Cubs DFA Jonathan Villar, Aktifkan David Bote

The Cubs mengumumkan pada hari Jumaat bahawa mereka telah menetapkan infielder Jonathan Villar untuk tugasan untuk mengosongkan tempat dalam senarai aktif dan 40 orang untuk rakan seperjuangan David Boteyang telah dikembalikan semula daripada senarai kecederaan 60 hari.

Villar, 31, menandatangani kontrak setahun, $6MM dengan Cubs musim sejuk ini selepas persembahan mantap bersama Mets. Pemukul suis serba boleh menghasilkan garis pemukul .249/.322/.416 di Queens tahun lepas (105 wRC+) dan membawa garis pemukul keseluruhan .259/.327/.408 dari 2018-21. Walau bagaimanapun, musim 2022 di Chicago tidak berjalan dengan baik sama sekali, kerana Villar telah tertatih-tatih ke prestasi terburuk kerjaya .222/.271/.327 menerusi 166 penampilan pertamanya.

Pergelutan Villar di atas plat berpunca daripada kemerosotan mendadak dalam keupayaannya untuk melakukan banyak perkara menentang fastballs. Dia memasuki musim 2022 sebagai pemukul .251 kerjaya menentang fastball, tetapi dia telah melihat 231 fastball musim ini dan mencatatkan garisan pemukul .119/.174/.119 dalam 46 penampilannya yang berakhir dengan pemanas. Mungkin ada sedikit nasib malang dari sudut pandangan BABIP (.217), tetapi Villar juga telah mencium 43.5% daripada penampilan plat tersebut dan mencatatkan kadar pukulan hayunan 18.2% terburuk dalam kerjaya terhadap fastball — jadi persembahan buruk tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya pada sampel kecil dan tuah bola pemukul.

The Cubs telah menggunakan Villar pada bes kedua (225 inning), bes ketiga (95 inning) dan shortstop (17 inning) musim ini, tetapi metrik pertahanan berada di bawah padanya di ketiga-tiga tempat. Villar tidak pernah menilai dengan baik sebagai hentian singkat, jadi bukanlah sesuatu yang mengejutkan untuk melihat penggunaan yang jarang dan penilaian yang buruk di sana. Bagaimanapun, dia secara amnya menjadi pemain pertahanan yang cukup mantap di bes kedua — sekurang-kurangnya sehingga musim 2022. Dalam 225 bingkai tahun ini, dia mencatatkan markah -7 Defensive Runs Saved yang mengejutkan dan menerima gred yang sama buruk daripada Statcast’s Outs Above Above Average (-5).

Dengan melantik Villar untuk tugasan, Cubs secara berkesan memakan kira-kira $3.4MM kontraknya yang masih belum dibayar. Mereka akan kekal di mata untuk wang itu melainkan pasukan lain mendakwa Villar diketepikan atau memperolehnya dalam perdagangan — kedua-duanya nampaknya agak tidak mungkin, memandangkan perjuangan veteran itu pada tahun ini. Keputusan yang paling mungkin ialah Villar akan dibebaskan dan menjadi ejen bebas. Pada ketika itu, mana-mana daripada 29 pasukan liga yang lain boleh menandatanganinya dan berhutang kepadanya hanya prorata liga minimum untuk sebarang masa yang dihabiskan dalam senarai Liga Utama mereka. Jumlah itu akan ditolak daripada apa yang Cubs berhutang kepada Villar.

Bote, 29, kembali ke Cubs selepas terlepas sepanjang musim sehingga kini semasa pulih daripada pembedahan bahu November. Pemain masuk itu memisahkan bahunya semasa perlawanan Mei lalu, dan walaupun kecederaan itu tidak memerlukan pembedahan serta-merta, ia jelas menghalang Bote di atas pinggan. Dalam 327 penampilan plat, Bote mencatatkan garisan pemukul .199/.276/.330 terburuk kerjaya. Pembedahan itu pada asalnya datang dengan jangkaan tempoh pemulihan enam bulan, tetapi kepulangan Bote hampir lapan bulan dari tarikh prosedur.

Sudah menjadi beberapa musim yang sukar untuk Bote, yang pada tahun 2019 menandatangani lanjutan lima tahun yang mengejutkan yang datang dengan jaminan $16MM. Ia adalah satu langkah yang memeningkan kepala untuk Cubs walaupun pada masa itu, kerana Bote adalah pemain sambilan yang telah mencatatkan garisan pemukul .239/.319/.408 sebagai rookie pada 2018. Tahun pertama kontrak itu sudah tentu menjadikannya kelihatan seperti pelaburan yang kukuh, kerana Bote merosot pada kadar .257/.362/.422 dan merupakan penyumbang yang dipandang rendah dalam pasukan Cubs yang bertelagah sepanjang tahun. Dia hanya mencecah .200/.285/.353 dalam 472 penampilan plat sejak masa itu, bagaimanapun, walaupun kecederaan bahu sudah tentu memberikan sedikit penjelasan untuk perjuangan tahun lalu, sekurang-kurangnya.

The Cubs berhutang kepada Bote $2.5MM musim ini dan akan membayarnya gaji $4MM dan $5.5MM pada 2023 dan 2024. Mereka juga memegang sepasang pilihan, yang pertama bernilai $7MM dan yang kedua pada $7.6MM.

We wish to thank the writer of this post for this awesome content

Cubs DFA Jonathan Villar, Aktifkan David Bote


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/