Bob Bowlsby berundur sebagai 12 Besar berkomitmen dengan kekecewaan yang meningkat di tengah-tengah masa depan atletik kolej yang tidak menentu

Bob Bowlsby sentiasa menjadi ahli gusti, seorang yang keras kepala yang akan menumbuk muka anda ke dalam tikar untuk mendapatkan mata. Dia menyukai sukan itu, meningkat ke tahap kapten untuk pasukannya di Minnesota State-Morehead dan memenangi gelaran persidangan pada 167 pound sebagai senior pada tahun 1975.

Tetapi ahli gusti pun kehausan.

Di tengah-tengah pengumuman bahawa lelaki berusia 70 tahun itu Bowlsby akan meletakkan jawatan sebagai pesuruhjaya Big 12 selepas sedekad, itulah kesimpulan yang dibuat oleh beberapa rakan terdekatnya. Peristiwa baru-baru ini telah mengambil tol mereka.

“Dia menjadi seperti kebanyakan kita,” kata seorang rakan sekerja. “Dia kecewa.”

Semua orang di peringkat pentadbir sedang berhadapan dengan masa depan yang tidak menentu bagi olahraga kolej — dunia yang kini merangkumi nama, imej dan rupa; portal perpindahan dan pemerkasaan pemain, sementara kuasa NCAA perlahan-lahan tetapi pasti semakin berkurangan. Ini bukan versi Bowlsby atletik kolej — atau mana-mana rakan sebayanya — yang mendaftar untuk memimpin.

Bowlsby, bagaimanapun, telah menangani beban tambahan kerana permaidani ditarik keluar dari bawahnya dan persidangannya ketika kuasa besar Oklahoma dan Texas secara tiba-tiba mengumumkan bahawa mereka akan berpindah ke SEC pada Julai 2021.

Berita mengenai Sooners dan Longhorns yang memburukkan lagi liga datang hanya seminggu selepas memberitahu media persidangannya tidak pernah bersatu. Bowlsby akan bersara masih bertanding SEC dan ESPN berpakat untuk memusnahkan Big 12dan dia mendakwa dia mempunyai resit tetapi tidak akan mendedahkannya.

Tekanan tidak berakhir di situ kerana ternyata kerja yang dia lakukan mengembangkan Playoff Bola Sepak Kolej membuang masa juga. Penghijrahan Texas dan Oklahoma ke SEC menimbulkan perpecahan dan syak wasangka di kalangan kepimpinan yang wujud sehingga hari ini. Mungkin ada pengembangan dalam tempoh empat tahun, paling awal, tetapi ia akan berlaku tanpa Bowlsby yang mengetuai Big 12.

Agak perit untuk menyaksikan semuanya terbongkar.

Dia bergerak pantas, bagaimanapun, untuk menambah Houston, Cincinnati, BYU dan UCF dalam usaha untuk mengekalkan kekuatan liga walaupun kehilangan jenama Oklahoma dan Texas.

“Bob menyelamatkan persidangan ini. Dengan berbuat demikian, dia perlu mengambil kedudukan yang sangat kuat menentang ESPN,” kata satu sumber dalam Big 12.

Kemudian terdapat COVID-19, yang merosakkan jiwa semua orang. Sudah tiba masanya seorang pentadbir yang sangat berbakti kepada keluarga dan cucu-cucunya memanggilnya sebagai kerjaya.

“Ini bukan semua bunga mawar pada peringkat ini dalam hidupnya secara peribadi,” kata presiden Texas Tech Lawrence Schovanec, pengerusi semasa presiden 12 Besar. “Dia bercakap tentang hakikat dia mahu meluangkan lebih banyak masa bersama isteri dan anak serta cucunya.

“Saya duduk bersamanya di San Diego di tapak pusingan pertama Kejohanan NCAA bersama dua cucunya. Dia hanya berseri-seri.”

Pemergian Bowlsby mewujudkan rombakan kuasa kerana pesuruhjaya SEC Greg Sankey kini menjadi pentadbir utama kanan di peringkat Power Five. Apabila pengganti Bowlsby mengambil jawatan 12 Besar, tiada seorang pun pesuruhjaya asal yang membentuk olahraga kolej moden akan kekal berkuasa.

Bowlsby mungkin merupakan tokoh paling penting setakat ini untuk berundur kerana sifat sukan kolej yang bergelora. Landskap berubah dengan pantas dan dengan impak yang sedemikian membuatkan pentadbir di mana-mana mempersoalkan masa depan mereka.

Keadaan semasa NCAA tidak banyak membantu kerana organisasi itu berada dalam keadaan kucar-kacir dan kehilangan begitu banyak kedudukannya, ternyata presidennya memerlukan kad isyarat untuk mengenal pasti pemenang permainan kejohanan NCAA Tournament malam Isnin.

Bowlsby suka menggunakan istilah seperti “kesatuan” dan “kerjasama” dan “kepercayaan bersama”. Malangnya, tidak banyak perkara itu dalam olahraga kolej sekarang. Lelaki yang memberi Jim Harbaugh pekerjaan Power Five pertamanya di Stanford, mengetuai Big 12 melalui beberapa pusingan penjajaran semula dan mengharungi skandal serangan seksual Baylor juga telah menjadi ahli jawatankuasa NCAA yang boleh anda namakan.

Dia nampaknya sudah cukup.

Bowlsby tidak bersedia untuk berunding semasa bersara. Inilah dia.

Dia memberitahu rakan sekerja baru-baru ini bahawa mereka boleh menghubunginya selagi ia tidak menjadi rutin. Ahli gusti tua itu sedang menggantung singlet.

Bowlsby akan kekal sehingga pesuruhjaya baharu dinamakan, bagaimanapun, yang membolehkan pengganti peluang untuk merundingkan kontrak televisyen baharu. Perjanjian semasa tamat tempoh pada 30 Jun 2025 — cukup menarik, pada hari yang sama dengan kontrak sedia ada Bowlsby akan habis.

Pesuruhjaya baharu perlu diumumkan dalam tempoh tiga bulan, kata Schovanec kepada CBS Sports.

Senarai pendek calon telah muncul. Antara nama: Bekas pengarah olahraga West Virginia Oliver Luck, pesuruhjaya bersekutu Pac-12 Jamie Zaninovich, Texas Tech AD Kirby Hocutt, presiden Washington State Kirk Schulz dan presiden Baylor Linda Livingstone.

Mungkin idea yang baik bahawa pesuruhjaya baharu merundingkan perjanjian TV itu. Orang itu akan menjadi orang yang berurusan dengan eksekutif TV dan menavigasi NCAA baharu. Itu, sudah tentu, jika terdapat NCAA pada masa hadapan.

Sementara itu, Bowlsby akan berada di tempat yang sering saya temui semasa panggilan telefon Ahad — cucu yang bergaduh, menganjurkan perhimpunan percutian dan menjauhi semua itu.

Kecuali sekarang, masa keluarga dan bersantai itu kekal.

We want to say thanks to the author of this post for this awesome material

Bob Bowlsby berundur sebagai 12 Besar berkomitmen dengan kekecewaan yang meningkat di tengah-tengah masa depan atletik kolej yang tidak menentu


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/