Diagnosis Membawa CTE ke dalam American Pro Soccer

Ahli keluarga Scott Vermillion masih bergelut untuk menyuarakan kekusutan emosi yang mereka rasai pada November lalu apabila mereka menerima panggilan telefon daripada doktor.

Vermillion, bekas pemain MLS, telah meninggal dunia hampir setahun sebelum itu, pada Hari Krismas pada 2020, pada usia 44 tahun. Punca langsung ialah keracunan alkohol dan ubat preskripsi yang akut, keluarganya berkata, koda masam kepada kehidupan bermasalah: Sekolah menengah dan kolej seluruh Amerika yang bermain empat musim dalam MLS, Vermillion telah menghabiskan dekad terakhir hidupnya untuk menarik diri daripada keluarganya ketika dia bergelut dengan penyalahgunaan bahan dan tingkah laku yang semakin tidak menentu.

Akhir tahun lepas, doktor di Universiti Boston menawarkan penjelasan lain: Selepas memeriksa otak Vermillion, pakar BU memberitahu keluarganya bahawa dia telah ensefalopati traumatik kronik, atau CTEpenyakit otak degeneratif yang dikaitkan dengan gejala seperti kehilangan ingatan, kemurungan dan tingkah laku agresif atau impulsif.

Diagnosis itu memberikan Vermillion perbezaan besar sebagai pemain bola sepak profesional Amerika pertama dengan kes awam CTE Ia juga merupakan peristiwa penting, bagi MLS, sebuah liga yang, walaupun dalam sejarah mudanya, melihat akibat daripada jenis kecederaan otak yang lebih kerap dikaitkan dengan sukan perlanggaran seperti bola sepak, tinju dan hoki.

“Bola sepak jelas merupakan risiko untuk CTE – tidak sebanyak bola sepak, tetapi jelas risiko,” kata Dr Ann McKee, pengarah Pusat CTE di Universiti Boston.

Seorang pakar neuropatologi, McKee telah menemui penyakit ini dalam beratus-ratus atlet, termasuk Vermillion.

Bagi keluarga Vermillion, diagnosis itu membawa rasa jelas, walau sekecil mana pun, kepada kehidupan yang penuh dengan persoalan. Ia tidak menjawab segala-galanya – ia tidak boleh, memandangkan CTE boleh didiagnosis hanya selepas kematian. Ia mencetuskan perasaan keraguan, rasa bersalah, kemarahan, kelegaan. Tetapi ia, akhirnya, sesuatu.

Hantu CTE mula berlegar di NFL hampir dua dekad yang lalu, apabila kes pertama penyakit itu ditemui dalam otak bekas pemain bola sepak profesional. Sejak itu, CTE, yang dikaitkan dengan pukulan berulang ke kepala, telah ditemui di otak lebih daripada 300 bekas pemain NFL.

Walau bagaimanapun, dalam bola sepak, penyelidikan dan perbualan awam mengenai CTE dan kecederaan kepala masih muncul, walaupun kes yang disahkan meningkat. Seorang penyerang Inggeris. Pemenang Piala Dunia Brazil. Seorang amatur Amerika.

Bekas pemain MLS Alecko Eskandarian dan Taylor Twellman telah lantang tentang bagaimana gegaran otak menamatkan kerjaya mereka dan menjejaskan kehidupan peribadi mereka. Brandi Chastainpemenang Piala Dunia Wanita dua kali, secara terbuka berjanji pada 2016 untuk menderma otaknya untuk penyelidikan CTE.

“Kami perlu memahami keseriusan keadaan,” kata Chastain. “Bercakap tentang gegaran dalam bola sepak bukan sekadar topik hangat. Ia adalah perkara sebenar. Ia memerlukan perhatian sebenar.”

Tahun lepas, liga dan kejohanan di seluruh dunia, termasuk MLS, mula bereksperimen dengan apa yang dipanggil pengganti gegaran, yang memberikan pasukan penggantian tambahan untuk menangani pemain yang berpotensi mengalami kecederaan otak. MLS telah menyertai beberapa liga sukan lain dalam melaksanakan pelbagai protokol lain, termasuk penggunaan pakar bebas dan pengesan untuk menilai potensi gegaran semasa permainan.

“MLS mempunyai dasar yang komprehensif untuk mendidik pemain, jurulatih, pegawai dan kakitangan perubatan tentang kepentingan pengenalan kecederaan kepala, laporan awal dan rawatan,” kata Dr. Margot Putukian, ketua pegawai perubatan liga, dalam satu kenyataan. “Selalu ada lebih banyak kemajuan yang perlu dibuat, dan MLS komited dengan teguh untuk kerja penting ini.”

Fokus, bagaimanapun, bukan sahaja pada merawat gegaran otak. Dalam usaha yang semakin meningkat untuk mencegah semua jenis kesan kepala, pemain di setiap peringkat melihat lebih banyak garis panduan yang bertujuan untuk mengehadkan tajuk.

Kajian pada tahun 2019 oleh penyelidik di Glasgow menunjukkan bekas pemain bola sepak profesional adalah tiga setengah kali lebih berkemungkinan daripada ahli populasi umum untuk mati akibat penyakit neurodegeneratif (dan kurang berkemungkinan mati akibat penyakit jantung dan beberapa kanser). Kisah Vermillion, kemudian, menjadi yang terbaru dalam rentetan kisah peringatan baru-baru ini.

“CTE tidak pernah terlintas di fikiran kami,” kata Cami Jones, yang berkahwin dengan Vermillion dari 1999 hingga 2004.

Vermillion mula bermain bola sepak di Olathe, Kan., ketika dia berumur 5 tahun. Dia menggemari pergerakan permainan yang tidak henti-henti, aksi yang menggerutu, kata ahli keluarga. Jurulatihnya di sekolah rendah, demi kepentingan semangat kesukanan, sering meletakkannya di bangku simpanan untuk tempoh yang lama kerana dia akan menjaringkan terlalu banyak gol, kata bapanya, David Vermillion.

Bakatnya akhirnya membolehkannya mendapat tempat dalam pasukan kelab serantau elit dan pasukan kebangsaan remaja AS semasa remaja. Ia membawanya ke Universiti Virginia, di mana dia adalah pasukan ketiga semua-Amerika pada tahun juniornya. Ia membawanya ke MLS, di mana dia menyertai kelab tempatannya, Kansas City Wizards, kini dikenali sebagai Sporting Kansas City, pada tahun 1998 pada usia 21 tahun.

Tetapi Vermillion, seorang pemain pertahanan yang buruk, tidak pernah berkembang sepenuhnya sebagai seorang profesional. Dia berpindah ke dua kelab lain sebelum kecederaan buku lali memaksanya bersara awal selepas musim 2001. Pendapatan kerjayanya dalam liga yang masih baru adalah tidak seberapa; bapanya ingat gaji anaknya adalah sekitar $40,000 setahun apabila dia meninggalkan permainan.

“Ia adalah satu tamparan hebat,” kata David Vermillion. “Dia menghabiskan sepanjang hayatnya mendaki bukit itu, bergerak ke atas, menjadikan dirinya pemain yang bagus, dan untuk menamatkannya secara tiba-tiba adalah sukar.”

Scott Vermillion cuba mencari tapak dalam hidupnya selepas bola sepak. Dia menguruskan kedai keluarga. Beliau melatih pasukan belia tempatan. Dia melanjutkan pelajaran kejururawatan. Tetapi hubungannya perlahan-lahan terungkai.

Walaupun tingkah laku Vermillion akan menjadi yang paling membimbangkan dalam dekad sebelum kematiannya, Jones berkata dia menyedari perubahan pada dirinya sebelum kerjayanya tamat: Dia sering lesu, yang menganggapnya aneh bagi seorang atlet profesional, dan sering mengadu sakit kepala.

“Apabila saya bertemu dengan Scott, dia seorang atlet pro yang bertenaga, pandai bergaul, sangat menyeronokkan, seorang pelawak,” kata Jones, yang bercerai dengan Vermillion pada 2004, tiga tahun selepas kerjayanya berakhir, ketika anak-anak mereka berusia 1 dan 3 tahun. “Saya memerhatikannya berubah dengan sangat pantas, dan ia menakutkan.”

Sepanjang dekad seterusnya, Vermillion terus menarik diri daripada keluarganya. Mabuknya menjadi melampau dan tingkah lakunya lebih tidak menentu, kata ahli keluarga. Dia berkahwin kali kedua, tetapi kesatuan itu hanya bertahan kira-kira setahun. Pada tahun 2018, dia ditangkap, dituduh memburukkan bateri domestik selepas kejadian dengan teman wanita. Dia keluar masuk program pemulihan untuk alkohol dan ubat preskripsi, muncul hanya untuk menegaskan kepada keluarganya bahawa program itu tidak membantunya, bahawa dia tidak mampu untuk dibantu.

Anak perempuannya, Ava-Grace, terbiasa dengan dia merindui bacaan tariannya. Anak lelakinya, Braeden, kini berusia 22 tahun, sangat sedih apabila dia merindui tamat pengajian sekolah menengahnya.

“Dia akan menjanjikan banyak perkara dan pada dasarnya hanya membuat alasan dan tidak muncul untuk kami,” kata Ava-Grace Vermillion, 20.

Dr Stephanie Alessi-LaRosa, pakar neurologi sukan di Hartford, Conn., memberi amaran supaya tidak membuat hubungan sebab akibat antara diagnosis CTE selepas kematian dan corak tingkah laku dalam seumur hidup seseorang. Beliau berkata penyelidikan mengenai subjek itu masih di peringkat awal, dan doktor masih cuba memahami mengapa sesetengah atlet mendapat CTE manakala yang lain tidak.

“Saya mempunyai pesakit yang teragak-agak untuk mendapatkan rawatan psikiatri kerana mereka fikir mereka menghidap CTE dan ditakdirkan,” katanya. “Saya fikir adalah penting bagi pesakit untuk mendapatkan bantuan yang mereka perlukan, dan jika keluarga mereka bimbang, bawa mereka ke pakar neurologi sukan.”

Alessi-LaRossa berkata dia berpendapat faedah sukan mengatasi risiko, tetapi mengulangi idea yang semakin meluas bahawa tajuk dalam bola sepak harus dihadkan untuk pemain remaja.

Pada 2015, US Soccer — menyelesaikan tuntutan mahkamah — diumumkan larangan menajuk dalam permainan dan amalan oleh pemain bawah 10 tahun dan mencipta garis panduan untuk menyekat tandukan dalam amalan untuk pemain yang lebih tua. Dan tahun lepas, pegawai bola sepak Inggeris mengeluarkan garis panduan untuk menuju, mengesyorkan pemain profesional hadkan apa yang dipanggil “tajuk daya lebih tinggi” hingga 10 seminggu dalam latihan. (Bagaimana sebenarnya, ini harus dikuatkuasakan kurang jelas.)

Ibu Vermillion, Phyllis Lamers, menghubungi makmal Boston tentang pemeriksaan otak anaknya selepas kematiannya. CTE mempunyai empat peringkat, peringkat akhir dikaitkan dengan demensia; Scott Vermillion didapati mempunyai Tahap 2 CTE

Keluarganya berkata mereka berharap untuk menyampaikan kisahnya, walau bagaimanapun menyakitkan untuk dihidupkan semula, dapat membantu memaklumkan keluarga tentang risiko tersembunyi bola sepak. Mereka berkata mereka menyesal betapa kerasnya mereka terhadapnya, bagaimana mereka memotongnya pada masa-masa apabila tingkah lakunya menjadi terlalu sukar untuk dikendalikan. Mereka tertanya-tanya jika mereka boleh melakukan lebih banyak lagi.

Ava-Grace Vermillion teringat menghantar mesej kepada bapanya pada 23 Dis 2020, hari lahirnya yang ke-44. Dia tidak berjumpa dengannya dalam hampir setahun, katanya, dan ketika dia bersiap untuk pergi ke kolej di California untuk belajar tarian, dia berkata dia berasa terdorong untuk memecahkan ais itu.

“Saya ingat hari itu secara khusus,” katanya. “Saya berada di tempat kerja dan hanya fikir sudah tiba masanya saya menghubunginya. Saya sudah lama tidak bercakap dengannya. Saya menghantar mesej kepadanya berkata, ‘Semoga anda sihat.’ Dia menghubungi saya semula, dan saya tidak sempat menjawab. Dan dia meninggal dua hari kemudian.”

Ken Belson pelaporan yang disumbangkan.

We want to give thanks to the author of this post for this incredible material

Diagnosis Membawa CTE ke dalam American Pro Soccer


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/