Bos Toyota: ‘Kami merugikan Kyle Busch pada kejuaraan ke-3nya’ – NBC

Presiden Toyota Racing Development memanggil Kyle BuschPenyingkiran playoff kerana kegagalan enjin di Bristol, “mimpi ngeri terburuk yang boleh saya bayangkan untuk saya secara peribadi dan untuk pasukan kami.

“Kami merugikan Kyle Busch pada kejuaraan ketiganya,” kata David Wilson kepada NBC Sports pada hari Selasa.

Busch tersingkir pada pusingan pembukaan selepas mengalami kegagalan enjin di Darlington dan Bristol. Ia menandakan kali pertama dalam kariernya Busch gagal mara selepas pusingan pertama.

Wilson berkata perubahan telah dibuat pada semua enjin Toyota menjelang perlumbaan playoff Ahad ini di Texas Motor Speedway (3:30 petang ET di Rangkaian Amerika Syarikat). Penukaran enjin akan dilaksanakan untuk baki playoff.

“Kami tidak melepaskan potensi prestasi kami,” kata Wilson kepada NBC Sports. “Kami rasa ia cukup konservatif untuk membawa kami keluar dari zon bahaya ini.”

Penyingkiran Busch pergi Denny Hamlin dan Christopher Bell sebagai satu-satunya pesaing Toyota yang berlumba untuk kejuaraan pemandu.

“Sama ada kami cukup bernasib baik untuk memenangi kejuaraan dengan sama ada Christopher atau Denny akhir tahun ini, saya masih akan dihantui dengan apa yang berlaku, bukan sahaja di Bristol, tetapi Darlington juga,” kata Wilson. “Dua kegagalan enjin dalam tempoh tiga minggu tidak pernah didengari. Ia tidak boleh diterima.”

Masalah enjin berlaku selepas Toyota tidak mengalami kegagalan enjin tunggal dalam Piala musim lalu.

Wilson berkata bahawa Toyota telah menemui masalah dengan enjinnya.

“Kami mempunyai semacam ketidakstabilan dalam kereta api injap kami dan ia nampaknya dicetuskan oleh kami menghadapi penghad putaran mandat NASCAR, cukup menarik,” kata Wilson.

Di Darlington, Busch terlepas anjakan naik dari gear keempat ke kelima, menyumbang kepada kegagalan enjin. “Dia membunyikan penghad putaran dengan kuat,” kata Wilson, “dan satu pusingan setengah kemudian, enjinnya dilepaskan. Sekarang, untuk menjadi jelas, barangan kami sepatutnya cukup tahan lama. Ia sepatutnya cukup sukar untuk menanganinya.

“Di Bristol, NASCAR salah mengira nisbah gear. Ia terlalu pendek. Apabila Kyle, terutamanya ketika dia menjalankan alur atas itu dalam gear kelima, dia memukul pengehad rev, hampir setiap pusingan. Hakikatnya pada masa ini kami tidak mempunyai margin ketahanan yang mencukupi dalam tren injap kami. Itu atas kami.”

Wilson juga menyatakan terdapat kegagalan enjin dengan setiap pengeluar lain musim ini.

“Ia bukan kereta itu sendiri, tetapi ia adalah beberapa komponen,” kata Wilson. “Ia menjalankan kotak gear lima kelajuan dengan nisbah gear lebih dekat yang memerlukan pemandu beralih. Peralihan memberi lebih banyak beban pada enjin kita. Selain itu, NASCAR telah menurunkan pengehad putaran mandat mereka daripada 9700, turun kepada 9200 RPM. Kami beroperasi dalam jalur kuasa (di mana) sasarannya adalah untuk menjalankan kira-kira 8500 rpm.

“Tetapi disebabkan nisbah gear, kerana lima kelajuan, kami mencapai pengehad putaran lebih kerap tahun ini berbanding yang pernah kami lakukan pada masa lalu.”

“Boleh dikatakan, saya akan berani berkata, sekiranya kami menjalankan pakej yang sama seperti musim lalu, kami tidak akan melihat semua ini. Kami hanya tidak mengalami ini. Kami telah menemui kelemahan dalam kereta api injap kami.”

Wilson menafikan bahawa Busch menerima enjin yang lebih lemah dalam playoff kerana Busch akan meninggalkan Joe Gibbs Racing selepas musim ini untuk Richard Childress Racing dan Chevrolet.

“Saya akan mengatakan bahawa ia adalah menyinggung perasaan sebagai seorang profesional dan seseorang yang mengambil tanggungjawab mereka sama seperti saya,” kata Wilson mengenai andaian mengenai enjin Busch. “Dan saya akan katakan untuk peminat yang sebenarnya cukup jahil untuk mencadangkan bahawa ini adalah sejenis konspirasi dalang untuk menyingkirkan diri kita dari Kyle Busch lebih awal, saya hanya akan mengatakan kembali kepada usaha mencari pinggir bumi yang rata. Ia tidak masuk akal.”

Wilson berkata dia dan Busch bercakap selepas Busch memutuskan untuk menandatangani dengan Richard Childress Racing dan memberi tumpuan kepada baki musim ini.

“Kami berdua menekankan hasrat kami untuk mempunyai detik kehilangan mikrofon di Phoenix, dia akan memenangi kejuaraan ketiganya dan dia akan membawa kejuaraan itu bersamanya,” kata Wilson. “Jelas sekali, bagi Toyota, kehilangan Kyle dalam perebutan kejuaraan adalah satu kemunduran besar. Kyle Busch adalah wang dalam playoff. … Dengan kehilangan dia, kami menerima pukulan besar. Terdapat sifar terbalik. Terdapat sifar terbalik. Ia hanya satu tamparan hebat kepada organisasi kami

“Tiada apa yang boleh saya lakukan. Saya telah meminta maaf kepada Kyle. Saya telah meminta maaf kepada (Joe) Gibbs. Ini adalah tanggungjawab kami dan kami benci kerana kami mengecewakan mereka.”

Mengenai isu stereng kuasa di Bristol yang dihadapi oleh beberapa pasukan, termasuk Joe Gibbs Racing dan 23XI Racing, Wilson berkata:

“Kereta baharu ini dan semua sistem baharu yang kami uruskan, mempunyai bilangan wakil yang sangat sedikit. Ini adalah kali pertama kami berlumba di Bristol, sejauh setengah batu di atas konkrit. Dalam erti kata yang relatif, saya mengandaikan kita telah meletakkan lebih banyak beban ke dalam rak stereng itu, dalam sistem stereng kuasa itu, berbanding di mana-mana tempat lain. Ia terlalu banyak. Kami semua terkejut kerana ini berlaku, kerana saya fikir (isu stereng kuasa untuk Ty Gibbs, Martin Truex Jr. dan Bubba Wallace) semuanya berlaku dalam 20 pusingan antara satu sama lain. Itu hanya luar biasa.

“Saya tahu, sekurang-kurangnya dua atau tiga daripada kereta itu benar-benar meledakkan pengedap di rak (stering), yang berlaku akibat tekanan yang terlalu tinggi. Jadi saya tidak tahu apakah peluang pemulihan yang ada dari perspektif pasukan.

“Walaupun ia tidak mengakibatkan isu terminal, saya tahu, hampir setiap minggu, pemandu, pada tahap yang berbeza-beza dan trek perlumbaan yang berbeza-beza, tidak berpuas hati dengan pemanduan mereka.

“Tidak ada persoalan bahawa NASCAR dan pasukan sedang melihat (ia). … Kita perlu membetulkan perkara ini ke hadapan.”

Selepas menghadapi pelbagai cabaran dalam pusingan pertama playoff, Wilson berkata beliau mengakhiri mesyuarat pasukan pada hari Selasa dengan memberitahu pekerja TRD bahawa “ukuran pasukan ini tidak ditentukan oleh saat-saat keselesaan dan kejayaan, ia ditentukan dan cara kami bertindak balas. pada saat-saat tekanan dan kegagalan.”

We would love to thank the author of this short article for this outstanding content

Bos Toyota: ‘Kami merugikan Kyle Busch pada kejuaraan ke-3nya’ – NBC


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/