury Wills, semua lelaki ini. Kami perlu melakukan sesuatu sebelum kehilangan mereka.”

Jackie Robinson memulakan kerjaya pada tahun 1947 dengan Brooklyn Dodgers dan bermain dalam Siri Dunia pada tahun itu. Sejak itu, perlawanan 1950 antara New York Yankees dan Phillies telah menjadi satu-satunya Siri Dunia tanpa pemain kulit hitam kelahiran AS.

Houston dan Philadelphia akan mengumumkan senarai 26 pemain mereka beberapa jam sebelum Permainan 1 pada malam Jumaat di Minute Maid Park, dan kedua-duanya tidak dijangka mempunyai pemain kulit hitam kelahiran AS. Michael Brantley, pemain luar kulit hitam untuk Houston, tidak bermain untuk musim ini kerana kecederaan bahu.

“Saya tidak fikir itu adalah sesuatu yang sangat dibanggakan oleh besbol,” kata Baker, yang memenangi Siri Dunia sebagai pemain luar dengan Dodgers pada tahun 1981 dan sedang mencari kejuaraan pertamanya sebagai pengurus.. “Nampak teruk. Ia memberitahu orang ramai bahawa ia tidak mengambil masa setahun malah sedekad untuk sampai ke tahap ini.”

Malah, bilangan pemain Black MLB yang semakin berkurangan telah menjadi isu selama bertahun-tahun. Richard Lapchick, pengarah Institut Kepelbagaian dan Etika dalam Sukan di Florida Tengah ialah pengarang utama untuk laporan tahunan kumpulannya tentang amalan pengambilan pekerja kepelbagaian dalam sukan. Beliau berkata bahawa pemain Kulit Hitam membentuk hanya 7.2% daripada senarai hari pembukaan tahun ini, peratusan terendah sejak data kajian pertama kali dikumpulkan pada tahun 1991, apabila 18% pemain MLB adalah Kulit Hitam.

Bermula pada tahun 1954, apabila Mays dan New York Giants bermain menentang Larry Doby dan Cleveland, setiap pasukan untuk mencapai Siri Dunia mempunyai sekurang-kurangnya seorang pemain Kulit Hitam kelahiran AS sehingga Astros 2005 tidak.

The Phillies tidak mempunyai pemain Hitam dalam senarai pembukaan mereka tahun ini buat kali pertama sejak 1959. Roman Quinn, pemain luar sandaran Hitam, bermain 23 perlawanan sebelum dibebaskan.

Pemain baru Philadelphia yang mencecah kuasa Darick Hall membuat penampilan sulungnya pada akhir Jun dan bermain 41 perlawanan — ibunya berkulit putih dan bapanya berkulit hitam dan berkulit putih, dan dia mengenal pasti sebagai berbilang kaum. Hall tidak termasuk dalam senarai Phillies untuk mana-mana tiga pusingan pertama selepas musim ini dan tidak dijangka berada dalam senarai Siri Dunia.

Musim panas lalu, buat pertama kali dalam sejarah draf MLB, empat daripada lima pemain pertama yang dipilih ialah Hitam.

Keempat-empat mereka, bersama lebih daripada 300 pemain liga besar termasuk Michael Harris II dari Atlanta, Hunter Greene dari Cincinnati, Ke’Bryan Hayes dari Pittsburgh dan Devin Williams dari Milwaukee, mengambil bahagian dalam inisiatif berasaskan kepelbagaian MLB seperti Akademi Belia MLB, Siri DREAM dan Reviving Program Besbol di Bandar Dalam (RBI).

Walaupun “sangat kecewa dan tidak digalakkan” dengan situasi tahun ini, Baker berharap susunan teratas draf terbaharu bermakna ini akan menjadi Siri Dunia terakhir di mana pemain kulit hitam kelahiran AS tidak diwakili.

“Ada bantuan dalam perjalanan,” katanya. “Anda boleh tahu dengan bilangan pilihan draf nombor satu Afrika-Amerika. Akademi menghasilkan pemain. Jadi harap dalam masa terdekat ini kita tidak perlu bercakap tentang perkara ini lagi atau pun berada dalam situasi ini.”

___

Penulis Besbol AP Ben Walker menyumbang kepada cerita ini.

___

Lebih AP MLB: danWe would love to say thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Baker mengeluh kekurangan pemain kulit hitam kelahiran AS dalam Siri Dunia


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/