Brett Favre adalah wajah skandal, tetapi isu Mississippi menjadi lebih mendalam

Pada 2017, organisasi bukan untung Mississippi bernama Operation Shoestring menerima geran persekutuan bernilai lebih daripada $200,000. Tetapi apabila organisasi berusaha untuk memperbaharui pembiayaan setahun kemudian, wang itu tidak lagi tersedia.

“Ia telah diperuntukkan semula dalam cara yang kita baca sekarang,” Robert Langford, pengarah eksekutif Operation Shoestringyang telah menyediakan bantuan kepada keluarga yang memerlukan lebih daripada setengah abad, kata dalam satu temu bual.

Skandal kebajikan Mississippi yang semakin meluas melibatkan puluhan juta dolar dan telah melibatkan bekas gabenor negeri itu, quarterback Hall of Fame Brett Favre dan ahli gusti profesional, antara lain. Organisasi seperti Operation Shoestring, dan populasi berisiko yang bergantung pada dana tersebut, terus merasai pedihnya.

Ketika Langford cuba memperbaharui pembiayaan pada 2018, pegawai negeri yang ditugaskan untuk mengagihkan wang itu didapati menyalurkan berjuta-juta daripada wang yang dimaksudkan. Kesan skandal itu akan dirasai selama bertahun-tahun, kata penyokong.

“Ia membuatkan darah saya mendidih,” kata Langford. “Kami bercakap tentang dana yang sepatutnya digunakan untuk membantu mengeluarkan orang ramai daripada kemiskinan di negeri termiskin sebaliknya menjadi mata wang literal untuk bantuan, baik politik mahupun kewangan untuk rakyat. Ianya hebat.”

Butiran skandal itu terus muncul dalam pemfailan mahkamah dan laporan oleh organisasi berita bukan untung Mississippi Hari Ini. Minggu lalu, John Davis, bekas pengarah eksekutif Jabatan Perkhidmatan Manusia Mississippi, mengaku bersalah atas dua pertuduhan persekutuan dan 18 pertuduhan negeri menggelapkan dana kebajikan persekutuan. Jabatan Kehakiman AS berkata Davis menyalahgunakan wang itu dan membantu mewujudkan “kontrak palsu … mengetahui bahawa tiada perkhidmatan penting akan diberikan.”

Brett Favre disaman oleh negeri Mississippi kerana salah perbelanjaan kebajikan

Pengakuannya telah mencetuskan spekulasi bahawa Favre dan yang lain boleh terus terlibat. Favre menerima $1.1 juta yang ditujukan untuk penerima kebajikan sebagai pertukaran untuk ucapan dan penampilan yang menurut juruaudit negara tidak pernah dibuatnya. Dan mesej teks yang disertakan dalam pemfailan mahkamah menunjukkan Favre banyak terlibat dalam perbincangan yang menghasilkan wang kebajikan sebanyak $5 juta untuk pembinaan kemudahan bola tampar di almamaternya, Universiti Mississippi Selatan, tempat anak perempuannya bermain bola tampar.

Favre adalah antara subjek saman sivil difailkan oleh negeri Mississippi tetapi tidak didakwa secara jenayah. Dia telah menafikan sebarang salah laku dan memulangkan $1.1 juta kepada negeri ini. Peguamnya, Bud Holmes, enggan mengulas sama ada perjanjian rayuan Davis mungkin memberi kesan kepada bekas quarterback itu. “Tiada gunanya membuat spekulasi,” kata Holmes.

Walaupun Favre, 52, telah dikaitkan dengan hanya sebahagian kecil daripada wang kerajaan yang didakwa telah disalahgunakan oleh pegawai negeri, dia telah muncul sebagai muka umum skandal itu. Dia memperoleh kira-kira $140 juta semasa kerjaya NFLnya selama 20 tahun dan berjuta-juta lagi dalam tawaran sokongan.

Tetapi ramai di Mississippi menekankan bahawa perhatian tidak seharusnya tertumpu semata-mata kepada bekas quarterback. Menurut Banci AS, satu daripada lima orang di Mississippi hidup dalam kemiskinan – kadar paling teruk di negara ini – termasuk 28 peratus kanak-kanak. Kerajaan persekutuan memberi wang kepada negeri untuk diagihkan kepada penduduk yang memerlukan melalui program Bantuan Sementara untuk Keluarga Memerlukan, tetapi sebelum skandal itu terbongkar, penduduk Mississippi telah bergelut untuk mengakses wang.

“Kurang daripada 1 peratus keluarga di Mississippi menerima TANF yang layak, dan itu kerana selama bertahun-tahun keluarga mendapati ia sebagai proses yang tidak berperikemanusiaan yang tidak berbaloi,” kata Aisha Nyandoro, ketua eksekutif Papan anjal Kepada Peluang, sebuah organisasi bukan untung yang bekerjasama dengan keluarga Mississippi yang memerlukan. “Mereka menjadikannya sangat sukar bagi keluarga yang memerlukan sumber ini untuk mendapatkannya. Tetapi orang lain yang tidak memerlukannya hanya boleh menghantar mesej teks dan wang secara ajaib muncul dalam akaun bank mereka.”

Audit negeri Mississippi pada 2020 mendapati lebih daripada $94 juta dana kebajikan persekutuan yang telah tertakluk kepada perbelanjaan yang disyaki. An audit bebas setahun kemudian mengesahkan kebanyakan penemuan dan, dihalang oleh kurangnya kerjasama, berkata ia tidak dapat membezakan sama ada hampir $77 juta dalam perbelanjaan adalah dibenarkan.

Bekas gabenor Mississippi membantu Brett Favre mendapatkan wang kebajikan, teks menunjukkan

“Untuk menukar naratif, kita perlu menukar narator. Ia lebih kurang mengenai Brett Favre dan stadium bola tampar ini. Itu menjadi sensasi,” kata Nyandoro. “Anda boleh bersembunyi di sebalik sesuatu seperti itu dan tidak menyedari ada mangsa sebenar, ada orang yang tidak menerima wang yang mereka perlukan untuk membaiki kereta mereka, untuk mendapatkan pekerjaan; ibu yang tidak dapat lampin. Apakah kebaikan yang boleh dilakukan di Mississippi dengan $94 juta ini? Berapakah bilangan keluarga yang mungkin terjejas?”

Walaupun kemiskinan berleluasa di seluruh negeri, pemfailan mahkamah menggambarkan sistem rasuah di mana pegawai negeri mengarahkan wang kebajikan kepada program, orang dan projek yang kurang berminat untuk membantu golongan yang paling terdedah di negeri itu.

Pemfailan mahkamah baru-baru ini telah mencadangkan Favre terus menekan pegawai negeri untuk wang untuk membayar kemudahan bola tampar. “Kami jelas memerlukan bantuan anda pada masa yang besar dan masa bekerja menentang kami,” Favre menghantar mesej kepada Gabenor Phil Bryant (kanan) pada 4 September 2019. “Dan kami merasakan bahawa nama anda adalah pilihan yang tepat untuk kemudahan ini dan kami tidak mengambil Tidak sebagai jawapan!”

“Kami akan sampai ke sana,” jawab gabenor itu. “Ini adalah pertemuan yang hebat. Tapi kita kena ikut undang-undang. saya adalah [too] lama untuk Penjara Persekutuan.”

Favre sebelum ini memberitahu Mississippi Today bahawa dia tidak membincangkan projek kemudahan bola tampar dengan Bryant.

Teks terbaharu dimasukkan dalam pemfailan yang dibuat pada hari Jumaat oleh Bryant, yang mendedahkan beberapa komunikasi ketika dia berhujah menentang sepina yang mencari akses kepada lebih banyak rekodnya. Bekas gabenor itu juga berkongsi teks yang dia telah bertukar dengan Rodney Bennett, bekas presiden Universiti Mississippi Selatan. Pada Januari 2020, sejurus selepas Bryant meninggalkan pejabat, Bennett menghantar mesej kepadanya bahawa dia telah “meminta Brett untuk tidak melakukan perkara yang dia lakukan untuk mendapatkan pembiayaan daripada agensi negeri dan badan perundangan untuk kemudahan bola tampar.”

“Seperti yang anda tahu, [Mississippi Institutions of Higher Learning] mempunyai proses bagaimana kami meminta dan mendapatkan kelulusan untuk projek dan perkara yang dia lakukan adalah di luar garis panduan tersebut. Saya akan lihat, untuk ‘ kesekian kalinya’ jika kita boleh membuatnya berhenti,” tulis Bennett. “Intinya ialah dia secara peribadi menjamin projek itu, dan atas kata-kata dan jabat tangannya kami meneruskan. Sudah tiba masanya untuk dia membayar — ia sebenarnya semudah itu.”

“Mungkin dia mahu Negara melunaskan janjinya,” jawab Bryant. “Seperti kita semua, saya suka Brett. Dia seorang lagenda tetapi dia perlu memahami apa yang dimaksudkan dengan ikrar. Saya telah mencuba banyak kali[s] untuk menjelaskannya kepadanya.”

Menurut pemfailan mahkamah terkini, Favre sebelum ini telah menghantar mesej kepada Bryant pada Julai 2019: “Saya perlu mendapatkan banyak wang jika ini tidak mendapat kebenaran.”

Wang untuk kemudahan bola tampar itu disalurkan melalui bukan untung yang dipanggil Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi. Nancy New dan anaknya, Zach, mengendalikan organisasi itu, telah mengaku bersalah dan bekerjasama dengan penyiasat.

Favre tweet pada Mei 2020 bahawa dia “tidak pernah menerima wang untuk obligasi yang tidak saya penuhi” dan “tidak menyedari bahawa wang yang disebarkan telah dibayar daripada dana yang tidak dimaksudkan untuk tujuan itu.” Tetapi pemfailan mahkamah mencadangkan dia mempunyai sekurang-kurangnya sedikit kesedaran tentang dari mana wang itu datang. Favre menghantar mesej kepada Bryant pada Julai 2019, rekod mahkamah menunjukkan, menyatakan harapan bahawa Nancy New juga boleh membantu membiayai kemudahan bola sepak dalaman, memberikan program sekolah itu “kredibiliti segera”.

Bryant membalas melalui mesej teks, menurut pemfailan, memberitahu Favre bahawa “Nancy mempunyai kawalan terhad ke atas Dana Persekutuan dalam bentuk Geran untuk Kanak-kanak dan orang dewasa dalam Komuniti Berpendapatan Rendah” dan “sebarang penggunaan yang tidak wajar boleh mengakibatkan pelanggaran Undang-undang Persekutuan .”

Memandangkan skandal itu terus berlarutan, orang yang berada di tengah-tengahnya mengharapkan lebih banyak akauntabiliti dan langkah pembetulan, walaupun ia memerlukan campur tangan persekutuan untuk membaiki sistem yang mengecewakan penduduk miskin Mississippi lama sebelum Favre mula menolak kemudahan bola tampar.

“Ada rasa bahawa ini bukan satu kejutan,” kata Langford dari Operation Shoestring. “Ia amat mengerikan, tetapi ia bukan satu kejutan. Dek telah disusun terhadap orang berpendapatan rendah di Mississippi selama beberapa generasi. Skala ini benar-benar luar biasa. Pada asasnya, ini adalah sebahagian daripada tradisi lama dalam beberapa segi terus menganiaya orang yang tidak dilayan secara adil sejak beberapa generasi.”We would love to say thanks to the writer of this article for this remarkable material

Brett Favre adalah wajah skandal, tetapi isu Mississippi menjadi lebih mendalam


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/