Chelsea dijual dengan harga $3B kepada pemilik LA Dodgers, pelabur

LONDON — Chelsea akan dijual kepada konsortium yang diketuai oleh pemilik bahagian Los Angeles Dodgers, Todd Boehly, menamatkan 19 tahun pemilikan dan pelaburan mewah oleh Roman Abramovich sehingga oligarki Rusia itu dibenarkan dan dipaksa untuk menurunkan kelab Liga Perdana Inggeris itu atas peperangan. di Ukraine.

Harga jualan 2.5 bilion pound ($3.1 bilion) untuk juara bertahan Piala Dunia Kelab dan juara Eropah 2021 adalah yang paling lumayan untuk pasukan sukan di seluruh dunia tetapi Abramovich tidak dapat menerima hasil, yang dia harap akan menjadi asas untuk mangsa. perang itu.

1.75 bilion pound lagi ($2.2 bilion) telah komited untuk melabur dalam pasukan dan stadium Chelsea selepas dua bulan rundingan pantas untuk menjual kelab barat London itu sejak Rusia menyerang Ukraine.

Selepas beberapa bidaan saingan ditolak, Chelsea berkata pada hari Sabtu bahawa syarat pembelian telah dipersetujui dengan konsortium yang menampilkan Boehly bersama pemilik utama Dodgers Mark Walter, jutawan Switzerland Hansjorg Wyss dan pembiayaan daripada firma ekuiti swasta Clearlake Capital.

Liga Perdana mesti meluluskan mereka sebagai pemilikan baharu dan kerajaan perlu menandatangani di bawah syarat lesen yang membolehkan Chelsea terus beroperasi sebagai perniagaan sehingga 31 Mei sambil menjadi salah satu aset beku Abramovich.

Abramovich telah berkata beliau akan menghapuskan pinjaman lebih daripada 1.5 bilion pound ($1.9 bilion) kepada Chelsea tetapi ia telah menjadi rumit dengan sekatan yang dikenakan oleh kerajaan Britain sebagai sebahagian daripada tindakan keras terhadap rakyat kaya Rusia yang mempunyai hubungan dengan Presiden Vladimir Putin. Pasukan Abramovich meletakkannya sebagai pendamai yang berpotensi tetapi jejak itu telah menjadi senyap secara terbuka dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan jutawan itu tidak mengutuk perang itu.

Chelsea, yang keupayaannya untuk menjual tiket perlawanan dan komited terhadap perbelanjaan pemain baharu telah dihalang oleh sekatan, menjangkakan penjualan itu akan selesai pada akhir Mei.

“Hasil akan didepositkan ke dalam akaun bank UK beku dengan niat untuk menderma 100% kepada tujuan amal seperti yang disahkan oleh Roman Abramovich,” kata Chelsea dalam satu kenyataan.

Boehly sudah berada di London dan menghadiri perlawanan Liga Perdana Chelsea pada hari Sabtu menentang Wolverhampton di Stamford Bridge. Pasukan Thomas Tuchel berada di tangga ketiga dengan baki empat perlawanan. Gelaran itu tidak dapat dicapai tetapi kelayakan Liga Juara-Juara hampir terjamin.

“Tidak lega,” kata Tuchel mengenai bakal jualan itu, “tetapi ia memberi kita pandangan jika syarat dipersetujui, dan diharapkan proses itu akan diperkemas dan diteruskan secepat mungkin. Berita baik.”

Chelsea mempunyai stadium terkecil dan paling lama di antara kelab paling berjaya di Liga Perdana, dengan rancangan untuk membina semula venue berkapasiti 41,000 yang ditangguhkan oleh Abramovich pada 2018 ketika ketegangan diplomatik Britain-Rusia semakin mendalam.

Chelsea berkata 1.75 bilion pound yang dilakukan adalah untuk membiayai pelaburan di Stamford Bridge, akademi dan pasukan wanita, yang boleh memenangi kejuaraan liganya pada hari Ahad.

Boehly ialah sebahagian pemilik francais Los Angeles Dodgers MLB dan dia juga mempunyai kepentingan minoriti dalam Los Angeles Lakers NBA dan Los Angeles Sparks WNBA.

Cabarannya ialah mengekalkan jangkaan trofi tetap yang dihasilkan di bawah transformasi mahal Chelsea, dengan 21 dikumpul dalam 19 tahun.

Chelsea telah memenangi liga hanya sekali — pada 1955 — apabila Abramovich membeli kelab itu pada 2003. Dibantu oleh pembelian mahal, kelab itu memenangi Liga Perdana dua tahun kemudian dan telah menambah empat lagi sejak itu, yang terbaru pada 2017.

Terdapat peningkatan persaingan daripada pemilik kaya untuk membeli dan mengekalkan pemain. Di England sahaja, Manchester City telah mendapat manfaat daripada pelaburan Abu Dhabi sejak 2008 dan Newcastle dibeli oleh dana kekayaan negara Arab Saudi tahun lepas.

Tiada butiran diberikan mengenai kepimpinan harian Chelsea pada masa hadapan, yang merupakan kelab Liga Perdana pertama yang mendapat manfaat daripada pelabur asing yang kaya raya pada 2003.

Boehly, yang belajar di London School of Economics, mengasaskan firma pelaburan Eldridge Industries pada 2015 dan berkhidmat sebagai pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutifnya. Syarikat induk swasta itu mempunyai pelaburan dalam lebih 70 perniagaan, termasuk dalam sukan, hiburan dan media.

Selain pasukan Los Angeles, Boehly mempunyai kepentingan pemilikan minoriti dalam organisasi esport Cloud9 dan DraftKings, sebuah syarikat pertaruhan sukan fantasi Amerika.

Beliau ialah pengerusi Faedah Keselamatan, penyedia penyelesaian persaraan yang berpangkalan di Topeka, Kansas, dan MRC, sebuah syarikat hiburan yang membiayai dan menghasilkan pengaturcaraan filem dan televisyen, termasuk rancangan utama seperti Golden Globes, Anugerah Muzik Amerika dan Anugerah Muzik Billboard.

Pegangan lain MRC termasuk Penske Media, yang memiliki Billboard, Rolling Stone, Variety dan Hollywood Reporter.

Sebelum dia mengasaskan Eldridge bersama, Boehly adalah presiden Guggenheim Partners. Walter, yang bekerjasama dengan Boehly untuk membeli Chelsea, ialah Ketua Pegawai Eksekutif firma perkhidmatan kewangan.

Peluang pertama mereka untuk melihat Chelsea memenangi trofi adalah pada Sabtu depan dalam perlawanan akhir Piala FA. Liverpool adalah lawan di Stadium Wembley.

———

Lagi bola sepak AP: danWe would love to say thanks to the writer of this article for this incredible content

Chelsea dijual dengan harga $3B kepada pemilik LA Dodgers, pelabur


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/