Kontrak lima tahun bernilai sehingga $140 juta untuk Davante Adams selepas perdagangan menghantarnya dari Green Bay Packers ke Las Vegas Raiders. Kemudian, kontrak empat tahun bernilai sehingga $120 juta untuk Tyreek Hill selepas Ketua Kota Kansas menukarnya kepada Miami Dolphins. Terbaru, Stefon Diggs menandatangani lanjutan empat tahun bernilai $104 juta untuk mengekalkannya dengan Buffalo Bills sepanjang musim 2027.

Semua itu adalah muzik kepada Deebo Samueltelinganya. Penerima San Francisco 49ers nampaknya bertindak balas terhadap berita perjanjian Diggs, kerana dia perlu menerima beberapa kontrak penerima lain sebelum itu.

Samuel tahu bahawa setiap perjanjian berharga tinggi yang dilakukan sebelum 49ers mengunci lebar tahun keempat mereka kepada pelanjutan kemungkinan bermakna lebih banyak wang dalam akaun banknya. Sudah tentu, walaupun perjanjian baharu Samuel mungkin tidak mengatasi bahagian atas pasaran, mengharapkan untuk menandatangani senjata serangan dinamik kepada apa-apa yang kurang daripada $20 juta hingga $25 juta setiap tahun—mungkin lebih—akan menjadi angan-angan oleh 49ers.

Ia tidak betul-betul epal kepada oren, walaupun. Hill telah melepasi 1,000 ela dalam empat daripada enam musimnya. Adams telah melepasi markah itu dalam tiga daripada empat musim yang lalu, termasuk 1,553 ela penerima tertinggi dalam kerjaya pada 2021. Diggs mempunyai lebih 1,000 ela penerima dalam setiap empat musim lalu.

Musim lalu adalah kali pertama Samuel melepasi 1,000 ela menerima. Dia melakukan 802 ela menerima yang mengagumkan sebagai pemain baru pada 2019. Dia hanya mempunyai 391 ela menerima semasa kempen 2020 yang dihalang kecederaan.

Walau bagaimanapun, Samuel mempunyai tahun pelarian pada 2021, mencatatkan 1,405 ela menerima dan enam menerima sentuhan. Namun, itu tidak menceritakan keseluruhannya. “Punggung lebar” yang ditetapkan sendiri juga merekodkan 365 ela bergegas dan lapan jarak tergesa-gesa, dengan yang terakhir adalah rekod NFL untuk penerima.

Itu adalah 1,770 ela dan 14 jumlah touchdown untuk hibrid belakang lari penerima. Fleksibilitinya mungkin menjadikannya lebih berharga. Dia juga berjaya kekal sihat pada tahun 2021 walaupun beban kerja yang lebih berat.

Samuel juga merupakan penerima lebar 49ers pertama yang melepasi 1,000 ela menerima sejak 2014, apabila Anquan Boldin merekodkan 1,062. ya, George Kittle melakukannya pada 2018 dan 2019, tetapi Samuel adalah pemain 49ers pertama yang mencapai kejayaan itu sejak Boldin.

Ketua jurulatih Kyle Shanahan baru-baru ini memuji penerima bintangnya, menjawab bahawa dia akan “mengesyorkan” 49ers menandatangani Samuel untuk dilanjutkan apabila diminta untuk berkongsi pendapatnya tentang situasi kontrak.

“Saya tidak pernah mempunyai sesiapa seperti Deebo,” tambah Shanahan, “seseorang yang dibina seperti dia, yang lebih seperti berlari ke belakang dengan cara dia boleh menerima pukulan dan cara badannya boleh memberikan pukulan. Kemudian anda pergi dengan kelajuannya, yang membolehkan dia menjadi penerima. Anda pergi ke ketangguhannya, tangannya.

“Orang ramai tidak menyedari betapa pintarnya Deebo juga, dan dia adalah antara pemain paling bijak yang pernah saya ada. Tiada yang terlalu besar untuknya.”