Bolehkah Avs merangkul ais rumah? Pratonton perkara yang boleh menjadi Permainan penentu 5

Perlawanan Akhir Piala Stanley 2022 boleh diputuskan malam Jumaat di Denver, dengan Colorado Avalanche mendahului 3-1 ke atas Tampa Bay Lightning.

Siapa yang perlu melangkah untuk Lightning untuk memaksa siri itu kembali ke Tampa? Siapa kegemaran Conn Smythe? Adakah Avs akan menjulang Piala di tempat sendiri? Kami bertanya kepada pakar hoki kami soalan-soalan itu dan lebih banyak lagi sebelum kemungkinan permainan clinching.


Siapa yang akan kita bicarakan jika Avs memenangi Permainan 5?

Kristen Shilton, wartawan NHL: Cale Makar. Jika Colorado memenangi Piala Stanley di tempat sendiri, ia sebahagian besarnya disebabkan oleh prestasi hebat selepas musim Makar. Dari awal hingga akhir, dia secara konsisten luar biasa. Perlawanan 1 Perlawanan Akhir Piala mungkin bukan yang terbaik buat Makar, tetapi dia menyesuaikan diri dengan gaya kilat Lightning dan bertindak balas dengan sewajarnya. Dia adalah penjaring terbanyak ketiga dalam keseluruhan padang selepas musim (tujuh gol dan 27 mata dalam 18 perlawanan) dan merupakan kekuatan dalam setiap situasi (lihat: menjaringkan gol dengan tangan pendek dan bermain kuasa dalam Permainan 2).

Cara dia boleh terus bermain dengan skating yang unggul dan kesedaran yang sangat baik adalah tahap seterusnya. Kami tahu semua ini tentang Makar yang akan ke playoff, tetapi pemenang Piala Norris yang memerintah lebih baik daripada yang diiklankan dan akan mendominasi perbualan jika ini berakhir memihak kepada Colorado.

Greg Wyshynski, wartawan NHL: Darcy Kuemper. Lihat, saya seorang Kuemper yang jujur. Apabila saya memilih Avalanche untuk memenangi siri ini, saya begitu mempercayai penjaga gol itu Pavel Francouz akhirnya akan mengambil lipatan daripadanya terhadap Petir. Untuk seminit, ia kelihatan seperti itu: Kuemper ditarik dalam kekalahan Permainan 3 Lightning dan mempunyai gol negatif yang disimpan melebihi jangkaan untuk siri ini. Kelebihan besar yang dimiliki Lightning dalam gol Andrei Vasilevskiy nampaknya ia boleh memberi tip kepada Final Piala Stanley. Iaitu, sehingga Kuemper melakukan 37 penyelamatan dalam Permainan 4 dan mempunyai gol yang lebih tinggi diselamatkan melebihi jangkaan (1.14) daripada Vasilevskiy (1.08). Kini Avalanche telah kembali ke tanah air, di mana kepantasan dan ramalan mereka membantu Kuemper membuat penutupan dalam Permainan 2. Ia boleh menjadi malam yang sangat baik untuk penjaga gol dan rakan sepasukannya.

Victoria Matiash, penganalisis NHL: Nazem Kadri. Hanya bermain satu perlawanan sejak 4 Jun, pusat Colorado mungkin mempunyai kaki paling segar di luar sana, bersama-sama dengan selera untuk menyumbang selepas kebuluran peluang untuk hampir sepanjang bulan. Oleh itu, saya sangat menyukai peluangnya untuk menjadi pembuat perbezaan yang muktamad, sekali lagi, selepas menjaringkan pemenang OT dalam Permainan 4 (bukannya ia menjejaskan cara permainan pemarkahan berlaku, tetapi diharapkan dengan bilangan pemain skate Avalanche yang betul di atas ais kali ini) . Selain itu, terdapat kepulangan Kadri selepas pembedahan pada ibu jari tumbuknya yang pada mulanya kelihatan seperti ia akan menghalangnya untuk baki playoff. Walaupun mempertimbangkan keajaiban perubatan moden, dia pasti mengalami kesakitan yang amat sangat. Peminat sukan dari semua jalur menyukai naratif sedemikian, dan untuk alasan yang baik.

Arda Ocal, hos NHL: Saya fikir ia akan menjadi Kadri juga, tetapi sejak Victoria memilihnya, saya akan mengambilnya Valeri Nichushkin. Dia mempunyai musim lepas yang luar biasa, dan saya benar-benar dapat melihat dia mempunyai momen penting dalam Permainan 5. Secara keseluruhan saya fikir Cale Makar mendapat Conn Smythe, tetapi terdapat banyak pemain hebat — seperti Nichushkin — yang telah membawa pasukan ini satu perlawanan daripada gelaran pertamanya sejak 2001.


Jika Lightning akan kembali ke siri ini, siapakah pemain yang perlu meningkat pada hari Jumaat?

Shilton: Steven Stamkos. Dan saya bukan hanya bermaksud pada ais, walaupun Stamkos boleh menambah lagi di sana juga. Stamkos hanya mempunyai dua mata dalam Perlawanan Akhir Piala, kedua-duanya dalam kekalahan 6-2 Lightning ke atas Avs dalam Permainan 3. Dia akan mendapat detik yang lebih menggegarkan momentum.

Di luar itu, Tampa Bay memerlukan kepimpinan Stamkos untuk membuka halaman dengan cepat pada Permainan 4. Lightning jelas — dan mungkin boleh difahami — mempunyai perasaan yang kuat tentang pemenang lebih masa Nazem Kadri. Tiada masa untuk membuang masa untuk meneruskan daripada emosi tersebut jika Tampa Bay berhasrat untuk melanjutkan siri ini ke Permainan 6. Stamkos adalah suara yang dihormati. Dia telah melalui banyak perkara sendiri, secara peribadi dan profesional. Jika ada yang boleh berkongsi hikmah tentang ketabahan, itu dia. Bukan untuk mengatakan Lightning pada umumnya tidak cukup kuat dari segi mental untuk mengatasi kontroversi terlalu ramai lelaki. Ini hanya terasa seperti satu persimpangan di mana, apabila mudah untuk menggantung kepala mereka, Lightning akan melihat kepada kapten mereka untuk mendapatkan perspektif.

Wyshynski: Andrei Vasilevskiy. Dia telah memperoleh statusnya sebagai salah seorang penjaga gol pasca musim terbaik dalam sejarah NHL. Dia bermain hebat dalam Sukan 3 dan 4 di Tampa, selepas itu tujuh gol menentang persembahan seram dalam Permainan 2 di Denver. Tetapi dia tidak mencuri permainan dalam siri ini, dan jika Lightning akan mengembalikannya ke Tampa untuk Permainan 6, mereka akan memerlukan prestasi terbaik Big Cat dalam playoff. The Lightning tahu apa yang akan datang di Denver. Avalanche kembali di hadapan peminat mereka, dengan pertukaran baris terakhir, dan mereka boleh merasai champagne perayaan. Mereka semakin sihat apabila senarai kecederaan Lightning semakin bertambah. Jika pernah ada masa untuk Vasilevskiy menjadi pembuat perbezaan, itu sekarang.

Matiash: Victor Hedman. Bukan sahaja pada pertahanan, berusaha untuk memperlahankan Avs, tetapi juga membantu serangan Lightning. Tampa mempunyai satu matlamat power-play siri ini, pujian Corey Perry. satu. Itu tidak akan memotongnya. Unit teratas Lightning mestilah lebih baik, bermula dengan Hedman, yang menduduki tempat kedua selepas itu Nikita Kucherov dalam mata selepas musim dengan pemain skate tambahan. Saya mengesyaki pegawai pada hari Jumaat tidak akan meniup wisel mereka sedalam-dalamnya seperti yang mereka lakukan dalam Permainan 4. Hedman dan kru perlu mengambil kesempatan apabila panggilan itu diteruskan.

Ocal: Berikan saya koleksi Ross Colton, Ondrej Palat, Anthony Cirelli, Pierre-Edouard Bellemare, Mikhail Sergachev … banyak pilihan di sini. Saya fikir ramai orang akan menunjuk kepada Vasilevskiy dan Nikita Kucherov dan Stamkos, tetapi jika Lightning akan memenangi Game 5, saya fikir kedalaman mereka akan menjadi faktor besar. Mereka akan memerlukan semua empat baris untuk menghentikan Avalanche dan meneruskan siri ini


Adakah Piala akan diserahkan selepas Permainan 5, atau adakah kita akan kembali ke Tampa?

Shilton: Kilat memulakan Permainan 4 panas dan kemudian pudar dengan teruk. Colorado berubah dari kaki rata kepada terbang tinggi. Apakah yang tinggal di Teluk Tampa di dalam tangki? Vasilevskiy benar-benar hebat membawa Lightning setakat ini, manakala Kuemper mempunyai prestasi terbaik selepas musim pada Permainan 4. Rasanya seperti bintang sedang menjajarkan Colorado untuk memenangi Piala di tempat sendiri dalam Permainan 5.

Saya rasa mereka boleh melakukannya: 4-3 dalam OT, Avalanche over Lightning.

Wyshynski: Untuk menjawab soalan Kristen, saya rasa Lightning tidak mempunyai banyak baki dalam tangki mereka, atau sekurang-kurangnya tidak cukup untuk bertahan dengan Avalanche di Denver pada masa ini. Kerja lebih masa Permainan 5 kelihatan mencurigakan seperti Permainan 1 dan 2, dengan Colorado membawa permainan dari segi percubaan pukulan dan masa zon manakala Lightning sangat mengharapkan pukulan balas. Avalanche kini boleh menetapkan perlawanan mereka dengan perubahan terakhir, yang bermakna mereka boleh mendapatkannya Nathan MacKinnon jauh dari Anthony Cirelli — jika pusat pemeriksaan bermain, kerana dia salah seorang daripada beberapa Lightning yang cedera berjalan — dan belakang di seberang barisan Stamkos, yang diramalkan oleh Avalanche untuk dilupakan dalam dua perlawanan pertama.

Saya fikir ia berakhir dengan Permainan 5 dan meyakinkan: 4-1 Avalanche untuk memenangi Piala Stanley.

Matiash: Sukar untuk memilih menentang Stamkos & Co. selepas semua yang telah dicapai oleh kelab ini selama dua tahun kebelakangan ini, tetapi Lightning kelihatan seperti pasukan yang lebih rendah untuk semua kecuali tempoh pertama Permainan 4 — satu pertandingan yang mereka benar-benar perlukan untuk menang. Dan walaupun semua orang masih mengatakan semua perkara yang betul, prospek untuk menangkap tiga perlawanan berturut-turut menentang pasukan Avalanche yang begitu berkualiti mesti berasa menakutkan. Ini adalah yang paling terhantuk dan penat yang telah dilihat oleh Lightning dalam beberapa waktu.

Walaupun saya mahukan Permainan 6 — kerana menyeronokkan! — Jumaat berkemungkinan tamat jalan playoff 2021-22: 5-2 Avalanche.

Ocal: Tahniah kepada Colorado Avalanche, juara Piala Stanley 2022 anda


Siapa pilihan Conn Smythe anda sekarang?

Shilton: Makar. Saya hanya tidak tahu permainan demi permainan siapa yang boleh menandingi apa yang telah dibawa oleh Makar untuk Colorado dalam playoff. MacKinnon memang bagus. Tetapi tidak sama taraf dengan Makar. Pemain pertahanan itu mempunyai purata lebih 27 minit masa ais permainan dalam setiap situasi, namun kelihatan tidak kenal lelah. Apabila Avalanche berada pada tahap terbaik mencipta peluang daripada tergesa-gesa, Makar mendapat banyak perkara yang bermula dari bahagian belakang. Dia telah menjadi pemain Avalanche yang paling konsisten dan boleh dipercayai semasa menghadapi beberapa perlawanan yang paling sukar (iaitu Connor McDavid dan Leon Draisaitl) playoff ini terpaksa ditawarkan. Apa yang lebih berharga daripada itu?

Wyshynski: Makar. Terdapat tiga pilihan di sini. Nazem Kadri kini mempunyai dua daripada persembahan paling inspiratif dalam playoff Piala Stanley, dengan hatriknya di St. Louis selepas menghadapi reaksi yang menjijikkan terhadap perlanggarannya dengan Jordan Binnington; dan dengan pemenang lebih masanya dalam Permainan 4 menentang Tampa Bay, dalam perlawanan pertamanya kembali selepas pembedahan ibu jari. Tetapi jika penyerang Avalanche mendapat pujian, sudah pasti MacKinnon, yang mempunyai bilangan yang lebih baik dan penghormatan sebagai pendahulu Colorado yang sangat sengit. Tetapi kedua-dua mereka tidak mempunyai bilangan Makar, yang juga telah memberi impak secara pertahanan (seperti terhadap barisan Connor McDavid) dan telah menetapkan rekod pemarkahan untuk pemain pertahanan di pasca musim. Pemenang Norris mengambil Conn juga.

Matiash: Jawapan yang membosankan dan betul adalah sama dengan dua yang lain, Makar. Bersama pasangan Devon Toews, pertahanan muda itu telah menyekat beberapa pemain terbaik dalam permainan dengan berkesan. Kemudian ada kiraan sendiri tujuh gol dan 20 bantuan dalam 18 pertandingan. Banyak yang perlu berlaku dalam beberapa hari akan datang untuk satu lagi pesaing utama muncul.

Ocal: Saya katakan di atas, tetapi itu Makar — dia seorang superstar. Dia dapat dibandingkan dengan Bobby Orr; yang sepatutnya memberitahu anda semua yang anda perlu tahu.

We wish to give thanks to the author of this short article for this incredible material

Bolehkah Avs merangkul ais rumah? Pratonton perkara yang boleh menjadi Permainan penentu 5


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/