BREAKING: Las Vegas menjadi tuan rumah perlumbaan malam Formula 1 mulai 2023 | Formula 1®

Lampu neon Las Vegas yang terkenal di dunia akan memberikan latar belakang kepada perlumbaan terbaharu Formula 1 apabila bandar raya Amerika itu menganjurkan acara malam dari 2023.

Grand Prix Las Vegas akan berlangsung pada hari Sabtu November depan dan menjadi salah satu daripada tiga perlumbaan di Amerika Syarikat, menyertai Miami dan Austin.

Las Vegas menganjurkan perlumbaan pada tahun 1981 dan 1982 tetapi ini akan menjadi kali pertama kereta F1 akan berlumba di Las Vegas Strip yang ikonik, dengan litar melintasi hotel dan kasino terkenal.

Trek 14 pusingan itu akan berjalan sejauh 3.8 batu (6.12km) dengan kelajuan tertinggi dijangka mencecah sekitar 212mph (342km/j).

Reka bentuk ini menampilkan tiga laluan lurus, urutan selekoh berkelajuan tinggi dan bahagian chicane tunggal, dengan Grand Prix akan dijalankan lebih 50 pusingan.

F1 dan Liberty Media akan bekerjasama untuk mempromosikan perlumbaan dengan kerjasama Live Nation Entertainment dan Penguasa Konvensyen dan Pelawat Las Vegas (LVCVA), serta Rakan Kongsi Pengasas Caesars Entertainment, MGM Resorts International dan Wynn Las Vegas dan Rakan Persembahan MSG Sphere , Resorts World Las Vegas dan The Venetian Resort.

Las Vegas untuk menyertai kalendar Formula 1 2023

Berita itu diumumkan pada acara gemerlapan di Las Vegas pada petang Rabu, dengan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Liberty Media Greg Maffei dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif F1 Stefano Domenicali hadir.

Mereka disertai oleh pihak berkepentingan tempatan termasuk Gabenor Nevada, Steve Sisolak, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden LVCVA, Steve Hill dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Live Nation Entertainment, Michael Rapino.

“Las Vegas yang ikonik dan Formula 1, kemuncak sukan permotoran, adalah perkahwinan yang sempurna antara kelajuan dan glamor,” kata Maffei. “Keyakinan kami terhadap peluang unik ini terbukti dalam keputusan kami untuk mengambil alih peranan promoter untuk Grand Prix Las Vegas dengan kerjasama Live Nation.

“Kami tidak boleh lebih teruja untuk bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan kami untuk mencipta acara marquee. Potensi Formula 1 telah ditunjukkan dengan baik sejak beberapa musim lalu dan GP Las Vegas hanya akan membawanya ke peringkat seterusnya.”

Domenicali menambah: “Ini adalah detik yang luar biasa untuk Formula 1 yang menunjukkan daya tarikan dan pertumbuhan besar sukan kami dengan perlumbaan ketiga di AS. Las Vegas ialah destinasi yang terkenal di seluruh dunia kerana keseronokan, layanan, keseronokan, dan sudah tentu, Strip yang terkenal.

“Tiada tempat yang lebih baik untuk Formula 1 berlumba selain di ibu kota hiburan global dunia dan kami tidak sabar untuk berada di sini tahun depan. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang membantu menyampaikan acara ini, terutamanya Gabenor Sisolak, Suruhanjaya Daerah Clark, Steve Hill di LVCVA, dan rakan kongsi tempatan kami.”

Hill menambah: “Kami sangat menjangkakan saat apabila sejarah, tenaga dan momentum Formula 1 akan memuncak pada malam Sabtu yang tidak dapat dilupakan di Las Vegas Strip. Penonton akan mengalami keseronokan yang tiada tandingan menyaksikan pemandu bertaraf dunia ini berlumba melalui apa yang pasti menjadi salah satu litar lumba paling ikonik di dunia.

“Formula 1 dan Liberty Media telah menjadi rakan kongsi yang luar biasa, dan kami menantikan November 2023 apabila kami sekali lagi mempamerkan bahawa Las Vegas ialah ‘Arena Terhebat di Bumi’.”

Untuk maklumat terkini mengenai Grand Prix Las Vegas, lawati F1LasVegasGrandPrix.com

We would like to say thanks to the author of this post for this awesome material

BREAKING: Las Vegas menjadi tuan rumah perlumbaan malam Formula 1 mulai 2023 | Formula 1®


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/