Charles Oliveira tidak ‘kecewa’ kerana kehilangan berat UFC 274: ‘Saya telah membuat berat badan, jadi kepala anda tidak ada lagi’

Charles Oliveira bukan lagi juara kelas ringan UFC, tetapi berikrar untuk yakin seperti yang pernah dialaminya UFC 274 acara utama pertarungan dengan Justin Gaethje. UFC mengumumkan bahawa gelaran 155 paun akan kosong sebaik sahaja Oliveira memasuki oktagon malam Sabtu, dan hanya Gaethje boleh menuntutnya dengan kemenangan kerana “do Bronx” terlepas berat sebanyak 0.5 paun pada pagi Jumaat.

Beberapa pejuang memberitahu MMA Fighting skala hotel telah “kacau” dan menyebabkan atlet percaya bahawa mereka lebih ringan daripada yang sebenarnya. Norma Dumont dan Oliveira terlepas berat untuk UFC 274, dan Oliveira berkata dalam temu bual dengan ESPN selepas upacara timbang rasa bahawa dia tidak terjejas secara mental oleh urutan peristiwa yang huru-hara.

“Jika mereka fikir ia akan mengecewakan saya, mereka akan melihat Charles 10 kali lebih baik,” kata Oliveira dalam bahasa Portugis. “Saya sudah bersedia untuk ini. Nama juara ialah Charles Oliveira, tiada orang lain.”

Oliveira terlepas berat empat kali sebelum ini dalam UFC sebagai kelas bulu, dan telah menimbang dalam pound di bawah had dalam beberapa kali pada masa lalu sejak naik ke kelas ringan, datang seringan 152 paun untuk pertarungannya dengan Jim Miller pada 2018. Oliveira dan pasukannya menyiarkan di media sosial pada malam Khamis dia sudah mempunyai berat badan, tetapi mendakwa skala hotel menipu mereka untuk mempercayainya.

“Saya menambah berat pada malam Khamis,” kata Oliveira. “Man, kami di sini bukan untuk mengada-adakan cerita. Saya bersumpah atas nama anak perempuan saya, perkara yang paling penting dalam hidup saya. Saya membuat berat pada skala UFC pada malam Khamis, seperti yang saya lakukan setiap kali. Pagi Jumaat, kami ke sana [to check the weight] dan ia adalah 1kg [2,2 pounds] habis. Saya berkata, ‘Ini gila. Saya tidak minum atau makan apa-apa, saya mesti lebih rendah daripada itu. Kamu gila.’ Dan kita memulakan perang ini [cutting weight again].

“Setiap pejuang lain [said] perkara yang sama, 300g atau 500g [0.6 to 1.1 pounds] habis. Kami melihat bahawa mereka juga memberitahu suruhanjaya itu sudah berakhir, dan mereka tidak pernah memberitahu kami. Dan masih, sebagai juara, saya berdedikasi untuk mengurangkan berat badan dan terdapat 0.5 paun yang tinggal, iaitu tepat 0.5 paun dalam skala. Juara mempunyai nama dan namanya ialah Charles Oliveira. Saya datang ke sini sekali lagi untuk menunjukkan mengapa saya menjadi juara, dan saya akan menunjukkannya.”

Suruhanjaya Tinju & Seni Mempertahankan Diri Campuran Arizona mengeluarkan kenyataan kepada MMA Fighting mengenai perkara itu, mengatakan bahawa “sebarang penimbang yang digunakan untuk apa-apa tujuan selain daripada timbangan rasmi (seperti yang boleh digunakan untuk pejuang untuk menguji berat mereka secara tidak rasmi) tidak ditentukur atau diperiksa oleh Kakitangan Suruhanjaya kerana ia biasanya disediakan oleh Promoter, bukan Suruhanjaya Tinju & MMA Arizona.”

UFC tidak menjawab permintaan MMA Fighting untuk mendapatkan komen.

Oliveira diberi satu jam tambahan oleh suruhanjaya tempatan untuk mencuba dan menambah berat badan, tetapi masih kembali 0.5 paun.

“Saya sudah menambah berat badan, jadi kepala awak tidak ada lagi,” kata Oliveira. “Saya pergi ke sauna, saya memukul pad, saya melakukan segala-galanya kerana saya juara. Juara perlu melakukan segala-galanya untuk menambah berat badan, walaupun saya fikir saya sudah berjaya melakukannya [before]. Saya melakukan segala-galanya. Saya berkorban, tetapi skala tidak bergerak. Saya menimbang pada kali pertama dengan memakai seluar dalam dan mendapat berat itu, dan saya menanggalkannya dan ia adalah berat yang sama. Tiada penjelasan. Tetapi juara mempunyai nama dan namanya ialah Charles Oliveira. Saya datang ke sini untuk sekali lagi menunjukkan kisah saya mengatasi dan saya akan mengatasi sekali lagi.”

We want to thank the author of this write-up for this outstanding content

Charles Oliveira tidak ‘kecewa’ kerana kehilangan berat UFC 274: ‘Saya telah membuat berat badan, jadi kepala anda tidak ada lagi’


Explore our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/