Dalam panel Dewan yang menghina, Daniel Snyder mungkin telah meningkatkan risiko undang-undangnya

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Pemilik Washington Commanders Daniel Snyder berjaya mengelak nasib Pesuruhjaya NFL Roger Goodell, yang mengemukakan 2½ jam soalan semasa pendengaran kongres pada hari Rabu, hanya dengan enggan mengambil bahagian.

Tetapi dengan berbuat demikian, Snyder mungkin telah menambahkan bahaya undang-undangnya dan merumitkan pengiraan Jawatankuasa Dewan Pengawasan dan Pembaharuan bertekad untuk mengambil alih peranannya di tempat kerja francais NFL Washington yang telah menghabiskan lapan bulan menyiasat.

Snyder tidak lama lagi dijangka akan disampaikan dengan sepina untuk memberikan pelepasan bersumpah kepada jawatankuasa minggu depan seperti yang diumumkan oleh Rep. Carolyn B. Maloney (DN.Y.), pengerusi jawatankuasa itu.

Deposisi jawatankuasa Kongres dijalankan secara tertutup, dengan peguam untuk kedua-dua pihak jawatankuasa itu hadir, serta orang yang dilucutkan jawatan dan peguam mereka. Temu bual ditranskripsikan sepenuhnya; ia mungkin juga dirakamkan video. Terpulang kepada jawatankuasa untuk memutuskan sama ada untuk membuat transkrip dan/atau pita video kepada umum.

Memandangkan pelepasan jawatankuasa minggu ini lebih daripada 700 muka surat dokumen yang berkaitan dengan siasatannya, termasuk transkrip penuh pemendapan bersumpah bekas eksekutif Komander Brian Lafemina dan Dave Pauken, nampaknya panel itu akan menyiarkan pemendapan Snyder juga.

Daniel Snyder menjalankan ‘penyiasatan bayangan’ penuduh, penemuan panel

Kurang mematuhi, Snyder mempunyai beberapa langkah mengelak yang tinggal.

Seperti semua rakyat Amerika, Snyder mempunyai hak perlembagaan untuk menegaskan perlindungan Pindaan Kelimanya dalam enggan menjawab soalan, memetik haknya untuk tidak menuduh dirinya sendiri. Tetapi keistimewaan itu tidak tersedia hanya kerana seseorang mungkin membantah soalan yang berpotensi, menurut David Rapallo, seorang profesor undang-undang Georgetown dan bekas pengarah kakitangan Jawatankuasa Pemantauan Dewan.

“Jika dia mahu mengambil Kelima, dia mempunyai hak untuk berbuat demikian, walaupun dia tidak menyatakan bahawa dia merancang untuk berbuat demikian,” kata Rapallo Khamis. “Orang lain telah melakukannya.”

Snyder juga boleh cuba merundingkan butiran pemendapan, seperti masa.

Penggubal undang-undang biasanya cuba untuk menampung permintaan yang munasabah, kata Rapallo. Tetapi dalam kes ini, setelah dua kali menolak untuk hadir secara sukarela, Snyder mungkin telah kehabisan alasan.

Alasan pertama yang dipetik oleh peguamnya – bahawa dia mempunyai konflik dengan tarikh perbicaraan pada 22 Jun – telah ditangani sekarang bahawa Maloney telah memberi notis bahawa pemendapannya akan dilakukan minggu depan.

Alasan lain yang dipetik oleh peguam Snyder – bahawa dia mahukan salinan awal dokumen yang akan menjadi asas soal siasat – juga kelihatan dipertikaikan sekarang bahawa jawatankuasa itu telah menyiarkan dokumen itu di laman webnya. Lebih-lebih lagi, Snyder mungkin telah kehabisan muhibah daripada pemimpin Demokrat panel yang ingin menyoalnya tentang peranannya dalam kedua-dua sejarah panjang aduan tempat kerja dan, baru-baru ini, dalam cuba menghalang siasatan NFL melalui apa yang dipanggil jawatankuasa sebagai “bayangan. siasatan” untuk menakut-nakutkan dan menutup mulut bekas pekerja.

Maloney menyatakan begitu banyak dalam mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan sepina, dengan mengatakan adalah jelas bahawa Snyder “lebih mengambil berat tentang melindungi dirinya daripada bercakap bersih kepada orang ramai Amerika.”

Maloney mengambil langkah itu selepas bertanya kepada Goodell apa yang dimaksudkan oleh NFL untuk menahan Snyder bertanggungjawab kerana enggan memberi keterangan di hadapan Kongres.

“Puan Pengerusi, saya tidak bertanggungjawab sama ada dia hadir di hadapan Kongres,” kata Goodell. “Itu bukan pilihan saya. Itu pilihan dia.”

Ditanya selepas itu mengenai keengganan Snyder untuk muncul, Rep. Jamie Raskin (D-Md.) berkata: “Kita hidup dalam zaman di mana terdapat orang yang berasa seperti mereka di atas undang-undang. Malangnya, rasa bebas daripada hukuman dan keangkuhan itu adalah sedikit penularan sosial hari ini.”

Raskin menyatakan bahawa sebahagian besar orang yang dipanggil untuk hadir di hadapan jawatankuasa pilihan 6 Jan, di mana beliau turut berkhidmat, telah tampil dan memberi kerjasama, walaupun kira-kira sedozen tidak hadir.

“Mungkin Dan Snyder mengambil petunjuk daripada mereka yang menganggap mereka berada di atas wakil rakyat dalam Kongres,” kata Raskin.

Berkata Rep. Raja Krishnamoorthi (D-Ill.): “Mencungkil hidung anda di Kongres bukanlah strategi yang baik.”

Pada pandangan Rapallo, jika Snyder enggan mematuhi sepina Maloney, ia “akan menjadi satu langkah yang serius.”

Sepina untuk Daniel Snyder, penelitian untuk Roger Goodell pada pendengaran partisan

Jawatankuasa itu kemudiannya akan mempunyai beberapa pilihan.

Kongres boleh menghinanya. Jawatankuasa itu juga boleh meluaskan skopnya dan memanggil orang lain di sekitar Snyder untuk deposisi dan pendengaran: pembantunya, timbalannya dan orang lain yang mungkin mempunyai maklumat, kata Rapallo.

“Ia adalah soalan taktikal, tetapi jika dia telah mengambil perbicaraan, dia akan memberi keterangan selama beberapa jam,” kata Rapallo. “Sekarang dia menghadapi pemendapan, yang biasanya bertahan lebih lama, dikendalikan oleh penasihat jawatankuasa, dan akan berada di bawah sepina. Dan walaupun begitu, sudah tentu mungkin jawatankuasa boleh memanggilnya untuk pendengaran selepas pemendapan. Jadi, bagi saksi yang menghadapi keadaan seperti ini, mereka sering menyimpulkan adalah demi kepentingan terbaik mereka untuk bekerjasama dan pergi ke perbicaraan.”

Adalah tidak dipercayai bahawa mana-mana peraturan NFL secara khusus memerlukan Snyder untuk mematuhi sepina kongres atau menghukumnya kerana ketidakpatuhan. NFL enggan mengulas Khamis di luar tindak balas Goodell terhadap soalan Maloney mengenai isu itu semasa pendengaran.

Jurucakap pemilikan Komander tidak menjawab permintaan untuk mengulas Khamis.

Candace Buckner: Apabila semua dikatakan dan dilakukan dalam siasatan Snyder, lebih banyak akan dikatakan daripada dilakukan

Akhirnya, Snyder hanya boleh berhenti dengan memanjangkan rundingan dan mencabar sebarang perintah mahkamah berikutnya dalam usaha untuk menghabiskan masa sehingga pilihan raya pertengahan November, dengan harapan Republikan dapat mengawal Dewan.

Jika itu berlaku, Maloney akan digantikan sebagai pengerusi Jawatankuasa Pemantauan Dewan, mungkin oleh James Comer (R-Ky.), yang secara konsisten telah mengejek penyiasatan di tempat kerja Komander sebagai membuang masa penggubal undang-undang dan wang pembayar cukai.

“Ayo Januari, jika Republikan mengambil semula Dewan, Pengawas Republikan tidak berhasrat untuk meneruskan penyiasatan terhadap Komander Washington dan akan mengembalikan Jawatankuasa kepada misi utamanya untuk menghapuskan pembaziran, penipuan dan penyalahgunaan dalam kerajaan persekutuan,” Austin Hacker , jurucakap jawatankuasa Republikan, berkata Khamis.

Paul Kane dan Nicki Jhabvala menyumbang kepada laporan ini.

We would love to thank the author of this write-up for this amazing material

Dalam panel Dewan yang menghina, Daniel Snyder mungkin telah meningkatkan risiko undang-undangnya


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/