Déjà Vu di Texas semasa Astros Pitchers Melambung Dua Inning Tak Bernoda

Dalam inning ketujuh permainan antara Philadelphia Athletics dan Chicago White Sox pada 27 September 1928, Lefty Grove of the Athletics menewaskan Moe Berg, Tommy Thomas dan Johnny Mostil menggunakan hanya sembilan padang minimum.

Ia akan mengambil masa 9,112 hari – hanya kurang daripada 25 tahun – sebelum satu lagi inning yang dipanggil tanpa noda dilemparkan. Walaupun yang itu, ihsan Billy Hoeft dari Detroit Tigers pada tahun 1953, juga menentang White Sox.

Jika anda fikir nasib berkonspirasi menentang White Sox kerana itu, pertimbangkan apa yang berlaku kepada Texas Rangers pada hari Rabu.

Pada inning kedua permainan antara Houston Astros dan Rangers di Globe Life Field di Arlington, Texas, pemain kanan Astros Luis Garcia mencatatkan inning yang rapi dengan menewaskan Nathaniel Lowe, Ezequiel Duran dan Brad Miller dengan hanya sembilan padang. Lima babak kemudian, Phil Maton, pelepas tangan kanan untuk Astros, melakukan perkara yang sama – sambil menghadapi tiga pemukul yang sama. Mereka adalah babak ke-106 dan ke-107 yang sempurna dalam sejarah liga utama.

Astros terus menang, 9-2ketika Rangers cuba memikirkan apa yang melanda mereka.

“Kami jelas tahu mereka sedang berlayar dengan baik,” kata Miller mengenai Garcia dan Maton. “Saya harap saya akan mengambil beberapa hayunan yang lebih baik, dan berharap mereka tidak mendapatnya.”

Martín Maldonado, penangkap Houston, memberitahu wartawan dia tidak ingat pernah menjadi sebahagian daripada inning yang rapi di mana-mana peringkat, apatah lagi dua dalam permainan yang sama.

“Untuk menjadi sebahagian daripada itu, pada bila-bila masa anda mencipta sejarah — saya gembira saya dapat menghadapi situasi itu,” katanya.

Kedua-dua babak yang rapi itu adalah kejadian yang membingungkan dalam pelbagai cara, kerana bukan sahaja kali pertama kejayaan itu datang terhadap tiga pemukul yang sama, ia juga kali pertama dua babak sedemikian dilakukan pada tarikh yang sama, apatah lagi dalam permainan yang sama.

Menentang Garcia, pemukul Rangers berjaya mengasari lima daripada sembilan padangnya. Dua daripada pemukul menghayun dan tersasar untuk melakukan serangan tiga manakala seorang jatuh pada hujung busuk yang ditangkap oleh Maldonado. Maton lebih dominan sedikit, dengan pemukul mengasari hanya tiga padang, dengan penyingkiran direkodkan pada hujung busuk, pukulan yang dipanggil dan pukulan berayun.

Dalam sentuhan yang menyeronokkan, Garcia secara ringkas mengekalkan keadaan pada inning ketiga dengan menyerang Leody Taveras pada tiga padang. Itu memberikannya empat pukulan yang luar biasa pada 12 padang.

Walaupun masih jarang berlaku, inning yang rapi, seperti no-hitters dan strikeouts secara amnya, telah menjadi jauh lebih biasa berkat pendekatan all-or-nothing pemukul dan pitcher moden.

Antara tahun 1876 dan 1921, terdapat hanya tiga kejadian yang direkodkan tentang inning yang rapi. Pada tahun 1920-an terdapat lima orang, dengan Grove menjadi yang terakhir. Tidak ada pada tahun 1930-an atau 1940-an dan sementara beberapa dekad berikutnya menyaksikan segelintir setiap satu, keadaan berubah dengan ketara dengan 17 pada 1990-an dan 14 pada 2000-an.

Pitchers, nampaknya, baru bermula. Terdapat 37 babak yang sempurna pada 2010-an dan 2020-an sudah mempunyai sembilan walaupun pandemik mengurangkan musim biasa 2020 kepada 60 perlawanan daripada 162, dan 2022 hanya dalam bulan ketiga.

Melainkan perubahan besar dalam strategi oleh pemukul dan pelempar, pencapaian itu harus terus menjadi kejadian separuh biasa. Tetapi jika ia berlaku dua kali dalam permainan, menentang tiga pemukul yang sama, cukup pelik bahawa ia boleh menonjol untuk beberapa dekad yang akan datang.

“Itu terasa sangat baik. Ia sejarah,” kata Garcia kepada pemberita. “Saya sangat gembira untuk saya dan untuk Phil. Tak tahu nak cakap apa. Saya cuma gembira.”

We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

Déjà Vu di Texas semasa Astros Pitchers Melambung Dua Inning Tak Bernoda


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/