Bruce Arians meletakkan jawatan sebagai ketua jurulatih Tampa Bay Buccaneers; Todd Bowles dipilih sebagai pengganti – Peter King, NBC Sports

Imej Getty

Tambahkan ini pada offseason NFL yang paling gila dan paling berita dalam sejarah liga moden: Bruce Arians, yang melatih Buccaneers untuk kemenangan Super Bowl LV kurang daripada 14 bulan yang lalu, berundur untuk mengambil peranan pejabat hadapan dengan pasukan berkuat kuasa serta-merta.

Tampa Bay akan memasang pengganti pilihan Arian, penyelaras pertahanan Todd Bowles, sebagai ketua jurulatih baharu. Bowles, 58, sebelum ini melatih Jets dengan rekod 24-40 pada 2015-18, satu-satunya tugas sebagai ketua jurulatih sepenuh masa. Bowles, yang berkulit hitam, akan menjadi ketua jurulatih minoriti keenam dalam liga, menyertai Mike Tomlin (Pittsburgh), Ron Rivera (Washington), Robert Saleh (Jets), Mike McDaniel (Miami) dan Lovie Smith (Houston).

Arians, 69, berkata tugas baharunya ialah sebagai “perunding kanan untuk bola sepak,” dan pertunjukan itu akan bermula dengan persiapan draf Tampa Bay 2022.

Tindakan itu datang sebagai kejutan tetapi mungkin bukan kejutan. Arians, jurulatih paling berwarna-warni dalam permainan pro berbutang, berkata dia mula berfikir untuk mengetepikan di NFL Scouting Combine sebulan yang lalu. Dia adalah mangsa kanser prostat yang terselamat dan dimasukkan ke hospital akibat penyakit lewat dalam tempoh perkhidmatan ketua jurulatih pertamanya di Indianapolis pada tahun 2012. Dia menderita Achilles yang koyak hari ini. Tetapi apabila dia menjelaskan alasannya, kesihatan bukanlah perkara yang penting.

Dia berkata dia melepaskan kerja Tampa kerana “penggantian sentiasa besar untuk saya. Dengan organisasi mungkin dalam bentuk yang terbaik dalam sejarahnya, dengan Tom Brady datang semula Saya lebih suka melihat Todd dalam kedudukan untuk berjaya dan tidak perlu mengambil sedikit [crappy] pekerjaan. Saya mungkin akan bersara tahun depan pula, pada bulan Februari. Jadi, saya mengawal naratif sekarang. Saya tidak mengawalnya Februari depan kerana [if] Brady terluka, kami pergi 10-7, dan ini adalah temu duga terbuka untuk kerja itu Saya mendapat 31 [coaches and their] keluarga yang bergantung kepada saya. Isteri saya bertekad untuk tidak mengecewakan semua keluarga itu.”

Arians menjelaskan alasannya dalam temu bual telefon dengan NBC Sports and the Los Angeles Times.

Dia dijadualkan untuk memaklumkan kepada kakitangan kejurulatihannya dalam panggilan Zoom 8 malam Rabu, dan dia merancang untuk menghantar mesej kepada pemainnya menjelaskan keputusannya serentak dengan memberitahu jurulatihnya.

NFL: Kem Latihan Buccaneers 10 AUG
Jurulatih baharu Bucs Todd Bowles. (Imej Getty)

Dari satu segi, Arian berkata, Brady yang keluar dari persaraan mendorongnya untuk meneruskan. Dalam perbualan selama 25 minit, Arian menjelaskan sebab keputusan ini bertarikh sejak Februari 2021.

“Ia melanda saya selepas Super Bowl,” katanya. “Saya fikir sangat keras untuk keluar di atas. Kemudian ia seperti, nah, mari kita pergi berdua. [The 2021 season] adalah sukar dengan semua kecederaan tetapi masih menang dan sampai ke tempat yang kami dapat. Sejurus selepas itu, dua hingga tiga minggu selepas itu [I thought] jika saya berhenti, jurulatih saya akan dipecat. Saya tidak dapat melakukannya ketika itu.

“Tom adalah jenis kunci. Apabila Tom memutuskan untuk kembali dan semua lelaki ini kembali sekarang, ia adalah masa yang tepat untuk saya pergi ke pejabat depan dan masih mempunyai hubungan yang saya cintai.”

Arians berkata dia mahu Bowles, arkitek pertahanan Bucs pada tahun 2020 yang menyesakkan badan yang menahan Kansas City kepada sifar touchdown dalam kemenangan Super Bowl 31-9, untuk menggantikannya apabila dia memilih untuk berundur. Arian juga mahu Bowles mendapat manfaat daripada quarterback yang hebat dalam senarai untuk memberinya peluang terbaik untuk menang. Pemilik Bucs, keluarga Glazer, bersetuju. Penyewaan Bowles akan menjadi jurulatih minoriti sepenuh masa keempat yang diupah oleh Glazers (Tony Dungy, Raheem Morris, Lovie Smith, Bowles), yang merupakan yang paling banyak dalam sejarah NFL. Tiada pasukan lain mempunyai lebih daripada tiga ketua jurulatih minoriti bukan sementara.

Empat kali semasa perbincangan tentang mengapa sekarang, Arian terus kembali kepada kakitangan kejurulatihannya: “Saya tahu anak buah saya akan dijaga. Saya tidak boleh membiarkan mereka tergantung.”

Apa yang merumitkan peringkat terakhir perpindahan ini dari Arian ke Bowles adalah masa yang luar biasa untuk perpindahan. Arian dan Bucs mahu Bowles mendapatkan pekerjaan itu, dan oleh itu mereka pergi ke liga dan berkata, pada dasarnya, Jangan kita melalui temuduga palsu apabila kita tahu kita mengupah Bowles, yang akan meningkatkan kedudukan liga untuk pengambilan minoriti.

Adalah menjadi kebiasaan untuk pasukan mematuhi Peraturan Rooney dalam pencarian jurulatih, mewajibkan sekurang-kurangnya dua jurulatih minoriti ditemu bual untuk setiap pembukaan ketua jurulatih. Oleh kerana keadaan ini berlaku selepas permulaan tahun liga pada pertengahan Mac, dan NFL membenarkan temuduga kejurulatihan hanya selepas musim biasa, ia akan menjadi penetapan duluan untuk liga membenarkan temuduga kejurulatihan sekarang. Komunikasi antara Bucs dan liga mengenai isu ini tidak diketahui, tetapi francais berasa cukup selesa selepas perbincangan dengan liga untuk mengesahkan pengambilan Bowles.

The Bucs dijangka mengadakan sidang akhbar Khamis di Tampa, dengan Arian dan Bowles membincangkan peralihan itu.

Masa itu membawa apa yang pasti akan menjadi pusingan spekulasi yang didorong oleh internet. Dikhabarkan bahawa Brady mempunyai masalah dengan Arian dan sifat yang dianggap lemah tentang cara pasukan itu dikendalikan pada masa-masa dalam dua tahun pertamanya bersama pasukan itu, dan itu mengambil kira persaraan Brady selama 40 hari pada penghujung musim 2021. Brady mengumumkan kepulangannya ke Buc pada 13 Mac.

Soalan logik, dengan masa ganjil Arian untuk berundur, ialah: Adakah terdapat kaitan antara kepulangan Brady dan Arian berhenti dari bimbingan?

“Tidak,” kata Arian. “Tidak. Tom sangat memihak kepada apa yang saya lakukan. Maksud saya, saya mempunyai konflik dengan setiap pemain yang saya latih kerana saya mengutuk mereka semua, termasuk dia. Hubungan hebat di luar padang.”

Tom Brady Bruce Arians
Bucs quarterback Tom Brady dan Arians. (Imej Getty)

Sekiranya terdapat sebarang konflik, mungkin pergeseran adalah perkara yang baik. Dalam dua musim terakhirnya, pada usia 43 dan 44 tahun, Brady mempunyai persembahan serangan yang paling meriah, berturut-turut, sepanjang kariernya selama 22 tahun. Dalam dua musim itu, dia melemparkan 83 hantaran ke bawah dan 9,949 ela hantaran—paras tertinggi sepanjang masanya untuk tempoh dua tahun. Brady nampaknya bersedia tahun ini untuk mempunyai satu lagi musim produktif pada usia 45 tahun.

Arian pastinya bukan orang gila kawalan seperti Brady dalam jurulatih Bill Belichick dalam 20 musim NFL pertamanya di New England. Tetapi gabungan Arian/Brady menghasilkan gelaran Super Bowl dan rekod 29-10 dalam dua tahun pertama quarterback selepas Patriot.

Arian mempunyai sejarah kejurulatihan selama 47 tahun, sejak zaman pembantu graduannya pada tahun 1975 di Virginia Tech. Dia adalah jurulatih lari Alabama pada kakitangan Bear Bryant dalam dua musim terakhirnya (1981-’82) sebagai jurulatih, dan dia bercakap dengan penuh hormat tentang hari-harinya sebagai seorang kanak-kanak yang bekerja untuk Bryant. “Saya sentiasa ingat nasihat terbaik Jurulatih Bryant: Ajar mereka dengan kuat, peluk mereka kemudian,” katanya.

Beliau ialah jurulatih suku belakang pertama Peyton Manning pada tahun 1998 di Indianapolis, mentor Ben Roethlisberger di Pittsburgh sehingga 2011, dan telah diupah untuk menjadi penyelaras pro serangan pertama Andrew Luck pada tahun 2012 di Indianapolis. Di situlah Arian mendapat peluang pertama sebagai ketua jurulatih pada usia 60 tahun. Pada awal musim 2012, jurulatih Colts Chuck Pagano terpaksa mengambil cuti untuk rawatan leukemia. Ketika itulah bintang Arian mula bersinar. Dia memenangi jurulatih terbaik tahun ini dua kali—menjadi 9-3 pada 2012 dalam peranan sementara itu dengan Colts, dan kemudian pada 2014 dengan Kardinal menaik. 95 kemenangan jurulatihnya adalah banyak untuk seorang lelaki yang bukan ketua jurulatih sehingga dia mencapai usia 60 tahun. Dia melatih Arizona untuk pertandingan kejuaraan NFC 2015, dan kemudian Bucs untuk gelaran Super Bowl 2020 bersama Brady.

Dia lebih suka warisannya sekurang-kurangnya tentang buta warna dan jantina seperti kemenangan dan skema serangan yang diajarnya yang berat pada bola dalam. Kakitangan kejurulatihan terakhirnya di Tampa termasuk 11 jurulatih berkulit hitam tertinggi (termasuk ketiga-tiga penyelaras) dan dua wanita.

Arian berkata dia sebenarnya bertenaga memikirkan untuk terus bekerja dan memasuki musim dengan sandaran veteran Blaine Gabbert dan Kyle Trask, pilihan pusingan kedua tahun lepas yang belum terbukti. “Sebahagian daripada saya,” katanya, “teruja untuk melatih Blaine Gabbert sebagai quarterback dan membuktikan kepada semua orang, ‘Kiss my ass. Dia baik.’ Kamu tahu?”

Dia berkata anak lelaki dan ejennya, Jake Arians, telah memberitahunya bahawa tidak terlalu bijak untuk meninggalkan pasukan Super Bowl yang berpotensi. “Saya tidak benar-benar berasa seperti saya melangkah pergi,” kata Bruce. “Saya tidak akan bersara. Saya hanya bergerak ke seberang bangunan. Saya akan berada di latihan. Saya akan berada di pejabat. Apa sahaja yang mereka perlukan saya lakukan.”

Perpindahan ke Bowles berkemungkinan akan meningkatkan pengaruh penyelaras serangan Byron Leftwich dan Brady pada rancangan permainan dan main-call. Walaupun Arians sering mengkreditkan Leftwich dengan melakukan segala-galanya dalam perancangan permainan dan menjalankan kesalahan, falsafahnya berasaskan Arian. Ambil peluang, dia berdakwah. Tiada risiko, tiada biskut adalah pantang dia.

Super Bowl LV
Arian di Super Bowl LV pada Februari 2021. (Getty Images)

Banyak jurulatih mengatakan mereka sudah selesai. Tetapi mereka mencari alasan untuk kembali. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Pete Carroll tidak menunjukkan keinginan untuk meninggalkan kejurulatihan (dia berumur 70 tahun), dan Bill Belichick, yang kelihatan seperti dia akan melatih selama-lamanya, berusia 70 tahun pada 16 April. Arian berada dalam kumpulan umur mereka tetapi tidak kelihatan seperti Carroll atau Belichick.

“Tidak,” kata Arian, “ini dia. Inilah dia. Saya akan berumur 70 tahun pada bulan Oktober. Saya hanya berharap dapat membantu Bucs kerana mereka telah berjasa kepada saya dan keluarga saya.”

Terdapat satu lagi faedah, kata Arian, untuk membuat panggilan ini sekarang.

“Saya tidak perlu risau tentang berapa banyak koktel yang saya ada pada malam Sabtu,” katanya.

Selepas cerita ini diterbitkan, Arian mengeluarkan kenyataan panjang lebar, yang sebahagiannya berbunyi:

“Saya telah menghabiskan sebahagian besar 50 tahun terakhir dalam hidup saya di luar sebagai jurulatih bola sepak dalam satu bentuk atau yang lain. Hari ini, saya telah membuat keputusan untuk berpindah dari luar ke peranan lain dengan pejabat hadapan Buccaneers, membantu (pengurus besar) Jason Licht dan kakitangannya. Saya suka bola sepak. Saya suka perhubungan, strategi, persaingan — semuanya. Ia adalah satu perjalanan yang menyeronokkan, tetapi saya tahu ini adalah masa yang sesuai untuk saya membuat peralihan ini …

“Saya benar-benar mula memikirkan rancangan peralihan peribadi saya pada awal musim ini. Saya ingin memastikan apabila saya pergi bahawa Todd Bowles akan mempunyai peluang terbaik untuk berjaya. Begitu ramai ketua jurulatih datang ke dalam situasi di mana mereka bersedia untuk kegagalan, dan saya tidak mahu itu untuk Todd …

“Sebelum awak fikir ini tentang kesihatan saya, jangan. Ini adalah yang terbaik yang saya rasai selama bertahun-tahun dan saya tidak sabar untuk membantu pasukan ini terus menang menerusi peranan baharu saya.”

We wish to say thanks to the author of this write-up for this amazing web content

Bruce Arians meletakkan jawatan sebagai ketua jurulatih Tampa Bay Buccaneers; Todd Bowles dipilih sebagai pengganti – Peter King, NBC Sports


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/