Clifford akan kembali sebagai jurulatih Hornets, kata sumber

Steve Clifford telah bersetuju dengan perjanjian untuk menjadi jurulatih Charlotte Hornets, kembali untuk menjalankan tugas kedua, sumber memberitahu ESPN pada hari Jumaat.

Clifford, yang mengetuai francais itu untuk dua penampilan playoff dalam tempoh lima tahun yang berakhir pada 2018, kembali selepas pembantu Golden State Kenny Atkinson mengubah fikirannya untuk menerima jawatan Charlotte dan sebaliknya memutuskan untuk kekal bersama Warriors.

Clifford sentiasa mempunyai hubungan kerja yang kukuh dengan pemilik Hornets Michael Jordan dan sesuai dengan profil yang Jordan dan pengurus besar Mitch Kupchak inginkan untuk senarai pemain muda yang sedang berkembang ini: seorang jurulatih yang boleh meningkatkan mereka secara bertahan dan mengubah mereka menjadi pasukan playoff. Clifford dipandang baik dalam kalangan rakan kejurulatihannya dan dihormati kerana memaksimumkan bakat dalam senarai pemainnya di Charlotte dan Orlando.

Clifford bertemu dengan pemilikan dan pengurusan dalam beberapa hari kebelakangan ini dan momentum cepat berkumpul mengenai pencalonannya untuk kembali, kata sumber.

The Hornets juga sangat mempertimbangkan Mike D’Antoni, yang menemu bual dengan Jordan baru-baru ini, kata sumber.

Sudah lama dianggap sebagai salah seorang jurulatih pertahanan terbaik NBA, Clifford akan ditugaskan untuk memperbaiki hujung gelanggang itu untuk pasukan Charlotte yang telah menamatkan saingan di kalangan 10 pasukan terbawah dalam NBA dalam penarafan tiga pertahanan dalam empat musim lalu — termasuk kedudukan ke-23 pada 2021-22.

Dalam lima musim bersama Hornets, pertahanan Charlotte menduduki 10 teratas tiga kali. Pertahanannya menduduki tempat kelapan dan ke-11 dalam dua daripada tiga musim sebagai jurulatih Magic.

Charlotte menamatkan musim lalu dengan pelanggaran peringkat kelapan NBA, dan mempunyai banyak kuasa tembakan di hujung gelanggang antara pengawal All-Star Bola LaMeloke hadapan ejen bebas terhad Jambatan Batupengawal Terry Rozier dan ke hadapan Gordon Haywarddalam kalangan yang lain.

Pertemuan semula antara Clifford dan Hornets berlaku selepas pasukan itu pada mulanya bersetuju dengan perjanjian dengan Atkinson untuk menggantikan James Borrego, yang dipecat pada April selepas empat musim.

Clifford, 60, mencatatkan rekod 196-214 sepanjang lima musim dalam tempoh pertamanya dengan francais itu, yang menyaksikan dia memimpin Hornets ke rekod terbaik mereka sejak mereka kembali ke NBA pada 2004 sebagai pasukan pengembangan apabila mereka mencatatkan 48-34 pada 2016. Hornets tewas dalam pusingan pertama playoff kepada Miami Heat dalam tujuh perlawanan tahun itu.

Dia membawa Charlotte ke dua daripada tiga penampilan playoff dalam 18 musim sejak ia kembali ke liga. Kemenangan 196 Clifford adalah yang kedua dalam sejarah francais di belakang Allan Bristow, yang melatih pasukan pada awal dan pertengahan 1990-an. Clifford terikat dengan Bristow untuk permainan yang paling banyak dilatih dalam sejarah francais.

Selepas Clifford dipecat oleh Charlotte pada 2018, dia diupah beberapa minggu kemudian oleh Magic, yang dilatihnya selama tiga tahun — termasuk penampilan playoff berturut-turut dalam dua musim pertamanya — sebelum kedua-dua pihak bersetuju untuk berpisah. selepas kempen 21-61 pada 2020-21. Dia menghabiskan musim lalu dalam peranan perunding untuk Steve Nash dengan Brooklyn Nets.

Clifford memulakan kerjayanya sebagai jurulatih di pelbagai kolej di Timur Laut, kemudian berkhidmat sebagai penolong jurulatih dengan New York Knicks, Houston Rockets, Magic dan Los Angeles Lakers sebelum diupah oleh Hornets pada 2013 untuk tugas pertamanya sebagai ketua jurulatih. .

Clifford bersetuju untuk melatih Hornets meninggalkan satu pasukan — Utah Jazz — tanpa ketua jurulatih untuk musim depan, selepas jurulatih lama Quin Snyder memutuskan untuk meninggalkan pasukan itu awal bulan ini.

Tim Bontemps ESPN menyumbang kepada laporan ini.

We would like to say thanks to the writer of this article for this amazing content

Clifford akan kembali sebagai jurulatih Hornets, kata sumber


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/