Bekas gabenor Mississippi membantu Brett Favre mendapatkan wang kebajikan, teks menunjukkan

Bekas gabenor Mississippi Phil Bryant membantu quarterback Hall of Fame Brett Favre mendapatkan dana kebajikan untuk membantu membina pusat bola tampar di Universiti Mississippi Selatan, menurut seorang laporan penyiasatan oleh Mississippi Today.

Outlet itu menyemak mesej teks dari 2017 dan 2019 yang difailkan pada hari Isnin dalam tuntutan mahkamah Mississippi berhubung dana kebajikan yang salah digunakan. Pemfailan itu adalah oleh seorang peguam yang mewakili Nancy New, yang mengasaskan Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi yang membelanjakan berpuluh juta dana kebajikan persekutuan untuk membantu negeri itu. New telah mengaku bersalah atas 13 pertuduhan jenayah rasuah, penipuan dan pemerasan dalam perkara yang telah ditentukan oleh juruaudit negeri sebagai kes penipuan awam terbesar dalam sejarah Mississippi, dengan sekurang-kurangnya $77 juta salah dibelanjakan oleh pemimpin bukan untung.

Teks itu didakwa menunjukkan Favre, New dan Bryant bercakap tentang cara mengalihkan sekurang-kurangnya $5 juta untuk stadium bola tampar di Southern Miss, di mana Favre bermain bola sepak kolej dan anak perempuannya bermain bola tampar pada masa beberapa teks dihantar.

“Jika anda membayar saya, adakah media boleh mengetahui dari mana asalnya dan berapa banyak?” teks menunjukkan Favre bertanya kepada Baharu pada 2017. Dia menjawab bahawa “kami tidak pernah menghebahkan maklumat itu” dan memberitahunya keesokan harinya, “Wah, baru lepas telefon dengan Phil Bryant! Dia bersama kami! Kami akan menyelesaikan ini!”

Dalam teks Julai 2019, Bryant memberitahu New bahawa dia baru sahaja bertemu dengan Favre dan bertanya sama ada dia boleh membantunya.

Seorang peguam untuk Favre menafikan bahawa anak guamnya tahu dia telah menerima dana kebajikan. “Brett Favre telah dihormati sepanjang perkara ini,” kata Bud Holmes kepada Mississippi Today. Pada 2020, Favre memberitahu outlet itu bahawa dia tidak membincangkan stadium, yang bukan sebahagian daripada tuntutan mahkamah negeri, dengan Bryant.

Favre dan Bryant, yang meninggalkan jawatan pada Januari 2020, belum didakwa secara jenayah, dan Bryant tidak menangani teks itu dalam satu kenyataan kepada Mississippi Today. Di dalamnya, dia menuduh pasukan pembelaan New sebagai “lebih mementingkan publisiti praperbicaraan berbanding keadilan sivil.” Usul yang difailkan oleh New adalah tuduhan langsung dan awam pertama defendan atas kesalahan oleh Bryant.

Favre tahun lepas membayar balik negeri $600,000 dia telah menerima ucapan yang tidak pernah dia berikan sebagai sebahagian daripada perjanjian $1.1 juta yang dibuatnya pada 2017 dan 2018 untuk mempromosikan inisiatif membasmi kemiskinan. Juruaudit negeri melaporkan bahawa beliau pada mulanya membayar balik $500,000 dan pada bulan Mei Jabatan Perkhidmatan Manusia Mississippi memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Favre, mengatakan faedah ke atas $1.1 juta berjumlah $228,000.

Negeri-negeri dilarang menggunakan wang daripada program Bantuan Sementara untuk Keluarga Memerlukan persekutuan pada bangunan “bata dan mortar” dan usaha untuk memintas peraturan persekutuan untuk membina stadium bola tampar telah mengakibatkan sabitan jenayah.

Zach New, anak lelaki Nancy New, diakui dalam perjanjian rayuan April untuk menipu kerajaan apabila beliau menyertai skim “untuk menyamar projek pembinaan USM sebagai ‘pajakan’ sebagai cara untuk memintas larangan ketat geran tujuan terhad terhadap projek pembinaan ‘bata dan mortar’ yang melanggar Nona Kod Ann. 97-7-10.”

Favre secara ringkas disoal siasat lebih dua tahun lalu oleh FBI, Mississippi Today melaporkan minggu lepas. Holmes memberitahu outlet itu bahawa Favre telah ditanya satu soalan dan dia percaya Favre tidak pernah ditemu bual sejak itu. Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi mengupah Perusahaan Favre pada 2017 dan 2018 untuk membuat penampilan mempromosikan Families First untuk Mississippi, sebuah program yang direka untuk membantu keluarga yang memerlukan, dan Favre tidak hadir untuk mereka.

Pada tahun 2020, bekas quarterback NFL itu menafikan bahawa dia telah “menerima wang untuk obligasi yang tidak saya penuhi,” dengan berkata, “Saya suka Mississippi dan saya tidak akan secara sedar melakukan apa-apa untuk mengambil daripada mereka yang paling memerlukannya.”

Mississippi mempunyai kadar kemiskinan tertinggi di negara ini, dengan 20.3 peratus hidup di bawah garis kemiskinan, menurut Tinjauan Komuniti Amerika 2019 Biro Banci AS. The Kadar kemiskinan AS secara nasional ialah 13.4 peratus.

We wish to thank the writer of this short article for this remarkable web content

Bekas gabenor Mississippi membantu Brett Favre mendapatkan wang kebajikan, teks menunjukkan


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/