Bekas NFL DT Siragusa, ‘Angsa,’ meninggal dunia pada usia 55 tahun

Tony Siragusa, pemain pertahanan NFL yang menjadi salah seorang pemain dan personaliti terbesar permainan, meninggal dunia pada hari Rabu pada usia 55 tahun.

Punca kematian Siragusa tidak diketahui dengan segera.

Dikenali dengan mesra sebagai “Angsa,” Siragusa berkhidmat sebagai roda gigi penting di tengah-tengah pertahanan bersejarah Baltimore Ravens pada tahun 2000, yang menerajui gelaran Super Bowl pertama francais pada musim yang sama. Dia memulakan kerjayanya selama 12 tahun dengan mengambil bonus penandatanganan bernilai $1,000 sebagai ejen bebas yang tidak dirangka dan meninggalkan permainan itu sebagai salah satu personaliti uniknya yang terkenal dengan rasa jenaka yang tidak sopan dan gurauan yang tidak dapat dilupakan.

“Tiada sesiapa seperti Goose — seorang pahlawan di atas padang dan penyatu pasukan dengan hati yang memberi, pemurah yang membantu rakan sepasukan dan masyarakat lebih daripada yang diketahui oleh kebanyakan orang,” kata bekas jurulatih Ravens Brian Billlick. “Kami tidak akan memenangi Super Bowl tanpa dia. Ini adalah berita yang menakjubkan, menyedihkan, dan hati kami tertuju kepada Kathy dan keluarga Siragusa.”

Sebelum menyertai Ravens sebagai ejen percuma pada tahun 1997, Siragusa menghabiskan tujuh musim pertama kerjayanya dengan Indianapolis Colts. Pemilik Colts Jim Irsay tweeted bahawa dia “patah hati seperti semua Colts Nation.” Irsay ditambah dalam tweet susulan bahawa, “Angsa memerah 200 tahun mencintai keseronokan menjadi 55!!”

Dikenali sebagai pemain lari berkolar biru, Siragusa menikmati momen terbesarnya dengan pukulan quarterback. Dalam Permainan Kejuaraan AFC 2000, Siragusa mengalahkan quarterback Oakland Raiders Rich Gannon, memandu All-Pro ke padang rumput dan memisahkan bahu kirinya. The Ravens terus menewaskan Raiders, 16-3, untuk mara ke Super Bowl.

“Saya melihat mata Rich berputar ke belakang,” kata Siragusa pada masa itu. “Dia mendapat setiap paun keldai gemuk saya kepadanya.”

Walaupun Siragusa menikmati tumpuan di luar padang, dia selesa melakukan kerja kotor untuk salah satu pertahanan utama NFL, walaupun ia membawa kepada pembedahan lutut yang tidak terkira banyaknya dan tiada jemputan Pro Bowl. Dinding setinggi 6 kaki 3, 340 paun di tengah, Siragusa menduduki pasukan berganda untuk membolehkan pemain tengah Ray Lewis berkeliaran dengan bebas dan membantu Baltimore mencipta rekod liga untuk mata paling sedikit (165) dan ela terburu-buru (970) dalam 16 -musim permainan.

“Ini adalah yang sukar,” kata Lewis. “Saya suka Angsa seperti abang. Sejak hari pertama kita bertemu, saya tahu bahawa hidup adalah berbeza. Saya tahu dia adalah seseorang yang akan mengubah hidup saya selama-lamanya. Dia seorang yang unik yang membuatkan awak rasa penting dan istimewa. Anda tidak boleh menggantikan lelaki seperti itu.”

Kata penyepak Matt Stover: “Saya benar-benar percaya bahawa pasukan Super Bowl XXXV tidak akan pernah sehebat tanpa Tony. Dia bukan sahaja memasangkan bahagian tengah, tetapi kehadiran bilik persalinannya mewujudkan persekitaran yang longgar apabila keadaan menjadi ketat. Dia akan dirindui, tetapi tidak dilupakan.”

Rakan sepasukan akan mengingati Siragusa kerana jenaka praktikalnya yang terkenal.

Ada ketika beberapa pemain muda membuat sekoci besar koko di dalam bilik latihan dan Siragusa melihat peluang untuk menambahnya dengan julap sebelum berlatih. Siragusa ketawa ketika pemain bergegas keluar dari padang.

“Mereka mengatakan ada orang seperti anda di mana-mana, tetapi saya percaya Tuhan menjadikan seekor Angsa dengan keperibadian itu,” kata bekas pemain pertahanan Ravens, Larry Webster.

Dalam “Ketukan Keras” pertama, Siragusa menyampaikan salah satu detik terbaik apabila dia menghalang pintu rapat di bilik mesyuarat mereka dengan meja. Sharpe terkenal mengisytiharkan dia mahu “penggantian,” dan dia mencuri trak Siragusa untuk mendapatkan permintaan maaf.

Komitmen Siragusa kepada pasukannya jelas pada tahun 2000, apabila dia disekat, jatuh ke tanah dan tidak dapat merasakan sebahagian daripada badannya. Ibunya berlari turun dari tempat duduk dan abang-abangnya memecut ke bilik persalinan di mana kereta golf telah memindahkan lelaki berbadan besar yang tidak bergerak itu.

“Dari kepala saya ke bawah, saya tidak boleh bergerak,” ingat Siragusa kemudian. “Ia adalah perkara paling menakutkan yang berlaku kepada saya dalam hidup saya.”

Kakitangan perubatan memberitahu Siragusa dia perlu sekurang-kurangnya menjalani MRI untuk memastikan tiada kerosakan tulang belakang. Dia mempunyai tulang belakang yang lebam, dan dia dinasihatkan supaya tidak kembali. Tetapi dia tidak mengendahkan nasihat itu.

Kata Siragusa: “[Defensive line] jurulatih Rex Ryan datang kepada saya dan berkata ‘Anda mempunyai keluarga. Jangan balik ke luar sana.’ Saya berkata, ‘Anda juga keluarga saya. Saya kena buat ini.’ “

Ryan, kini seorang penganalisis ESPN, berkata pada hari Rabu bahawa, “Tony adalah salah seorang daripada orang terbaik yang pernah saya temui” dan bahawa “ia adalah mustahil untuk mengalami hari yang buruk di sekelilingnya.”

Selepas persaraannya, Siragusa adalah penganalisis sampingan untuk Fox Sports dari 2003 hingga 2015. Dia juga mempunyai beberapa peranan lakonan, muncul dalam “The Sopranos” dan filem Spike Lee, “25th Hour.”

“Ini adalah hari yang sangat menyedihkan,” ejen penyiaran Siragusa, Jim Ornstein, memberitahu The Associated Press. “Tony jauh lebih daripada pelanggan saya, dia adalah keluarga. Hati saya terharu kepada orang yang disayangi Tony.”

Kematian Siragusa meneruskan hari yang menyedihkan bagi Ravens, yang mengumumkan kematian pemain belakang luar Jaylon Ferguson pada awal hari itu. Dia berumur 26 tahun.

“Ini adalah hari yang sangat menyedihkan untuk Baltimore Ravens,” kata pemilik Ravens Steve Bisciotti. “Kami menghargai semua orang yang telah menyatakan limpahan sokongan untuk pemain, jurulatih dan kakitangan kami.”We wish to give thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Bekas NFL DT Siragusa, ‘Angsa,’ meninggal dunia pada usia 55 tahun


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/