Dua Jurulatih Hitam Sertai Tuntutan Brian Flores Terhadap NFL

Dua jurulatih kulit hitam telah menyertai tuntutan mahkamah yang difailkan pada Februari oleh Brian Flores, bekas ketua jurulatih Miami Dolphins yang menuduh NFL dan 32 pasukannya mendiskriminasi orang Afrika Amerika dalam amalan pengambilan pekerja mereka.

Pada hari Khamis, Steve Wilks, yang dipecat selepas satu musim sebagai ketua jurulatih Arizona Cardinals, dan Ray Horton, penolong jurulatih dan penyelaras pertahanan yang lama, telah ditambah kepada aduan Flores. Persidangan praperbicaraan untuk tuntutan mahkamah persekutuan dijadualkan pada 29 April.

Dalam aduan yang dipinda, Wilks, 52, berkata bahawa Cardinals mengupahnya sebagai “jurulatih jambatan” pada 2018 dan bahawa dia tidak diberi peluang bermakna untuk berjaya di bawah pengurus besar, Steve Keim, yang “membuat keputusan kakitangan yang buruk.”

Cardinals selesai dengan rekod 3-13 musim itu. Wilks telah dipecat sebelum pasukan itu merangka quarterback Kyler Murray dengan pilihan keseluruhan No. 1 pada 2019. Kliff Kingsbury, yang berkulit putih dan tidak mempunyai pengalaman kejurulatihan NFL, telah diupah dari Texas Tech University untuk menggantikan Wilks.

Selepas Wilks meninggalkan Arizona, beliau adalah penyelaras pertahanan untuk Cleveland Browns pada 2019 dan kemudian memegang jawatan yang sama di University of Missouri pada 2021. Pada bulan Februari, beliau telah diupah oleh Carolina Panthers sebagai penyelaras permainan hantaran pertahanan dan jurulatih menengah.

“Seperti Brian dan Ray, saya tidak membuat keputusan untuk menyertai tuntutan mahkamah ini berdasarkan apa yang boleh menyebabkan kerugian saya dalam kerjaya saya sendiri,” kata Wilks dalam satu kenyataan. “Sebaliknya, keputusan ini dibuat untuk membantu membuka jalan kepada generasi akan datang jurulatih dan eksekutif minoriti yang berbakat akhirnya diberi peluang yang sama dan sama rata.”

Dalam satu kenyataan, Cardinals menyifatkan keputusan yang dibuat selepas musim 2018 sebagai “sangat sukar,” sambil menambah bahawa mereka “didorong sepenuhnya oleh perkara yang terbaik untuk organisasi kami dan perlu untuk penambahbaikan pasukan.” Kenyataan itu menyambung, “Kami yakin bahawa fakta mencerminkan perkara itu dan menunjukkan bahawa dakwaan ini adalah tidak benar.”

Menjelang musim 2016, Horton memohon jawatan ketua jurulatih dengan Tennessee Titans, di mana dia menjadi penyelaras pertahanan. Horton, yang memegang jawatan penolong jurulatih dan penyelaras dengan tujuh francais dalam kerjaya 24 tahun di luarberkata dalam aduan bahawa pasukan itu memberinya “temuduga palsu” supaya ia dapat bertemu Peraturan Rooneykeperluan liga yang pasukan mempertimbangkan senarai calon yang pelbagai untuk jawatan kejurulatihan ketua terbuka.

The Titans pada tahun itu menaikkan jurulatih sementara Mike Mularkey, yang berkulit putih, sebagai ketua jurulatih. Dalam temu bual podcast dijalankan empat tahun kemudian, Mularkey berkata pemilik Titans Amy Adams Strunk dan keluarganya memberitahu dia akan diupah sebelum mereka menemu bual pemohon bukan kulit putih.

“Saya duduk di sana mengetahui bahawa saya adalah jurulatih pada ’16, kerana mereka melalui proses pengambilan pekerja palsu ini dengan mengetahui ramai jurulatih yang mereka temu duga, mengetahui sejauh mana mereka bersedia untuk menjalani temu duga itu, mengetahui segala yang boleh mereka lakukan dan mereka tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan pekerjaan itu,” kata Mularkey kepada “Inside Pro Football Podcast.” Dia menambah bahawa itu adalah penyesalan terbesarnya dalam kerjayanya.

Selama tiga musim, Mularkey melatih Titans dengan rekod 20-21. Horton, 61, melatih dua musim lagi: sebagai penyelaras pertahanan untuk Cleveland Browns pada 2016 dan sebagai jurulatih pertahanan pertahanan dengan Washington pada 2019. Horton masih mencari kerja di NFL, tetapi dalam aduan itu berkata dia dilihat sebagai “lapuk ” calon dan bahawa dia tidak dipanggil untuk temu duga untuk sebarang pembukaan ketua jurulatih.

“Apabila saya mendapat tahu daripada kenyataan Jurulatih Mularkey bahawa temu bual ketua jurulatih saya dengan Titans adalah palsu, saya hancur dan terhina,” kata Horton dalam satu kenyataan.

Dia menambah: “Walaupun saya tahu bahawa saya mengambil risiko dikaitkan dengan kes ini, ia akan menjadi risiko yang lebih besar untuk berdiri di tepi dan memberi NFL pas untuk diskriminasi sistemik yang telah membahayakan saya dan ramai lagi.”

The Titans menafikan akaun itu. “Pencarian ketua jurulatih 2016 kami adalah proses yang bijak dan berdaya saing sepenuhnya selaras dengan garis panduan NFL dan nilai organisasi kami sendiri,” kata pasukan itu dalam satu kenyataan. “Tiada keputusan dibuat, dan tiada keputusan dimaklumkan, sebelum selesai semua temu duga.”

Mularkey tidak menjawab permintaan untuk komen. NFL enggan mengulas.

Dakwaan oleh Wilks dan Horton menggemakan dakwaan yang dibuat Flores dalam aduan asalnya. Dalam pindaan hari Khamis, Flores menghuraikan kejatuhan itu sejak dia menuduh Denver Broncos dan Giants menemu bualnya sebagai sebahagian daripada pencarian pengambilan pekerja yang tidak baik. Kedua-dua pasukan telah menafikan dakwaannya.

Dalam aduannya yang dipinda, Flores mendakwa bahawa Houston Texans mengeluarkannya daripada pertimbangan untuk kekosongan ketua jurulatih mereka selepas dia memfailkan tuntutan mahkamah dan bercakap “secara terbuka tentang diskriminasi sistemik dalam NFL” The Texans menaikkan Lovie Smith, yang berkulit hitam, daripada penyelaras pertahanan kepada ketua jurulatih pada bulan Februari.

Flores juga mendakwa bahawa Dolphins tidak membayarnya untuk baki dua tahun kontrak lima tahunnya, yang disebutnya sebagai “jumlah lapan angka.” Pasukan itu tidak menjawab permintaan untuk komen.

Selepas Flores gagal mendapat satu lagi tugas jurulatih ketua di luar musim ini, Pittsburgh Steelers mengupahnya sebagai penolong kanan pertahanan dan jurulatih barisan pertahanan.

Penambahan dua jurulatih kepada kes Flores tidak semestinya menjadikannya lebih kuat, kata pakar undang-undang. Ketiga-tiga jurulatih mendakwa mereka dinafikan pekerjaan kerana pasukan itu hanya cuba memenuhi syarat bahawa calon warna ditemu duga. Tetapi NFL boleh berhujah bahawa setiap situasi adalah unik, dan oleh itu harus diadili secara berasingan.

“Mungkin terdapat ratusan atau sekurang-kurangnya berpuluh-puluh calon Afrika Amerika untuk pelbagai pekerjaan kejurulatihan, tetapi realitinya, dengan ketiadaan dasar oleh NFL yang mendiskriminasi jurulatih, sukar untuk berhujah bahawa ini bukan fakta individu,” kata Ted Frank, pengarah di Institut Undang-undang Hamilton Lincoln dan Pusat Keadilan Tindakan Kelas, firma undang-undang kepentingan awam bukan untung. “Walaupun anda menemui e-mel yang mendiskriminasi daripada pemilik, yang mencerminkan pemilik itu, bukan keseluruhan NFL”

Frank berkata jika kes itu tidak diperakui sebagai tindakan kelas, ia boleh diteruskan sebagai tiga tuntutan berbeza. NFL, tambahnya, kemungkinan besar akan cuba menolak setiap kes ke dalam timbang tara.

Michael J. Willemin, salah seorang peguam yang mewakili Flores, mempertikaikan analisis Frank.

“Ketiadaan sebarang dasar adalah tepat yang menyebabkan keputusan pengambilan, pengekalan dan penamatan di seluruh liga yang mempunyai kesan berbeza terhadap eksekutif, jurulatih dan calon Black,” katanya dalam satu kenyataan. “Kami yakin bahawa Mahkamah akhirnya akan bersetuju bahawa disebabkan tindakan dan tidak bertindak NFL, diskriminasi berleluasa di seluruh liga, yang akan menyediakan asas untuk pensijilan kelas.”

Kes itu telah memancarkan cahaya yang tidak menyenangkan kepada NFL, yang telah berulang kali dituduh tidak melakukan cukup untuk mempromosikan kepelbagaian dalam barisan kejurulatihannya, di mana hanya enam daripada 32 jawatan ketua jurulatih diisi oleh lelaki bukan kulit putih. Ia sedang diperjuangkan ketika liga menghadapi penelitian daripada siasatan jawatankuasa kongres terhadap dakwaan gangguan di tempat kerja di Washington Commanders. Pada hari Rabu, peguam negara dari enam negeri berkata mereka akan memulakan siasatan jika NFL tidak menangani tuduhan gangguan di tempat kerja di ibu pejabat liga.

Sementara itu, liga telah mendedahkan usaha untuk memastikan calon yang pelbagai dipertimbangkan untuk jawatan teratas. Pada mesyuarat tahunannya minggu lepas, NFL mengumumkan peluasan Peraturan Rooney untuk menetapkan bahawa setiap pasukan dengan ketua jurulatih terbuka dan pekerjaan pengurus besar menjalankan temu bual secara peribadi dengan dua calon luar yang terdiri daripada orang kulit berwarna atau wanita, atau kedua-duanya.

Liga itu juga mengumumkan penubuhan jawatankuasa penasihat kepelbagaian enam orang untuk mengkaji dasar kepelbagaian, ekuiti dan kemasukannya. Ahlinya termasuk Rick Smith, bekas pengurus besar Houston Texans, dan Peter Harvey, bekas peguam negara New Jersey yang menasihati liga mengenai penyiasatan 2017 terhadap dakwaan keganasan rumah tangga terhadap Dallas Cowboys yang menggantikan Ezekiel Elliott.

We wish to thank the author of this short article for this incredible material

Dua Jurulatih Hitam Sertai Tuntutan Brian Flores Terhadap NFL


Check out our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/