Denver, Minnesota St. untuk bermain di final Frozen Four

BOSTON — Denver dan Minnesota State akan bermain untuk kejuaraan hoki ais kebangsaan lelaki pada malam Sabtu dengan peluang untuk mencipta sejarah untuk program masing-masing.

The Pioneers menyingkirkan pilihan utama Michigan pada hari Khamis dalam perlawanan separuh akhir Frozen Four mereka, 3-2 dalam masa lebih masa, untuk mara ke perlawanan kejuaraan pertama sekolah itu sejak 2018.

The Pioneers, yang memenangi gelaran itu empat tahun lalu, sedang memburu kejuaraan hoki lelaki kesembilan dalam sejarah program, yang akan mengikat Michigan untuk yang paling banyak dalam NCAA Divisyen I.

“Ia adalah permainan hoki yang sangat bagus. Kami jelas teruja untuk berada di hujung yang positif,” kata jurulatih Denver, David Carle. “Pekerja kami bertahan dengannya, menyelesaikan tugas dan kami masih di Boston hingga Sabtu.”

Minnesota State menewaskan saingan Minnesota, 5-1, dalam perlawanan separuh akhir mereka. Ini akan menjadi penampilan pertama Mavericks dalam permainan kejuaraan kebangsaan. Minnesota State membuat Frozen Four yang pertama tahun lepas, tewas di separuh akhir kepada St. Cloud State.

“Frozen Four terakhir tidak berakhir seperti yang kami mahu. Kami telah melakukan perjalanan sejak itu untuk mencuba dan kembali ke sini,” kata jurulatih Minnesota State Mike Hastings. “Jadi sekarang kami mahu mencuba dan mengambil kesempatan daripada peluang yang mereka perolehi.”

Minnesota State mara menerusi sepasang gol pembungkus masa kedua oleh pertahanan kanan Benton Maass dan sayap kiri kanan Reggie Lutz, yang menewaskan penjaga gol Gophers, Justen Close. Mereka menjaringkan tiga gol dalam tempoh ketiga. Penyerang kedua, Ondrej Pavel menepis pukulan mata oleh pemain pertahanan kanan Jack McNeely pada awal babak terakhir. Penyerang kedua, David Silye menjadikan kedudukan 4-1 dengan hanya tinggal lebih enam minit dalam permainan. Pusat remaja Brendan Furry menjaringkan gol kosong untuk menutup kemenangan.

Mavericks memainkan pertahanan yang kuat di hadapan penjaga gol bintang Dryden McKay, yang melakukan 16 penyelamatan. Gol tunggal Gophers datang pada salah satu kelemahan yang jarang berlaku di Minnesota State dalam permainan: Dengan baki 11 minit dalam babak pertama, pada pemisahan 2 lawan 0 dari pusingan Mavericks, ketika penyerang Matthew Knies menjaringkan gol untuk memberikan Minnesota pendahuluan.

McKay, seorang senior, mendapat nyanyian “Hobey Baker!” daripada peminat Mavericks di khalayak ramai, kerana dia adalah finalis untuk anugerah yang memberi penghormatan kepada pemain terbaik hoki kolej, yang akan diserahkan pada malam Jumaat di Boston. Dua lagi finalis ialah penyerang Bobby Brink dari Denver dan Ben Meyers dari Minnesota.

Denver dan Michigan membuka separuh akhir Frozen Four pada awal petang dengan pertarungan sengit antara dua pasukan yang mendalam.

Gol sayap kiri Carter Savoie dengan baki 5:07 dalam masa tambahan pertama memenangi permainan untuk Pioneers. Wolverine cuba beralih kepada serangan sebelum mengamankan keping. Denver mengumpul pusingan, dan hantaran Brink penjaring terbanyak dari sudut kanan telah ditukar oleh Savoie di bahagian depan jaring, menghantar Pioneers ke dalam sambutan dan Wolverines pilihan utama pulang.

“Mereka membelokkan keping di garisan biru di sana. Saya cuba menghantarnya kepada Bob, ia terkena pancang dan kemudian dia jelas akhirnya mendapatkannya semula. Hantaran itu sukar dipercayai. Saya mendapat pukulan pertama dan kemudian mendapat lantunan, “kata Savoie. “Tiada perkataan untuk menggambarkannya. Perasaan terbaik yang pernah ada.”

Pusat kanan Brett Stapley dan sayap kanan kanan Cameron Wright menjaringkan gol lain untuk Denver, yang permainan kuatnya di zon neutral menyebabkan pemain serangan dinamik Michigan tidak tercatat.

Ia adalah perlawanan 1-1 memasuki babak ketiga. Pioneers mendahului dengan baki 14:24 dalam tempoh ketiga. Puck itu dikitar kembali kepada pemain pertahanan Mike Benning pada titik yang betul, yang melayangkan rembatan pergelangan tangan yang ditepis oleh Wright melepasi penjaga gol Erik Portillo.

Tetapi Michigan mengikat permainan dengan baki 10:51 di tempat ketiga. Permainan dimulakan dengan rembatan yang luas oleh Mark Estapa pada pukulan oleh pertahanan Denver Antti Tuomisto. Michael Pastujov dari Michigan memecut sayap. Hantarannya ke tengah ais terpesong, tetapi penyerang tahun kedua, Thomas Bordeleau dengan bijak memperlahankan kemaraannya untuk menjaringkan gol yang melantun untuk menjaringkan gol yang akhirnya memaksa masa lebih masa, di mana Denver akan menamatkan larian Wolverines.

Kehilangan itu menyebabkan Michigan berada di luar musim yang tidak menentu. Wolverines mempunyai tujuh pemain yang dipilih dalam pusingan pertama draf NHL, termasuk empat daripada lima pilihan pertama dalam draf 2021. Pertahanan Owen Power, pilihan No. 1 keseluruhan tahun lepas, dijangka menandatangani dengan Buffalo Sabers selepas kejohanan NCAA.

Kontrak jurulatih Michigan Mel Pearson tamat pada 30 April. Apabila ditanya sama ada dia akan menjadi ketua jurulatih Wolverines musim depan, Pearson berkata: “Saya hanya akan bercakap tentang permainan dan pasukan kami malam ini.”

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Denver, Minnesota St. untuk bermain di final Frozen Four


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/